Toeristen Informatie Nederland

Schiedam  is een stad en gemeente in de  provincie Zuid-Holland, en is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen. Schiedam is vooral bekend om haar jeneverproductie, historische binnenstad en de hoogste molens van de wereld. In de binnenstad staan zo’n 200 monumenten met ieder hun eigen geschiedenis. Deze zijn bijna allemaal gebouwd door jeneverbranders. Schiedam staat voor: romantische grachten, talloze jeneverbranderijen, karakteristieke ophaalbruggen en monumentale pakhuizen. Een deel van Schiedam is een beschermd stadsgezicht.

Ten slotte zijn de aanwezigheid van ambachtelijke makers in allerlei verschillende specialiteiten uniek. Voorbeelden zijn een authentiek Japans ramenrestaurant dat bloem gebruikt die geproduceerd is in een molen in Schiedam, De Bonte Koe, een chocoladeatelier die likeuren uit Schiedam in hun producten verwerkt of Yokohoma Ramen Saito. Er zijn nog veel makers om te ontdekken, die op loopafstand van elkaar gevestigd zijn. In Schiedam raak je niet uitgekeken, want een bezoek aan Schiedam is een stap terug in de tijd. De geschiedenis is hier duidelijk zichtbaar!

Schiedam heeft ook een eigen haven. Deze is onderdeel van de haven van Rotterdam. Hier is het mogelijk om in een fluisterboot een tocht te maken over de havens van Schiedam.

Bezienswaardigheden in Schiedam

 • Liduinabasiliek met Heilig Hartbeeld
 • Het Jenevermuseum
 • De Nolet-distilleerderij
 • Babbersmolen Stellingmolen (2014-heden) (steenhuismolen 1710-1888) stellingmolen (1888-1924)
 • Zakkendragershuisje
 • Korenbeurs
 • Voormalig Sint-Jacobs-gasthuis, nu het Stedelijk Museum Schiedam
 • De Lange Haven
 • Sint-Jan-de-Doperkerk (Havenkerk) Stadhuis, Grote Markt Grote of St. Janskerk
 • Schiedamse molens: de zes klassieke stellingmolens (Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, Molen De Kameel. Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen,) en de nieuwe “energiemolen” De Nolet (2005)
 • De ruïne van Huis te Riviere

Overnachten in Schiedam

Neem absoluut de tijd om Schiedam te verkennen. Er liggen verschillende accommodaties in de stad om te overnachten. Schiedam is namelijk niet in één dag te ontdekken.

Het is ook mogelijk om met de camper te overnachten in Schiedam. Er liggen 8 camperplaatsen aan het water.

Er liggen 2 camperplaatsen naast molen de Kameel, aan het Doeleplein en 6 camperplaatsen naast molen De Vrijheid aan de Noordvest. Deze camperplaatsen zijn gelegen op vijf minuten loopafstand van de winkels en musea en de grootste molens van de wereld.

Wandelen in Schiedam

De stad van de jenever is historisch, en kan het beste te voet verkent worden. Via deze wandeling loop je door weilanden, parken, bosjes, sloten en kanalen. En dat allemaal in het Groene Hart! Dan volgt de oude binnenstad van Schiedam. Een bezoek aan een museum of branderij mag hierbij niet ontbreken. Via de Merwehaven en een oude spoorlijn gaat de wandeling verder naar station Rotterdam Centraal.

 

Winkelen in Schiedam

In Schiedam kunnen shopliefhebbers naar hartenlust winkelen. De historische Hoogstraat in Schiedam heeft originele specialzaken zoals, kledingwinkels, interieurwinkels, huishoudelijke artikelen en pop-upstores. Naast de historische binnenstad heeft Schiedam nog enkele winkelcentra.

Winkelcentrum Spaland

Overdekt winkelen in Schiedam Noord, met een gevarieerd aanbod van  supermarkten en kleine winkels.

Groenelaan

In de wijk de Gorzen in de Groenelaan kan men terecht voor kledingwinkels tot horecagelegenheden.

Passage Schiedam

De Passage in Schiedam is een overdekte winkelgalerij tussen het Broersveld en de Broersvest. 

WEEKMARKT

Iedere vrijdag is in de Lange Kerkstraat, in het centrum van Schiedam de weekmarkt.

Bereikbaarheid Schiedam

Met de trein is Schiedam te bereiken vanuit Amsterdam of Rotterdam. Vanuit Rotterdam is brengt Tramlijn 21 je naar het centrum van Schiedam. Er zijn voldoende fietsverhuurmogelijkheden beschikbaar voor wie de stad liever op de fiets verkent.

Schiedam is per auto bereiken over de A4 vanuit Den Haag of de A20 vanuit Gouda.

 

Toeristen Informatie Punt Schiedam

Loop eens binnen bij het TIP in Schiedam om meer inspiratie op te doen over Schiedam en haar bezienswaardigheden. Het adres is: Lange Kerkstraat 39, 3111 NN Schiedam