Toeristen Informatie Nederland

Katwijk is een kustplaats en gemeente in het noordwesten van de provincie Zuid-Holland, en tevens de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. De gemeente omvat de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Valkenburg, Rijnsburg, en buurtschap De Pan (grotendeels).

Naast de bosrijke gebieden zoals Pan van Persijn – in de volksmond Panbos – nabij de Katwijkse buurtschap De Pan, zijn er ook nog overblijfselen van de rijke geschiedenis die verbonden is aan Katwijk. Zo loopt er een restant van een tankmuur door het gebied dat nog onderdeel is van de Atlantikwall. Deze 5000 meter lange verdedigingslinie liep tijdens de Tweede Wereldoorlog van het het zuidelijkste punt van Spanje tot het noordelijkste punt van Noorwegen. De kanonnen, mijnenvelden en bunkers langs deze linie moesten een invasie voorkomen.

Katwijk is in de loop der tijd uitgegroeid tot een van de grotere toeristische trekpleisters langs de Nederlandse kust. Katwijk heeft naast een grote boulevard van wel twee kilometer, ontzettend veel restaurantjes, terrasjes, hotels, en natuurlijk strand! Katwijk heeft voor ieder wat wils, of u nu van fietsen, varen, wandelen, vissen, musea bezoeken, eten of winkelen houdt, Katwijk is van alle markten thuis!

Het strand heeft verschillende voorzieningen zoals een heuse strandbibliotheek waar leesboeken te leen zijn, strandhuisjes om in te overnachten en verschillende exposities in het aangrenzende DunaAtelier. Doordat Strandpaviljoen ‘T Zeepaviljoen strandrolstoellen verhuurt is het voor mindervalide mensen ook mogelijk om te genieten van het strand.

Bezienswaardigheden in Katwijk

  • De Andreaskerk
  • De Soefi Tempel
  • Stoomtrein Katwijk Leiden
  • Katwijks Museum
  • Het Museum van Rijnsburg
  • Stichting Historie Vliegveld Valkenburg
  • De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd
  • Torenmuseum Oud-Valkenburg
  • Het Spinozahuis
  • Mausoleum Rijnsburg

 

Overnachten in Katwijk

In Zuid-Holland liggen veel vakantiehuizen  om te overnachten. De kustplaatsen zijn zeer geliefd bij toeristen. Ook voor mindervaliden zijn er aangepaste vakantiewoningen  in Katwijk om te verblijven.

Kamperen kan op Camping De Zuidduinen  en en Camping Noordduinen  in Katwijk aan Zee.

Hotelliefhebbers kunnen terecht bij het Beachhostel Holland  in Katwijk. Dit hotel ligt op 200 meter van de boulevard.

Winkelen in Katwijk

De gemeente Katwijk telt maar liefs vier winkelgebieden waar het heerlijk vertoeven is voor foodproducten en non-foodproducten. Dit zijn Winkelhart Zeezijde, HoornesPassage, Winkelcentrum Bosplein en Winkelcentrum in de Hoftuin. Het zijn plekken waar zich ook kappers, opticiens, banken, supermarken, apotheken en gehoorspecialisten bevinden. Bovendien liggen er voldoende horecagelegenheden. Donderdagavond is koopavond; de winkels zijn open tot 21.00 uur

Markten in Katwijk

Weekmarkten
Elke vrijdag op het Marktplein, Piet Heinlaan in Katwijk. ( van 10.00-17.00 uur )
Elke dinsdag op het Hoftuinplein in Rijnsburg. ( van 13.00-17.00 uur )


De gemeente Katwijk organiseert ieder jaar in het centrum van Katwijk aan Zee een toeristenmarkt. Meestal is dit in de zomerperiode.

 

Flower Parade
De 2e zaterdag in augustus vind er een van de oudste bloemencorso’s van Nederland plaats, de Flowerparade.
Er zijn dan 65 praalwagens, muziekwagens, met bloemen versierde personenauto’s en muziekkorpse in de gemeente.

 

Paardenmarkt Valkenburg
De paardenmarkt in Valkenburg start op de tweede woensdag van september, deze landelijk bekende markt duurt een week.
Terugkerende onderdelen zijn de kermis, de taptoe, de lampionnenoptocht, het ringrijden, en Castellumpop.

 

Paardenmarkt Rijnsburg
De paardenmarkt van Rijnsburg start op de tweede woensdag van juni, deze duurt een week. Terugkerende onderdelen zijn de jaarmarkt en de kermis.

Wandelen in Katwijk

Rondom Katwijk is het heerlijk wandelen door het bos, de duin, en natuurlijk over het Noordzeestrand.  Vanuit Katwijk wandel je gemakkelijk landinwaarts. In de lente is het genieten van de uitbundige kleurenpracht van de bloeiende bollenvelden.

Voor een uitgebreide strandwandeling kun je richting Noordwijk aan Zee lopen. Neem een time out in één van de vele strandtenten met zicht op zee. Katwijk is -net als Bergen aan Zee- een kunstenaarsdorp, waardoor je ook van cultuur en kunst kunt genieten. ‘s avonds is het genieten in één van de gezellige cafés in het centrum, met regelmatig live muziek.

Toeristen Informatie Punt Katwijk

Zwaaikom, Prins Hendrikkade, Katwijk aan Zee