Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam beheert een belangwekkende en rijk gevarieerde verzameling[bron?] kunstnijverheid in glas, zowel op het gebied van gebruiksglas als op het gebied van sier- en kunstglas. De collectie glas, oorspronkelijk verzameld door Cochius, is in de loop der tijd uitgebreid met talloze deelcollecties, waardoor het museum thans in staat is een representatief beeld te geven van de ontwikkeling van de Nederlandse vormgeving en beeldende kunst in glas vanaf circa 1880 tot heden. De collectie bestaat voor een belangrijk deel uit kunstnijverheidsproducten van de Glasfabriek Leerdam.
Behalve Leerdamglas zijn in de collectie enkele representatieve kernen van glas van andere producenten van kristal in Nederland vertegenwoordigd, onder andere van Glashuis Muller te Amsterdam en van de Kristalunie Maastricht, die vooral in het interbellum actief waren. Op het gebied van het moderne Nederlandse glas bezit het museum een eveneens representatieve verzameling hedendaags (vooral) Nederlands Studioglas, waarin de pioniers uit de jaren zestig en zeventig zijn vertegenwoordigd tot aan een huidige generatie die grotendeels is afgestudeerd aan de autonome glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. De totale collectie bedraagt thans zo’n 7500 objecten en is daarmee veruit de grootste en meest volledige van Nederland op het gebied van 20e-eeuwse kunstnijverheid in glas.
Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag
10.00 – 17.00 uur
Zondag
12.00 – 17.00 uur
Met de auto is Leerdam makkelijk te bereiken. Het ligt net onder Utrecht en tussen de A2 en A15 in.
Omgeving
Leerdam is een stad en voormalige gemeente in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. De stad Leerdam is het centrum van de Nederlandse glaskunst. Het Nationaal Glasmuseum, de Glasfabriek, de Internationale Glaskunstbeurs en de Glasdagen trekken elk jaar hordes bezoekers. De stadscultuur werd vanaf de 18e eeuw sterk beïnvloed door glas- en houtindustrie.
Markt is op donderdagmorgen van 08.30 tot 12.30 uur in de binnenstad. Sinds 12 april 2012 is de weekmarkt verhuisd van het Dokter Reilinghplein naar de straten in de binnenstad, waaronder de Fonteinstraat, Kerkstraat en de Markthof. Koopavond in het centrum van Leerdam is op vrijdagavond.
Overige bezienswaardigheden:
Aquazoo Leerdam
Hofje van Mevrouw Van Aerden
Nationaal Glasmuseum
Nederlands Bridge Museum
Grote Kerk
Oude Raadhuis
Kanotochten over de Linge
Fietstochten en Fietsverhuur
Rondvaart over de Linge
Wandelroute: Tussen Leerdam en het Gelderse dorp Beek ligt het 98 kilometer lange Lingepad. Het Lingepad maakt deel uit van de Europese wandelroute E8.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.