Sluis

Sluis is een vestingstad in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente waartoe het stadje behoort heet eveneens Sluis, maar de hoofdplaats van deze gemeente is Oostburg. Sluis ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 2 meter. De omgeving wordt gekenmerkt door akkerbouw. De Wallen van Sluis en de Damse Vaart zijn belangrijke natuurgebieden. Ten oosten van Sluis ligt de Krabbekreek terwijl de Belgisch-Nederlandse grens ten zuiden van Sluis gevormd wordt door het Lapscheurse Gat, dat overgaat in de Stierskreek. Enkele overblijfselen van de Staats-Spaanse Linie, zoals de Kruisdijkschans en Krabbeschans, zijn nog in het landschap aanwezig.

Locatie van de gemeente Sluis (gemeentegrenzen CBS 2016)

Bezienswaardigheden in Sluis

Het enige Nederlandse stadhuis met een belfort, een Vlaamse klokkentoren, staat middenin het kloppend hart van Sluis. En in dit oorspronkelijk 14de eeuwse gebouw vindt u een interactief museum voor jong en oud! Ook de De wallen van Sluis mag u niet missen als u in Sluis bent. Het zijn van oorsprong verdedigingsmuren. Nu zijn de wallen, de grachten en het aanliggend grasland met struwelen een prachtig natuurgebied. Daarnaast is Molen de Brak leuk om te bezoeken. De Brak is een ronde stenen stellingmolen die zich bevindt te Sluis en als korenmolen is ingericht. Er is eigen gemalen meel verkrijgbaar in de souvenirwinkel én er zijn een brasserie en tearoom gevestigd!

Winkelen in Sluis

Sluis is een heerlijke stad in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de echte Bourgondiër. Er zijn 2 winkelstraten. De Oude Kerkstraat en de andere straat heet de Kapelle straat die over gaat in de Groote Markt waar u het mooie raadhuis vind. U vindt in Sluis veel winkels, restaurants en cafés. Het winkelaanbod varieert enorm en dat maakt winkelen in Sluis juist zo leuk Deze stad behoort toch wel tot de top 5 Zeeuwse steden om te shoppen. Het ruime aanbod aan winkels, restaurants en cafés en het bourgondische karakter maken sluis een heerlijke winkelstad. Van kleine boetiekjes tot grotere merken; het aanbod is divers. Ook de historische kenmerken van Sluis dragen bij aan een uniek dagje shoppen. Overal kom je herinneringen aan vroeger tegen, zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. de winkels zijn op zondag gewoon geopend!

Weekmarkten

In Sluis zijn verschillende weekmarkten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.De West-Zeeuws-Vlaamse markten verkopen allerlei producten. Bezoek de grote weekmarkt in Oostburg, de sfeervolle markt in Sluis of de gezellige marktjes in Breskens en  IJzendijke.

U vindt de markten:

  • Op woensdag in Oostburg van 8.00 tot 16.00 uur op de Markt en Ledelplein.
  • Op donderdag in Breskens van 8.00 tot 13.30 uur op het Spuiplein.
  • Op vrijdag in Sluis van 8.00 tot 16.00 uur op de Groote Markt.
  • Op zaterdag in IJzendijke van 8.00 tot 12.00 uur op de Markt.

Stranden in Sluis

De gemeente Sluis heeft de Schoonste Stranden van Nederland. Bij de duinovergang staat een bord waarop u kunt zien wat u op het betreffende strand mag. Ook kunt u op het bord zien welke voorzieningen er in de buurt zijn. In de gemeente Sluis is er één strandgedeelte aangewezen waar u naakt kunt recreëren. Dit is bij de Walendijk in de buurt van Groede, tussen de paalhoofden 20 en 23 bij duinovergang 24 (bij Van Houten Strandbar). U ziet aan de borden op het strand waar het nudistenstrand begint en ophoudt.

Strand Cadzand

Het strand van Cadzand is het meest zuidelijke strand van Nederland en ligt daarmee tegen de Belgische grens.

Strand Breskens

Met een grote jachthaven en een eigen vissershaven is het pittoreske Breskens het hele jaar door levendig.

Strand Nieuwvliet

Het strand is onderdeel van een mooi duingebied.

Wandelen in Sluis

Sluis heeft de unieke sfeer van een grensplaats, Bourgondisch en een tikkeltje Vlaams. Deze route (4,4 km) volgt de contouren van de oude stadswallen, het zijn de tastbare restanten van een rumoerig verleden. Deze wandeling over de stadswallen is overigens ook in te korten naar een route van ongeveer 2,5 km.

In Sluis staat de enige Belforttoren van Nederland. Jarenlang heeft het Belfort als Stadhuis dienst gedaan. Sinds 2013 is er een modern en interactief museum gehuisvest met o.a. een afdeling over de geschiedenis van Sluis en een afdeling over Johan Hendrik van Dale (de grondlegger van het woordenboek 'De Dikke van Dale') en taal. J.H. van Dale heeft als stadsarchivaris in dit Belfort gewerkt.

Als u omhoog kijkt, ziet u een houten beeldje uit 1421. Ontdek de legende achter Jantje van Sluis die elk kwartier met zijn hamer de klokken slaat.

U kunt de wandeling ook uitbreiden (12 km) naar het naburige Sint Anna ter Muiden één van de allerkleinste stadjes van Nederland. Dat is een ommetje waar u geen spijt van krijgt: het historische Marktplein staat in zijn geheel op de monumentenlijst!

Toeristen Informatie Punt Sluis

Het Toeristen Informatie Punt Sluis is gevestigd aan Groote Markt, 4524 CD Sluis