Toeristen Informatie Nederland

Capelle aan den Ijssel

Capelle aan den IJssel, vaak ook kortweg Capelle genoemd, is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen aan de Hollandse IJssel. Binnen de gemeentegrenzen van Capelle aan den IJssel liggen geen andere kernen. De gemeente is verdeeld in een aantal wijken: Schollevaar, Schenkel, Oostgaarde, Middelwatering, Capelle-West, ‘s-Gravenland, Fascinatio en het bedrijvenpark Rivium. De gemeente maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband stadsregio Rotterdam en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Bezienswaardigheden in Capelle aan den Ijssel

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Capelle aan den IJssel. Ook het Dukdalf monument is te bezoeken. Hier werd de toekomst van Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog bepaald. Het monument op de Groenedijk, de Dukdalf is neergezet ter herinnering aan Leidens ontzet op 3 oktober 1574. Voorafgaand aan dat ontzet liet Prins Willem van Oranje op vier plaatsen de dijken van rivieren doorsteken. Waaronder hier bij Capelle aan den IJssel.

Voor historische bezienswaardigheden zijn er in Capelle aan den IJssel ook genoeg plaatsen te zien. Rond 1280 was er sprake van een parochiekerk in Capelle aan den IJssel. Tijdens de Sint-Elisabeth vloed in 1421 is deze kerk helaas verloren gegaan. De kerk die hierna op deze plaats werd gebouwd was de Sint Nicolaaskerk. In 1572 brak echter de beeldenstorm uit en in 1574 is deze kerk afgebrand. De huidige dorpskerk stamt uit 1593.

Een andere historische bezienswaardigheid is het gevangenenhuis of diefhuis, wat nog over is van het slot Capelle. Tegenwoordig heet dit huis het Dief- & Duifhuisje. Het Dief- en Duifhuisje dateert uit de vroege 17e eeuw en is samen met de nabijgelegen slotgrachten het enige dat nog herinnert aan het laatste Slot van Capelle (1612-1797). Er konden twee arrestanten gevangen worden gehouden. Boven hun hoofden, op een houten vliering, huisden de (post)duiven die via gaten in de achtergevel in en uit konden vliegen. Vlakbij, op een stuk grasland, stond een galg voor het ophangen van zware misdadigers. Het oude gevangenisje, nu het kleinste museum van Nederland, heeft tot in de 19e eeuw als arrestantenverblijf dienst gedaan. Na een grondige restauratie en herinrichting van de omgeving is het Dief & Duifhuisje in 2011 heropend als kleinste museum van Nederland. Om een groter museum te bezoeken kun je naar het historisch museum Capelle. Dit museum is gevestigd in het Stoomgemaal J.A. Beijerinck aan de Bermweg.

Wandelen in Capelle aan den Ijssel

In de gemeente Capelle aan den IJssel zijn verschillende aangelegde wandelingen en fietsroutes. In en om Capelle kunt u volop genieten van mooie natuur en zijn veel fiets-, wandel-, en ruiterpaden zijn aangelegd. 

Natuurpad: In natuurgebied het Schollebos is een prachtige route het Natuurpad (Pdf 3,6 Mb) aangelegd. Onderweg leest u allerlei informatie over wat u in het Schollebos ziet. Haal de gratis wandelroute ‘natuurpad’ op bij het pannenkoekenhuis in het Schollebos of koop voor € 3 een fietskaart.

Fietscrossbaan het Schollebos: In natuurgebied het Schollebos ligt een leuke en uitdagende fietscrossbaan voor kinderen: Fietscrossbaan het Schollebos.

Natuurparels: Zoek de natuurschatten van Capelle aan den IJssel via de geocachingsroute natuurparels op geocaching. De route is uitgezet door 4 ervaren Capelse geocachers. Geocaching is een spel waarbij je met GPS op zoek gaat naar een schat (de cache). Hiervoor kun je op je telefoon de app Geocaching downloaden. In de Capelse caches vind je een voorwerp en een logboek. Het is de bedoeling dat je de voorwerpen ruilt voor iets anders. En schrijf je naam en de datum in het logboekje  en registreer wat je gevonden hebt op geocaching.

Kijk hier naar de online beschrijving van de natuurparels (pdf, 3,6 Mb), zodat mensen ook zonder puzzelen kunnen genieten van de mooiste plekjes van Capelle.

Park Hitland: Tussen Capelle en de Nieuwerkerk aan den IJssel ligt natuur- en recreatiegebied Park Hitland. Hier zijn veel mooie wandel- en fietsmogelijkheden. Kijk voor meer info op: parkhitland.

Capelse monumenten: Wilt u eens een tocht maken langs de Capelse monumenten? Volg dan de Capelse monumentenroute. Gemeente Capelle aan den IJssel en de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel hebben deze route samen gemaakt.

Winkelen in Capelle aan den Ijssel

Ook om te shoppen kun je in capelle-aan-den-ijssel-winkels terecht. Er zijn verschillende winkelcentra. De bekendsten hiervan zijn De KoperwiekDe Terpde Picassopassage en het Slotplein. De Koperwiek is het grootste winkelcentrum. Hier is eigenlijk een heel nieuw en apart stadscentrum ontstaan. Je vindt hier bijvoorbeeld ook een bibliotheek, een theater en het gemeentehuis.

Elke week zijn er 2 markten in Capelle:

Weekmarkt Middelwatering
Op donderdag is er van 9.00 tot 16.00 uur een markt in het centrum. Deze markt is op het Stadsplein. De markt heeft 59 kramen en een totale oppervlakte van 4.700 vierkante meter.

Weekmarkt Schollevaar
Op zaterdag is er een markt bij winkelcentrum De Scholver van 8.30 tot 14.00 uur.