Museum Rotterdam is een stadsmuseum met lef. Cultuurhistorische collectiestukken en nieuw cultureel erfgoed vertellen het verhaal van de stad en haar bewoners – van nederzetting aan de Rotte tot veelkleurige metropool. Samen met Rotterdammers ontrafelen we het DNA van de stad. Een unieke combinatie die gedurfde exposities en impact oplevert, in het museum en in de stad.
Museum Rotterdam heeft twee vestigingen: één in het Timmerhuis en één aan de Coolhaven.
Onze hoofdlocatie, in het Timmerhuis, is het museum van de stad. Het bevindt zich midden in het centrum, waar het hypermoderne glas en staal van het wereldberoemde architectenbureau OMA samen komt met het beton en baksteen van wederopbouwmonument het Timmerhuis. Hier vertellen historische stukken en nieuw erfgoed in onverwachte combinaties het verhaal van Rotterdam en de Rotterdammers – van nederzetting aan de Rotte tot veelkleurige metropool.
Onze tweede vestiging staat volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog en het bombardement van mei 1940.
Historische collectie: De kern van Museum Rotterdam is de collectie. Al meer dan honderd jaar verzamelen we veelzijdige Rotterdamse voorwerpen. De teller staat inmiddels op ruim honderdtienduizend collectiestukken, waarvan een steeds groter deel via onze website is te bekijken. In het museum neemt een uitgekiende selectie je mee langs het verleden van de stad. Van ruim tienduizend jaar oude schedelfragmenten gevonden op de Maasvlakte tot historische gevelstenen die zijn gered uit het bombardement, van noeste balken uit de eerste dam in de Rotte tot de laatste high fashion van Rotterdamse modeontwerpers. Voor je ogen zie je Rotterdam en de Rotterdammers veranderen.
Nieuw Rotterdams erfgoed: Maar Museum Rotterdam is veel meer dan een stadsmuseum vol historische voorwerpen. Het museum volgt op de voet wat er in Rotterdam leeft en speelt. We gaan de stad in om samen met de bewoners het Rotterdam van nu te ontrafelen. Je ziet het terug in exposities met voorwerpen, foto’s en video’s van hedendaagse Rotterdammers. Deze samenwerking met stadsbewoners om het erfgoed van de toekomst te vinden, te bewaren en te presenteren is uniek in Europa.
Brug tussen toen, nu & straks: Grote Rotterdamse thema’s als werk(lust), zorg, migratie, vernieuwing en religie lopen als een rode draad door de collectie. In het museum slaan deze thema’s een brug tussen heden en verleden: middeleeuwse gildebroeders blijken overeenkomsten te hebben met zzp’ers; terwijl de havenarbeider op een honderd jaar oud schilderij verrassend veel gemeen heeft met de Oost-Europese bouwvakker Kamen. De overeenkomsten en verschillen tussen Rotterdammers uit verschillende tijden brengen het verleden dichtbij. Je leert zo de stad en haar bewoners beter kennen; toen, nu én straks. Wie Museum Rotterdam weer uitloopt zal nog meer houden van onze veelkleurige, werklustige, vernieuwende metropool.
Oorlog en bombardement: Het traditionele OorlogsVerzetsMuseum is verbouwd tot Museum Rotterdam ’40-’45 NU. De Tweede Wereldoorlog en het bombardement, onlosmakelijk verbonden met Rotterdam, staan centraal en komen in o.a. een unieke experience voorbij. De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. Ook nu nog zien we elke dag mensen vluchten voor oorlog. Dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, willen we in ons museum laten zien. En laten beleven.
Museum Rotterdam, het meest Rotterdamse museum ter wereld.
Omgeving
Rotterdam is een havenstad in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland.Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. De stad ligt aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste ter wereld en is nog altijd de grootste en belangrijkste van Europa. Het havengebied strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer. Rotterdam ligt centraal in de Stadsregio Rotterdam en grenst met de klok mee aan de gemeenten Westland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Nissewaard, Brielle en Westvoorne. Grote plaatsen in de directe omgeving zijn Dordrecht, Delft, Zoetermeer en Spijkenisse. Het beeld van het centrum van de stad wordt bepaald door een aantal grote straten en pleinen, met name de Coolsingel, het Hofplein, het Weena, het Schouwburgplein, winkelcentrum Lijnbaan, Meent, het Beursplein met de Koopgoot. In dit gebied bevinden zich onder andere het stadhuis en de beurs aan de Coolsingel en de Laurenskerk en de Markthal aan de Binnenrotte.
Winkels en markten
In het centrum van Rotterdam is een groot winkelgebied met onder andere de Koopgoot, de Lijnbaan, de Hoogstraat en het winkelcentrum Central Plaza. Verder heeft Rotterdam het winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam-Zuid, de winkel- en woonmall Alexandrium in Prins Alexander en vele kleinere winkelcentra verspreid over de gehele stad. De koopavonden zijn op vrijdag. In het centrum van Rotterdam zijn de winkels iedere zondagmiddag geopend.
In Rotterdam zijn veertien weekmarkten. De twee grootste zijn die op de Binnenrotte in het centrum (op dinsdag en zaterdag) en die bij het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid (op woensdag en zaterdag). In 2014 is bij de Binnenrotte de dagelijks geopende, overdekte Markthal geopend. Op de begane grond en de eerste verdieping van bevinden zich horeca en winkels, op verdiepingen twee tot en met elf luxeappartementen.
Uitgaansleven
Het Rotterdamse uitgaansleven telt vele cafés, voornamelijk rond het Stadhuisplein, de Oude Haven, de Witte de Withstraat en het Schouwburgplein. De stad telt ook een toenemend aantal gerenommeerde restaurants, waaronder FG en Parkheuvel met elk twee, en Joelia met één Michelinster. Daarnaast zijn er een aantal clubs en discotheken en is sinds 2004 de Maassilo als uitgaansgelegenheid in gebruik, aanvankelijk door discotheek Now&Wow. Enkele andere vroegere discotheken zijn Hollywood Music Hall, Nighttown en Parkzicht.
Hoogtepunten Rotterdam
Bezoek de Markthal
De Markthal is dé toeristentrekpleister van Rotterdam, jaarlijks goed voor 7 miljoen bezoekers. In de spectaculaire, overdekte markthal zijn appartementen, een grote versmarkt, horeca, food winkels en een supermarkt onder één dak gebracht – nergens anders ter wereld zo gedaan.Slenter langs de Hofbogen
Aan de bogen van de oude spoorlijn liggen de leuke zaakjes voor het oprapen. Denk dan aan betere restaurantjes, bierpubs, koffiebarretjes en originele winkeltjes. Mis evenmin de Luchtsingel in dit gebied die naar het oude station Hofplein en het Oude Noorden voert.
High tea in Hotel New York
Zonder twijfel het beroemdste grand café van Nederland. Beleef het trans-atlantische reisgevoel in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Geniet binnen van een high tea of vergaap je buiten op het royale terras van van het weidse uitzicht over het water en de Rotterdamse skyline. Niet te missen.
Rotterdam vanaf de Euromast
De 185 meter hoge uitzichttoren – nog steeds de hoogste toren van Nederland – biedt een fantastisch uitzicht op Rotterdam. Het ultieme uitzicht op de stad en zijn wereldhaven.
Rotterdam vanaf het water
Met de indrukwekkende skyline en de grootste haven van Europa valt er genoeg te beleven op het Rotterdamse water. Van een rondvaart op de Spido tot een snel ritje met de watertaxi, Rotterdam vanaf het water kan op verschillende manieren beleefd worden.
Slider Erasmusbrug
Rotterdam is één van spannendste Europese steden op architectuurgebied en bij een bezoek aan Rotterdam mag architectuur natuurlijk niet ontbreken. Dompel je onder in de Rotterdamse architectuur met een architectuur wandeltour of fietstour en leer meer over de wederopbouwarchitectuur en tal van andere originele architectonische schatten.
Terras Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat is de populairste en hipste uitgaansstraat van Rotterdam bezaaid met kunstgalerieën, gezellige kroegjes, intieme restaurants en sfeervolle terrassen. De Witte de Withstraat is ook het sfeervolle decor van een aantal levendige festivals.
Bezoek het cruiseschip ss Rotterdam
Proef de luxe en grandeur van een cruiseschip aan boord van het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd, het voormalige vlaggeschip van de Holland Amerika Lijn. Neem een tour op de ss Rotterdam of geniet van een hapje of drankje op het zonovergoten achterdek.
Megawolkenkrabber De Rotterdam
De niet meer weg te denken nieuwe architectuuricoon van Rem Koolhaas: De Rotterdam. Neem een drankje in de hotelbar op de zevende verdieping en geniet van het weidse uitzicht op de Erasmusbrug en de dynamiek van de grote havenstad Rotterdam.
Relaxen in de groene stadsparken
Even uitblazen kan in tal van Rotterdamse prachtparken! Bezoek in ieder geval Het Park dat centraal gelegen is in de omgeving van de Euromast en het Scheepvaartkwartier. Mis evenmin het fraaie Kralingse Bos dat oostelijk is gelegen in Kralingen en jaarlijks zo’n 3 miljoen mensen ontvangt.
Kubuswoningen
Nog steeds een grote toeristentrekker die dagelijks stromen internationale bezoekers trekt: de Kubuswoningen. Het was de Nederlandse architect Piet Blom die de Kubuswoningen in de jaren 80 ontwierp. In de omgeving van Station Blaak en de Markthal.
Fenix Food Factory
Nog niet zo lang geleden een goed bewaard geheim op Katendrecht, maar inmiddels een begrip binnen en buiten Rotterdam: de Fenix Food Factory. De charme zit hem in de pakhuis achtige omgeving buiten op het terras buiten (met een magistraal uitzicht) en de laagdrempelige food sfeer binnen.
Bezoek het Oude Noorden
Zoek je een nog niet overlopen, onvervalste Rotterdamse wijk? Bezoek dan het gemêleerde Oude Noorden met zijn leuke winkels, eetzaakjes, kunstgalerieën, fraaie singels en pleinen waar veel bekende Rotterdammers hun wortels hebben. Voor een totale onderdompeling boek je de Stadswandeling Oude Noorden en Hofbogen. Op 10-15 minuten lopen van Centraal Station.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.