Menu
Menu
Direct na de opheffing van de RTM-tramdiensten in 1966 is met inzet van enthousiaste particulieren verrassend veel materieel gered van de slopershamer. In inmiddels meer dan 50 jaar is een uniek museum tot stand gekomen dat een representatieve collectie bezit van één maatschappij: het interlokale trambedrijf van de RTM.
Het museum toont de ontwikkeling van het vervoer van reizigers en goederen op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden vanaf de stoomtrams uit 1898 tot de modernisering met dieseltractie in de jaren 50 van de vorige eeuw. Ook voor de bussen en schepen van de RTM is plaats ingeruimd.
Bij een ‘rijdend museum’ staat het dienstvaardig maken en houden van het rollend materieel voorop. De oudste gebouwen op het museumterrein zijn dan ook bedoeld als werkplaats en overdekte stalling. In 2014 kon de eerste fase van het echte museumgebouw in gebruik worden genomen en in 2016 de uitbreiding tot de huidige omvang. In dit deel vindt u de statische collectie, zoals loc 57, de verzameling modellen en de tentoongestelde foto’s uit het rijke RTM-verleden. Het museum beschikt ook over een verzameling archief- en documentatiestukken zoals technische tekeningen en foto’s, maar ook film- en geluidsopnamen. Die kwetsbare stukken zijn ondergebracht bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee in Middelharnis.
Naast de remise is een replica gebouwd van de watertoren van Strijen-Haven.
Het trammuseum vindt u aan de noordkant van de Brouwersdam aan de G.C. Schellingerweg nr 2 in Ouddorp. Als u uit de richting Ouddorp/Rotterdam komt neemt u de rotonde vlak voor de dam drie kwart en u volgt de weg. Rijdt u vanaf Schouwen-Duiveland, sla dan op de Brouwersdam rechts af bij de stoplichten ter hoogte van het vakantiepark Port Zélande. Daarna eerste weg links.
Omgeving
Op de kop van Goeree-Overflakkee ligt Ouddorp. Het dorp ligt heel landelijk, uitgestrekt over meer dan 4 kilometer. De erfafscheiding bestaat uit zandwallen, waardoor een uniek landschap ontstaat.
Vermoedelijk is het dorp rond 900 ontstaan, wat het ruimschoots het oudste dorp van het eiland maakt. Het lag op het eiland Westvoorn, dat een flink stuk op zee lag. Dat gaf vaak dreigende situaties en het duurde lang voordat het stuk land echt veilig voor het water was.
Het toerisme in Ouddorp kwam begin 20e eeuw op gang, met name na de Tweede Wereldoorlog. Eerst met campings, daarna met houten, en later stenen, recreatiewoningen. Toeristen komen voornamelijk voor het strand en om te wandelen en te fietsen.
De hervormde kerk stamt uit 1348 en was gewijd aan Sint Maarten. In de loop der eeuwen heeft het gebouw vele plunderingen en vernielingen gekend, maar is telkens herbouwd.
Ouddorp had vroeger een aantal mooie buitenplaatsen en boerderijen. Onder meer een aantal oude duinboerderijen is nog te vinden, zoals de Ridderstee, Vissershoek en het Blaeuwe Huus. Het Blaeuwe Huus dateert uit 1659. De boerderij is in 1991 volledig gerestaureerd. Veel boerderijen op Ouddorp kregen vroeger een blauwe kleur omdat die kleur vliegen zou weghouden. Het Huus staat op veel ansichtkaarten en is ook geschilderd door Rien Poortvliet.
Vuurtoren Westhoofd in de duinen bij de Groenedijk is tussen 1947 en 1950 gebouwd. De vierkante, bakstenen toren is 56 meter hoog. De toren is bemand, en niet open voor publiek.
De jaarlijkse 1e en 2e toeristendag van Ouddorp worden in augustus gehouden. Er staan honderden kramen rondom de kerk en de dag wordt afgesloten met vuurwerk op het strand.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.