Toeristen Informatie Nederland

Delft

Delft is een stad en gemeente in Zuid-Holland in Nederland, gelegen aan de Schie, tussen Den Haag en Rotterdam. Delft is de stad van het karakteristieke Delfts Blauw. Het aardewerk is sinds het ontstaan in de VOC-tijd wereldberoemd. Delfts blauw is een type faience (aardewerk) met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De industrie werd omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name Engeland (Staffordshire). Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert. Andere soorten Delfts aardewerk zijn het meerkleurige Boerendelfts en het Delfts wit.

Er zijn in Delft vier hofjes over van de zeven die de stad ooit rijk was. Dit zijn het hofje van Gratie, hofje van Pauw, het Klaeuwshofje, het Hofje van Almonde. Daarnaast zijn er ook moderne hofjes zoals het Huigh de Groothof.

Delft is al eeuwenlang een echte studentenstad. De stad heeft diverse hogescholen en universiteiten die tientallen hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ruim 23.000 studenten studeren in Delft aan de TU, Haagse Hogeschool en InHolland.TU Delft biedt verschillende master- en bacheloropleidingen aan.

De Meester van het Licht Johannes Vermeer werd geboren in Delft. Zijn werk hangt verspreid over de wereld maar alleen in Delft kun je zijn hele oeuvre bewonderen. Tot slot staat de stad bekend om haar nauwe band met het Oranjehuis. Veel bezienswaardigheden in Delft hebben een link met één van deze drie iconen.

Bezienswaardigheden in Delft

 • Agnetapark
 • Bagijnetoren
 • Botanische Tuin TU Delft
 • Markt
 • Oostpoort
 • Prinsenhof

 

Delft staat ook bekend als de kennisstad van Nederland, een stad die absoluut de moeite waard is voor een avondje uit. Delft is de stad van de technologie, historie, creativiteit en innovatie. De stad van het wereldberoemde Delfts blauw en kunstschilder Johannes Vermeer. Ontdek de hoogtepunten tijdens een Walking Dinner Het brengt u naar drie verschillende restaurants die ieder één gang serveren. Tussen de gangen door kunt u genieten van de lommerrijke pleinen, verstilde hofjes en romantische grachten. Tijdens de avond krijgt u de kans om de culturele en culinaire kanten van deze kennisstad te ontdekken.

Musea in Delft

 • Koninklijke Porceleyne Fles
 • Legermuseum (tot januari 2013)
 • Museum Lambert van Meerten
 • Museum Paul Tétar van Elven
 • Museum Nusantara (tot januari 2013)
 • Science Centre Delft en Mineralogisch-Geologisch Museum
 • Stichting Gereedschap Museum Mensert
 • Tabaks Historisch Museum
 • Stedelijk museum Prinsenhof
 • Vermeer Centrum Delft
 • Medisch en Farmaceutisch Museum “De Griffioen”

Winkelen in Delft

In de historisch binnenstad van Delft kunnen shopliefhebbers hun hart ophalen! Langs de mooie grachten in Delft is het erg gezellig winkelen. De stad staat bekend om de pittoreske straatjes waar je een tal van unieke hotspots en hippe boetiekjes kunt vinden. Winkels in de stad zijn over het algemeen van 09.00 uur tot 17.30 uur geopend en op vrijdag is het koopavond. Delft heeft verschillende winkelgebieden met elk zijn eigen charme.

De Klis 
In de Stede 
In de Veste 
Zuidpoort 
overig Binnenstad 
Leeuwenstein 

Overnachten in Delft

Overnachten in Delft is ideaal als u houdt van de vrije natuur, maar toch de stilte graag wil afwisselen met de veelzijdigheid van een levendige stad. De ligging van Vakantiepark Delftse Hout is daarom uniek. Zo bent u binnen enkele minuten in het centrum van Delft, zijn grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam makkelijk te bereiken en kunt u ook nog eens genieten van een dagje aan de kust. Bovendien ligt Vakantiepark Delftse Hout midden in een groot natuur- en recreatiegebied, waar de kinderen zich kunnen vermaken bij de kinderboerderij en u veel fiets- en wandelplezier zult beleven. Uiteraard zijn er in Delft ook genoeg hotels voor een aangenaam verblijf in deze blauwe stad. 

Evenementen in Delft

 • Delft Fringe Festival – Het Delft Fringe Festival is sinds het ontstaan in 2011 uitgegroeid tot een van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Zuid-Holland.
 • Koningsnacht feest op de historische Markt. Wordt sinds 2015 georganiseerd met artiesten als The Partysquad, De Avondploeg van Radio 538, Billy the Kit en Manuel en Geza. Oranjekoorts Koningsnacht trekt jaarlijks ongeveer 4000 mensen naar de Markt in Delft.
 • Taptoe Delft – Van 1954 tot 1974 had deze militaire taptoe op de Markt landelijke bekendheid. Het evenement raakte, door het militaire karakter, in de jaren zeventig omstreden en verhuisde naar Breda. In 1996 keerde de Delftse editie als showkorpsenfestival terug. Sinds 1999 wordt het weer tweejaarlijks in september georganiseerd.
 • Jazz Festival Delft in augustus – Vindt sinds 1985 plaats op diverse locaties in de binnenstad.
 • De Mooiweerspelen in juni – Straattheater op diverse locaties in de binnenstad. De eerste editie vond plaats in 1988.
 • Car Art festival -Ieder tweede weekend van september vindt het Car Art festival plaats. Hierbij gebruiken kunstenaars de auto als voertuig van hun kunsten. Met een tentoonstelling, een drive-inbioscoop en diverse optredens.
 • Westerpop – Gratis popfestival in augustus. Voortgekomen uit een buurtfestival in de wijk Westerkwartier, dat in 1989 voor het eerst werd georganiseerd. Vanaf 1996 is het festival grootser opgezet en vindt het plaats nabij het station, op het sportterrein bij het Grotius College.
 • Delft Chamber Music Festival – Kamermuziekfestival in de Van Mandelezaal van het Prinsenhof. De eerste editie vond plaats in 1997.
 • Bluesfestival Delft in februari – Vindt sinds 1998 plaats op diverse locaties in de binnenstad.
 • Lichtjesavond – Activiteiten rondom het ontsteken van de kerstverlichting in de binnenstad. Wordt sinds 1998 georganiseerd.
 • Boekenbende – Gratis kinderboekenfestival in het najaar tegelijk met de Kinderboekenweek. Sinds 2000 trekt dit jaarlijkse festival meer dan 8000 bezoekers.
 • Schaatsbaan op de Beestenmarkt – in december/januari (sinds 2001).
 • Skatejam Delft – Gratis muziek-/skatefestival dat sinds september 2003 op de Internationale Autovrije Dag wordt georganiseerd op skatepark De Middenberm. Inmiddels trekt het evenement jaarlijks ruim 7000 bezoekers.
 • Dichter bij de bar – Poëziefestival in oktober/november. Wordt sinds 2005 georganiseerd in diverse cafés in de binnenstad.
 • OWee – Ontvangstweek van de eerstejaars studenten. Hierbij wordt de Delftse binnenstad overspoeld met studenten en houden de studentenverenigingen open huis.
 • Festival Aangeschoten Wild – Muziek- en cultuurfestival dat sinds 2009 in het begin van het voorjaar plaatsvindt op het evenemententerrein ‘Lijm en Cultuur’. Het festival biedt ruimte voor circa 1200 bezoekers.

Bereikbaarheid Delft

Met de auto
Delft is met de auto makkelijk te bereiken. Vanuit Den Haag en Rotterdam reis je via de A13 naar Delft. Op de A13 neem je afslag 9 (Delft) en volg je de borden “centrum”. Vanuit Amsterdam reis je over de A4 richting Den Haag. Ter hoogte van de afslag Rijswijk draai je de A13 richting Rotterdam op. Je neemt vervolgens afslag 9 (Delft) en volgt dan de borden “Centrum”. 

Parkeren
In de binnenstad kun je betaald parkeren op de parkeerterreinen aan de Paardenmarkt, Gasthuisplaats en de Voorstraat. Betalen kan met de pinpas of via mobiel parkeren. Parkeren kan ook op het Nijverheidsplein achter station Delft. Parkeren is hier goedkoper en je loopt binnen 10 minuten naar de binnenstad.  Het centrum van Delft heeft 3 parkeergarages die 24 uur per dag geopend zijn: 

Phoenixgarage aan de Phoenixstraat 29 (202 plaatsen)
Zuidpoortgarage aan de Zuidwal 14 (900 plaatsen)
Marktgarage aan de Willem Naghelstraat 1 (344 plaatsen) 

Openbaar vervoer 

Trein
Delft heeft 2 stations; Delft Zuid en Delft Centrum. Vanaf station Delft Centrum ben je in enkele minuten in de binnenstad.

Tram
In Delft rijden 2 tramlijnen van de HTM. Nummer 1 (Scheveningen-Delft Tanthof) en 19 (Leidsenhage-Delft Nieuwe Plantage). De haltes Prinsenhof en Station Centrum zijn voor de binnenstad de dichtstbijzijnde haltes.

Bus
Voor het nieuwe station ligt een groot busplatform. Hier stoppen bijna alles stads- en streekbussen. De vervoersbedrijven zijn RET en Veolia.

 

Toeristen Informatie Punt Delft

Het TIP is gevestigd in Kerkstraat 3 (Marktplein) 2611 GX Delft

Openingstijden
1 april – 30 september
Zondag en maandag 10:00 – 16:00
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 17:00

1 oktober – 31 maart
Zondag en maandag 11:00 – 15:00
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 16:00