Toeristen Informatie Nederland

Krimpen aan den Ijssel

Krimpen aan den IJssel is een plaats en gemeente in de Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente maakte deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en nu van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Krimpen aan den IJssel heeft voorzieningen in en buiten de directe omgeving van de gemeente, waaronder een aantal natuur- en recreatiegebieden, zoals de Krimpenerhout, het Zwaneneiland, het Stormpoldervloedbos en de Heemtuin. Krimpen heeft verder een zwembad, een manege, een scoutinggroep, en diverse sportgelegenheden en een streekmuseum. Het ligt aan de grens met de Krimpenerwaard. In de directe omgeving bevinden zich een aantal wandel- en fietsmogelijkheden. Ook heeft Krimpen aan den IJssel in Stormpolder een eigen ringlijn waar treinen rijden voor kinderen en voor spoorwegliefhebbers genaamd: Stormpolderrail.

Daarnaast is er, beheerd door de gemeente, het multifunctionele centrum De Tuyter, waarin een aantal activiteiten plaatsvinden. Er is een openbare bibliotheek en een wereldwinkel, de lokale omroep verzorgt vanuit de Tuyter haar uitzendingen en er is een eetcafé, de Crimpenaar. Ook is er een theaterzaal waar regelmatig voorstellingen en andere activiteiten zijn. Op maandagavond is de theaterzaal de speelzaal van de schaakvereniging. In de centrale ontmoetingsruimte zijn regelmatig exposities van plaatselijke kunstenaars.

Overnachten in Krimpen aan den IJssel

In het dorp Krimpen aan den IJssel kunt u tijdens een verblijf in een vakantiehuis verschillende bezienswaardigheden bezoeken. U kunt een kijkje nemen bij de oude kerken, enkele oude boerderijen en woonhuizen, houten loodsen en bij het Gemaal Reinier Blok. Bezoek ook eens het Streekmuseum Krimpenerwaard: In de boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Het museum geeft u een beeld van “het (boeren)leven” van 100 jaar geleden De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals deze 100 jaar geleden waren.

Natuurgebieden in Krimpen aan den Ijssel

Krimpen wordt omringd door drie natuurgebieden. Naar het oosten, langs het veenweideriviertje de Loet heeft zich een polderbos, het Loetbos, ontwikkeld. Het Loetbos is een in de jaren 1950 aangelegd bos in de Krimpenerwaard en heeft zeer mooie wandelpaden. Het bos is ongeveer 170 hectare groot en strekt zich over een lengte van tien kilometer uit langs het eeuwenoude veenriviertje de Loet. Het Loetbos is eigendom van Groenalliantie Midden-Holland en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Tussen Krimpen a/d IJssel en Krimpen a/d Lek is het recreatiegebied Het Krimpenerhout aangelegd, met centraal gelegen daarin een recreatieplas. En langs de rivier de Nieuwe Maas, naast het bedrijventerrein de Stormpolder, ligt buitendijks een uniek zoetwatergetijdengebied, het Stormpoldervloedbos. Het Stormpoldervloedbos is een natuurgebied aan de rand van de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. De Stormpolder zelf is opgehoogd en geschikt gemaakt voor de bouw van bedrijfsgebouwen. Ten oosten van de polder is een buitendijks gebied overgebleven, dat de naam ‘vloedbos’ kreeg, omdat het door de getijdenwerking van de rivier regelmatig overstroomd wordt. Het gebied is te bereiken via de Van der Giessenweg.

Wandelen in Krimpen aan den Ijssel

Door Krimpen aan den Ijssel lopen verschillende wandelroutes.U zult tijdens de wandelroutes verschillende bezienswaardigheden tegenkomen. Het Groene Hart is een uniek gebied om te bezoeken. In het Groene Hart is een net van recreatieve wandel-, fiets- en vaarroutes aanwezig. Er wordt bij de aanleg van voorzieningen rekening gehouden met zeven miljoen potentiële recreanten en toeristen uit omliggende steden en van verder weg. De regio is voorzien van toeristische overstappunten. Wandelpaden voor langere afstanden door het gebied zijn het Groene Hartpad, een van de Nederlandse streekpaden, en het Floris V-pad, onderdeel van een GR-pad.

Op heel veel plaatsen in Krimpen aan den IJssel komt u kunstwerken tegen. Deze staan gewoon op straat of in een park. Iedereen die er lopend, op de fiets of met de auto langskomt kan ze zien, gratis en voor niets. Ze zijn vaak kostbaar en aangekocht door de gemeente

Krimpen aan den IJssel. Heel soms krijgt de gemeente een kunstwerk als geschenk. Voor kinderen is de beeldenroute uitgezet. Deze beeldenroute geeft een kijkje in de schatkamer van Krimpen aan den IJssel. U fietst langs 14 beelden en de fietstocht duurt ongeveer 90 minuten. De opdrachten die bij deze beeldenroute horen kunnen kinderen na het fietsen van de route op school of thuis maken.

Bereikbaarheid Krimpen aan den Ijssel

Busverbindingen vanuit Krimpen aan den IJssel gaan naar: Rotterdam, Bergambacht, Schoonhoven, Utrecht, Den Haag en Gouda. Daarnaast brengt RET lijn 96 je naar de opstapplaats van de Waterbus die richting Rotterdam en Dordrecht vaart. Bekijk het volledige overzicht van buslijnen op: krimpenaandenijssel.nl/openbaarvervoer

De gemeente wordt omsloten door de wegen: A16, A20, N210, N219, N475 en de N477. En u kunt gemakkelijk naar omliggende gemeenten fietsen, omdat Krimpen aan den IJssel voorzien is van voldoende fietspaden. Ook kunt u ervoor kiezen om naar de Capelsebrug te fietsen en vanaf hier over te stappen op het openbaar vervoer.