De Timmerwerf is een museum en rijksmonument in De Lier. Het pand dateert uit 1642, maar er zijn delen die uit het eerste kwart van de 15e eeuw komen. Toen stond op deze plaats het Leien Huis: een stenen huis met leien op het dak. Het huis stond in die tijd bekend als één van de duurste huizen van het dorp.
Het timmerbedrijf bestaat uit een timmerwerkplaats welke aan de Hoofdstraat gelegen is, deze is van de eerste helft van de zeventiende eeuw. Hier tegenaan is een woning en een opslagruimte gebouwd, beide uit de achttiende eeuw.
Tussen 1642 en 1995 is in het pand onafgebroken het timmermansvak uitgeoefend.
De toenmalige gemeente De Lier kocht het pand en erf in 1996 en stelde deze beschikbaar aan de Stichting De Timmerwerf. In 1997 kreeg het pand de status van rijksmonument. Na een grondige restauratie in 1998 is de timmermanszaak ingericht als een timmermuseum. Op de grote zolder boven de woning worden wisseltentoonstelling gehouden over het timmervak, de geschiedenis van De Lier of andere verwante onderwerpen. Op het achtererf, in de voormalige houtloods uit midden 19e eeuw, gelegen aan het riviertje de Lee, is een theeschenkerij gevestigd.
De werkplaats is zoveel mogelijk intact gelaten, waardoor het voor de bezoeker lijkt of de timmerman even weg is. Op zolder liggen verschillende gereedschappen. Opmerkelijk zijn een eeuwenoude draaibank en mallen voor schoepen in molens, waaruit blijkt dat vanuit de Timmerwerf ook molens werden onderhouden, minstens acht stuks.
De achterliggende woning met woonkamer, keuken en bijkeuken is in de stijl van 1900 ingericht. In de entreehal, aan de achterzijde van het pand, wordt enige aandacht aan de geschiedenis van De Lier geschonken.
Omgeving
De Lier is een plaats in de provincie Zuid-Holland (gemeente Westland). De plaats telt 11.823 inwoners (januari 2006).
Kenmerkend voor de skyline van de Lier is de scheefgezakte, stompe Domtoren. De toren en de bijbehorende kerk zijn gebouwd rond het midden van de 14e eeuw. In 1572 brandde de kerk na een blikseminslag geheel af. Zowel kerk als toren werden herbouwd, waarbij de nieuwe toren lager bleef dan de oorspronkelijke.
Verder kenmerkend voor de Lier is het riviertje De Lee welke door het centrum van de Lier loopt. Deze rivier loopt van de groenteveiling bij Westerlee, langs het gebied “Nieuwe Tuinen” alwaar de Lee ook als Breelee (brede Lee) wordt aangeduid, door het centrum van het dorp en parallel aan de Lierweg richting Delft.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.