Schouwen-Duiveland 

Schouwen-Duiveland is een eiland en gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. Het eiland heeft een tweetal vaste verbindingen naar Goeree-Overflakkee: de Brouwersdam en de Grevelingendam. De Oosterscheldekering gaat net als de Zeelandbrug naar Noord-Beveland. Het eiland is grotendeels vlak en delen liggen onder het zeeniveau. Op de westpunt is een duingebied (de 'Kop van Schouwen') waarvan het hoogste punt ongeveer 42 meter boven de zeespiegel ligt. Het eiland is in trek bij toeristen. Vooral de plaats Renesse is een populaire vakantiebestemming voor jongeren. Renesse probeert zich vanaf circa 2010-2015 meer te ontwikkelen als badplaats voor gezinnen en ouderen

Locatie van de gemeente Schouwen-Duiveland (gemeentegrenzen CBS 2016)

Bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland

U kunt gezellig winkelen en een terrasje pakken in de stad Zierikzee, beroemd om zijn vele monumenten, de geschiedenis is er tastbaar. Slenter eens door een oude vissersplaats als Bruinisse of maak een wandelingetje door de gezellige badplaatsen Burgh-Haamstede en Renesse. De haven van Brouwershaven, ooit een doorvoerhaven van Rotterdam, getuigt nu van hedendaags zeilplezier, het Martieme verleden wordt aanschouwelijk gemaakt in het Brouws Museum. Westenschouwen is een klein dorp met een ligging vlak achter de duinen dat grenst aan het grootste bos van Zeeland, Boswachterij Westerschouwen.

Stranden in Schouwen-Duiveland

Het 21 kilometer lange strand van Schouwen-Duiveland is opgedeeld in verschillende strandtypes. Er zijn 23 strandovergangen. De stranden van Schouwen-Duiveland zijn onder te verdelen in 4 soorten stranden:

Familiestranden
Op deze stranden vindt u voorzieningen voor gezinnen met kinderen. Zo is er minimaal een strandpaviljoen aanwezig, zijn er strandcabines, toiletten, verdwaalpalen en is er toezicht door de reddingsbrigade. Ook is het strand goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Natuurstranden
Als u op zoek bent naar rust, ruimte en natuur is een natuurstrand het juiste strand voor u. Er zijn twee zones waar naaktrecreatie is toegestaan, namelijk bij de overgang Duinhoevepad en tussen de overgangen 't Oude Vuur en Domeinen 4.

(Water)Sportstranden
Als u liefhebber bent van het uitoefenen van watersport- of sportactiviteiten kunt u terecht op een (water)sportstrand. Aan de Brouwersdam bevindt zich het watersportstrand. Hier vinden activiteiten plaats als surfen, banaanvaren, ringvaren en waterskiën. Aan de Brouwersdam 2 bevindt zich ook een zone voor extreme sporten. Binnen deze zone mogen activiteiten plaatsvinden als kitesurfen, buggykiten en stuntvliegeren. Ook bij het Watergat is een zone voor extreme sporten. Binnen deze zone mag men buggykiten en stuntvliegeren. In verband met de aanwezigheid van zeehonden is kitesurfen hier niet toegestaan. Ook zijn er een aantal sportstranden. Hier kunnen sporten worden uitgeoefend in de branding of op het strand.

Familie (water)sportstranden
Deze stranden zijn zowel geschikt voor families als voor (water)sportliefhebbers.

Uitgaansleven in Schouwen-Duiveland

De meest populaire vakantiebestemming van Schouwen-Duiveland is de badplaats Renesse. In het centrum van het dorp zijn cafés, clubs en discotheken waar het in de zomer feest is. Feestcafé De Zoom is één van de best bezochte feestlocaties van Nederland. Al talloze mensen hebben hier gedanst, gezongen, gefeest en onvergetelijke herinneringen gemaakt. Hier bruist het echte nachtleven, maar ook overdag kunt u hier genieten van heerlijke cocktails, speciale koffies, overheerlijke gerechten en nog veel meer andere specialiteiten. Zo is het terras verwarmd en kunt u binnen gezellig eten in het vernieuwd restaurant.

Natuurgebieden in Schouwen-Duiveland 

  • De Kop van Schouwen met hoge duinen, bossen en brede stranden. Dit natuurgebied ligt tussen het dorp Burgh-Haamstede en de badplaats Renesse.
  • Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland.
  • Het Verklikkerstrand ten westen van Renesse met zijn zandplaat waar vaak zeehonden te zien zijn.
  • De omgeving van het Grevelingenmeer.
  • Het heldere zoute water van het Grevelingenmeer.
  • Nationaal Park Oosterschelde.