Toeristen Informatie Nederland

Zwijndrecht

Zwijndrecht is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Zwijndrecht ligt in de Zwijndrechtse Waard (een deel van het eiland IJsselmonde) en grenst aan de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht en aan de rivieren Noord en Oude Maas. Het bekende ‘Drierivierenpunt’,het drukst bevaren punt in Nederland, ligt bij Zwijndrecht. De rivieren Noord, Oude Maas en Beneden-Merwede komen hier samen. De onderstaande 5 plaatsen bevinden zich in de gemeente Zwijndrecht.

  • Achter-Lindt
  • Heerjansdam
  • Kijfhoek
  • Kleine-Lindt
  • Zwijndrecht

Bezienswaardigheden in Zwijndrecht

De hoeveelheid bezienswaardigheden in Zwijndrecht is niet heel groot, maar er zijn evengoed leuke dingen te doen. Uiteraard is Dordrecht een leuke stad in de buurt van Zwijndrecht waar ook leuke dingen te doen zijn! De afstand tussen Zwijndrecht en Dordrecht is ongeveer 3 minuten met de trein en 14 minuten met de auto.

 De vergulde Swaen:

Het oudheidkundig Museum en Oudheidkamer de Vergulde Swaen, is een museum dat de geschiedenis van Zwijndrecht levend houdt. Er zijn verschillende exposities waar oudheidkundige voorwerpen gezien worden en sfeervolle gelagkamer ontdekt worden

– Kinderboerderij Kiboe-hoeve:

Dit is een kinderboerderij in een parkachtige omgeving en het biedt plezier voor jong en oud. U kunt verschillende diersoorten zien, voelen en leren kennen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen de kleintjes spelen in de speeltuin.

– Beeldenpark Zwijndrecht:

In het Noordpark aan de Drechtoever bevindt zich het Beeldenpark Zwijndrecht met meer dan 30, voornamelijk abstracte beeldhouwwerken. Ook vindt hier elk jaar het Noordparkfestival plaats. 

Wandelen in Zwijndrecht

In Zwijndrecht is het prachtig wandelen. Hier zijn enkele wandelroutes uitgestippeld waardoor u Zwijndrecht kunt ontdekken op een andere manier. Elke wandeling biedt een combinatie van natuur, geschiedenis en kunst. Bij elke wandelroute hoort ook een uitgebreide uitleg bij die u kunt downloaden.

Winkelen in Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft heel veel te bieden op het gebied van winkels. Winkelcentrum Oudeland is een modern gerestyled wijkcentrum met een ruim aanbod aan winkels, ideaal voor uw dagelijkse boodschappen in Zwijndrecht. Het winkelcentrum huisvest onder andere een Albert Heijn en Lidl supermarkt, diverse vers winkels (slager, bakker en bloemen & planten), maar ook voor verzorging (Drogisterijen, de apotheek en diverse kappers), boeken, tijdschriften en rookwaar, lekker snacken, fietsen & accessoires leuke (dames) kleding en brocante artikelen kunt u hier terecht.

Breikbaarheid Zwijndrecht

Per auto
De gemeente Zwijndrecht is per auto het best te bereiken via snelweg A16, middels afrit 22 (Zwijndrecht) of afrit 23 (Hendrik-Ido-Ambacht). Vanuit Dordrecht kan men ook de route via de Stadsbrug Zwijndrecht verkiezen boven de route over de snelweg, die door de Drechttunnel leidt.

Per trein
Vanaf station Zwijndrecht worden door de Nederlandse Spoorwegen sprinterverbindingen aangeboden in de richting Rotterdam en Den Haag en in de richting Dordrecht en Roosendaal en Breda. Op doordeweekse dagen tot ongeveer 21 uur ‘s avonds stoppen in beide richtingen vier treinen per uur, ‘s avonds en in het weekend zijn dat er twee per uur.
Tevens bevindt zich bij Zwijndrecht het grootste rangeerterrein van Europa, Kijfhoek.

Per bus
In de gemeente Zwijndrecht verzorgt Qbuzz het busvervoer. Er worden verschillende busverbindingen aangeboden vanuit Zwijndrecht naar Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Heerjansdam, Barendrecht en Rotterdam. In Zwijndrecht zijn bovendien busbanen op de Stationsweg en de Laan van Walburg. Ook rijdt sinds 2 juli 2012 een buurtbus via Heerjansdam naar Barendrecht en terug.

Per waterbus
Aan het Veerplein bevindt zich het opstappunt van de Waterbus, van waar elk kwartier een waterbus naar de Hooikade in Dordrecht vertrekt. Ook vertrekt eens per uur een waterbus naar de Dordtse Merwekade, en verder door naar Papendrecht.