Toeristen Informatie Nederland

Zoeterwoude is een gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 9.465 inwoners (op 31 januari 2023) en heeft een oppervlakte van 21,68 km² (waarvan 1,07 km² water). Zoeterwoude is een relatief klein dorp aan de rand van het Groene Hart en beslaat diverse woonkernen, waarvan Zoeterwoude-Rijndijk en Zoeterwoude-Dorp de grootste zijn. Karakteristiek voor de gemeente zijn de diverse kaasboerderijen die er gelegen zijn. Het gebied is verder rijk aan water, weidelandschap, natuur, en cultuurhistorie. Ook is in Zoeterwoude-Rijndijk het hoofdkantoor en een brouwerij van Heineken gevestigd.

Bezienswaardigheden in Zoeterwoude

Zoeterwoude telt 49 rijksmonumenten. Deze liggen in de dorpen Zoeterwoude-Rijndijk, Zuidbuurt, Zoeterwoude-Dorp, en de buurtschap Weipoort. Vaak zijn de boerderijen en huizen aangewezen als  rijksmonument, maar er zijn ook een aantal molens en kerken rijksmonument. Zoeterwoude telt drie molens, dit zijn de de Grote Molen, Barremolen, en Zelden aan Passe. Daarnaast heeft Zoeterwoude nog een paar schitterende kerken. De Sint-Jan Onthoofdingkerk staat in Zuidbuurt en is tussen 1902 en 1904 gebouwd. In 1964 was er een brand in de kerk en is hierna gerestaureerd. Ook bezienswaardig is de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. De kerk is in 1896 voltooid en is rooms-katholiek. Ook ligt vogelreservaat Westeinde in Zoeterwoude.

Ook watersportliefhebbers kunnen zichzelf helemaal uitleven in Zoeterwoude. Via de Oude Rijn bent u met uw sloep zo op de grote plassen of vaar over de grachten door het oude centrum van Leiden. Door de ligging dichtbij de verschillende uitvalswegen zoals de A4, bent u snel in grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Den Haag en Amsterdam.

Mustsees

  • De Groote Molen van Zoeterwoude
  • De rooms-katholieke Sint-Jan Onthoofdingkerk
  • De monumentale rooms-katholieke Goede Herderkerk
  • Heineken brouwerij Zoeterwoude
  • Museum de Bommelzolder
  • Stadstuinderij Het Zoete Land
  • De Zoeterwoudse polders met een karakteristiek veenweidelandschap
  • Diverse monumentale boerderijen in met name in de kern de Weipoor
  • De oude Nederlands-hervormde Dorpskerk. (Zoeterwoude-Dorp)
  • Zuivelboerderij  t Geertje

Winkelen in Zoeterwoude

In Zoeterwoude is het uitstekend winkelen, bijna alles is er te krijgen. Voor de dagelijkse boodschappen kan men terecht in Zoeterwoude-Rijndijk als in Zoeterwoude-Dorp.

Ook is ligt er een uitgebreide woonboulevard in Zoeterwoude. De Rijneke Boulevard met ruim 40 winkels is misschien wel de leukste boulevard van Nederland. Het aanbod is veelzijdig en vanuit de wijde omtrek komen bezoekers hier winkelen. De Rijneke Boulevard is 7 dagen per week geopend en heeft voor de deur meer dan 1.000 gratis parkeerplaatsen om de auto te parkeren.

Wandelen in Zoeterwoude

Zoeterwoude heeft een prachtige omgeving met dijkjes, molens, polders, en een mooi plassengebied en diverse parken waar je uitstekend kunt wandelen, fietsen en recreëren. Wandelen rond Zoeterwoude is toch één van de beste manieren om meer van het landschap te zien.

 

Evenementen in Zoeterwoude

Op een zondag in april presenteren verschillende zuivelboerderijen uit Zoeterwoude hun producten op het Zoeterwoude Boerenkaasfeest. Locatie: Zalen De Meester, Zuidbuurtseweg 58. Kinderen zullen zich niet snel vervelen in Zoeterwoude, er zijn verschillende leuke activiteiten voor kinderen.