Toeristen Informatie Nederland

Leiden

Leiden is een stad en gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Oude Rijn stroomt door Leiden voordat deze – even verderop – in zee uitmondt. Leiden staat bekend als studentenstad; het heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is het een toeristische trekpleister, dankzij landelijk bekende musea en de oude binnenstad met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. De bijnaam luidt de Sleutelstad, verwijzend naar de sleutels in het stadswapen.

Bezienswaardigheden in Leiden

De Waag
De Waag is een prachtig gebouw aan de Aalmarkt 21. De Waag ligt tussen het pand van de voormalige Vroom & Dreesmann en de Mandemakerssteeg en voor het gebouw ligt het zogenaamde Waaghoofd, de kade waar de schepen werden gelost. Een rijksmonument in Hollands classicistische stijl, gebouwd in de 17de eeuw als vervanging van de oude houten waag.

De Zijlpoort
De Zijlpoort is de meest bekende stadspoort van Leiden. Een prachtige toegangspoort naar de stad. Leiden had vroeger tientallen stadspoorten maar alleen de Zijlpoort en de Morspoort zijn nog overgebleven.

Burcht van Leiden
De Burcht van Leiden is een kenmerkende ronde burcht in het centrum van de stad. Gelegen op een heuvel. Het is één van de best bewaard gebleven burchten van Nederland. De burcht werd gebouwd rond het jaar 1000 na Christus. Vanaf de burcht heeft u een fraai uitzicht over de stad Leiden. De burcht is leuk om even te bezoeken. En dat kan het gehele jaar door.

De Beestenmarkt
De Beestenmarkt is een plein in de binnenstad van de Nederlandse stad Leiden. Het plein is driehoekig van vorm en ligt ingeklemd tussen Steenstraat en het water van de Oude Vest. Op en langs het plein bevinden zich voornamelijk horeca- en uitgaansgelegenheden, zoals bioscoop Lido, en een aantal winkels. Op de Beestenmarkt starten rondvaarttochten door de Leidse grachten. .

De Koornbrug
Het is één van de meest gefotografeerde plekjes in Leiden. De Koornbrug is een prachtige historische stenen boogbrug. Hangend over de nieuwe Rijn in het centrum van Leiden. Bijzonder is ook de overkapping over de brug. Ooit gebouwd om de schuiten met koren droog te houden bij slecht weer. Vanaf de brug heeft u een mooi uitzicht over het water maar ook op de Heilige Lodewijkkerk. De Koornbrug is één van de mooiste Leiden bezienswaardigheden.

Leiden herbergt een aantal belangrijke musea: 

Overnachten in Leiden

Een dagje in Leiden is simpelweg te kort om de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken. Met al die musea, sfeervolle winkelstegen, stadswandelingen of met een sloepje vanaf het water wilt u zeker langer vertoeven in deze gezellige stad. Maak uw ontdekking compleet en boek een overnachting in een knus hotel of prachtig natuurhuisje. Campers kunnen terecht op de verschillende camperplaatsen in Leiden. Niets is fijner om een dag af te sluiten en uzelf daarna te verwennen met een comfortabel nachtje.

Winkelen in Leiden

In de fraaie binnenstad van Leiden vindt u een heerlijk complete mix van honderden winkels: bekende ketens, delicatessenwinkels, boetiekjes, antiek- en vintagezaakjes én: overal gelegenheid om even lekker uit te blazen.

Elke zaterdag (08:00 tot 17:00) staan de marktkooplui voor u klaar in het centrum van Leiden! Van de hipste kleding, accessoires, kunst en cadeautjes tot lekkere verse noten, fruit en groenten! Vanwege de coronamaatregelen is de Leidse zaterdagmarkt tijdelijk verplaatst naar de pleinen van Beestenmarkt en Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt en de 2e Binnenvestgracht.

Ook op woensdag (08:00 tot 17:00) is het leuk shoppen op de biologische warenmarkt rond de Nieuwe Rijn!

Uitgaansleven in Leiden

Er zijn een heleboel leuke barretjes en restaurantjes in Leiden. De avond start in een van de vele barretjes, zoals de Roebels. Roebels staat bekend om de kannen zwevertjes. Dit zijn cocktailshakers met mierzoete drankjes die u in een kleur bestelt. Na een paar drankjes is het tijd om echt los te gaan. Dit kan natuurlijk bij NextGebr. De Nobel of Breehuys 16. Hier kun u tot in de vroege uurtjes dansen.

Elke dinsdag en donderdag verzorgt Club HiFi de leukste feesten voor studenten. Plek voor +/- 400 dansende studenten en dj’s die garant staan voor de beste hits: alle ingrediënten voor een fantastisch feestje! Met een glimmende spiegelmuur en twee bars behoren ze tot de grootste discotheken van Leiden, waar niet alleen Leidse studenten een feestje komen bouwen, maar zelfs studenten uit Rotterdam, Delft, Utrecht en verder! Daarbij ligt Club HiFi in het hartje centrum en is makkelijk te bereiken via openbaar vervoer.

Wandelen in Leiden

In Leiden kunt u heerlijk wandelen. Ontdek de stad met een stadswandeling of wandel met een professionele gids. Er zijn verschillende wandelroutes die u langs de mooiste plekjes sturen.

Evenementen in Leiden

 • Leidse Jazzweek, traditiegetrouw de week vanaf de derde woensdag van januari. Met gratis optredens in de Waag en een kroegentocht langs kroegen met een jazzband. Het festival wordt afgesloten met het Keytownfestival met gerenommeerde jazz-artiesten en aanstormend talent.
 • Scratch Muziekdagen, jaarlijks in februari een meerdaags zang evenement in de Pieterskerk, voor en door zangliefhebbers en begeleid door compleet symfonie-orkest.
 • Lakenfeesten, jaarlijks begin juli
 • Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet, de laatste zondag van juni. Nationaal concours waarbij meer dan 40 straatacts strijden om de Gouden Pet en geldprijzen
 • Werfpop, jaarlijks in juli
 • EL CID-week, jaarlijks in augustus. De introductieweek voor eerstejaars studenten van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en Webster University
 • Leidens ontzet, jaarlijks op 2 en 3 oktober
 • Leids Film Festival, jaarlijks in het laatste weekend van oktober
 • Military History Day, Op de laatste zaterdag van maart vindt in het centrum een muzikale parade plaats met oude legervoertuigen, gevolgd door een groots concert in de Hooglandse Kerk.
 • Schemerstad, locatietheater in de Leidse grachten en singels waarbij de boten in carrousel langs vijf theaterstukken varen. (tijdens Pinksteren)
 • Bokkenwandeling, wandeling langs zes cafés waarbij evenzovele bockbieren worden geproefd (in november)
 • BIGGG! smallband-festival, akoestisch muziekfestival in de Pieterswijk (laatste zondag van de zomervakantie)
 • SummerJazz, jaarlijks muziekfestival rond Mei in het Leidse Hout

 

Toeristen Informatie Punt Leiden

Naast de vertrouwde VVV aan de Stationsweg kunnen bezoekers en (potentiële) ondernemers ook terecht bij 12 extra locaties voor informatie over de binnenstad. De zogeheten ‘Tourist Information Points’ bevinden zich bij diverse binnenstadondernemers en zijn te herkennen aan een ‘Tourist Information Point’ sticker op het raam. Bij iedere locatie bevindt zich een display met citymaps en de stadsgids voor bezoekers. Daarnaast worden de medewerkers per locatie regelmatig bijgepraat over de stand van zaken in de stad, zodat de bezoekers goed geïnformeerd kunnen worden.