Toeristen Informatie Nederland

Brielle

Brielle, ook wel Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het eiland Voorne. Brielle is gelegen aan het Brielse Meer, een afgedamd gedeelte van de Maas dat zich tot belangrijk recreatiegebied ontwikkeld heeft. Het ligt ten oosten van de oude vaargeul Brielse Gat. Brielle is een vestingstad. Dat is te zien aan de muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken die de stad omringen. Deze moesten de burgerbevolking beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Door de eeuwen heen hebben verschillende indringers geprobeerd om Nederland te veroveren. In Brielle en op Voorne-Putten komen de liefhebbers van natuur, landschap, cultuur, historie en alle soorten watersport en strandplezier zeker aan hun trekken. En met de grote stad Rotterdam binnen handbereik en Goeree-Overflakkee, met op de kop van Goeree kilometers lange zandstranden, kunt u een unieke ervaring beleven!

Bezienswaardigheden in Brielle

Brielle op zich is al een bezienswaardigheid natuurlijk. Er is een keur aan monumenten in de binnenstad van Brielle om te bekijken. Maar er is ook genoeg te doen omtrent kunst. Er zijn veel galeries te vinden in de gezellige historische binnenstad, maar bezoek ook eens de galeries in Tinte en Vierpolders!

Er zijn diverse interessante musea te bezoeken in Brielle. In Tinte staat bijvoorbeeld het kleinste museum van Voorne-Putten. Hier is veel te zien op het gebied van oude kruidenierswaren, blik, tabaksartikelen, hoeden en kleding.

Ook heeft Brielle een molen die een bezoekje waard is. Het bijzondere aan deze molen zijn de drie zolders. De molen in Brielle is geregeld open voor publiek en heeft een winkeltje.

Net buiten de vesting van Brielle ligt De Dierenweide. Een boerderij waar kinderen, jongeren en volwassenen op 5000 m2 kunnen genieten van de natuur, dieren en het buitenleven. Bij de Dierenweide zorgen mensen met een verstandelijke beperking voor de dieren. De Dierenweide grenst aan het terrein van verpleeghuis De Plantage

Overnachten in Brielle

Brielle staat historisch bekend vanwege de overwinning van de Watergeuzen op 1 april 1572, waarbij de stad werd ingenomen. Vanuit een vakantiewoning in Brielle kunt u alles over de geschiedenis van de stad te weten komen, maar ook enkele interessante natuurgebieden rond de stad bezoeken. Een deel van het oude centrum van Brielle is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Campers kunnen terecht op de camperplaatsen van park Waterbos. Vanuit u camper kunt u in het oude deel van Brielle allerlei oude gebouwen bezichtigen. U vindt er de sloepenloods, een oude watertoren, de molen ’t Vliegend Hert, het stadhuis en diverse oude kerkgebouwen. Brielle is een schitterende locatie om langer te verblijven en bied dan ook verschillende accommodaties aan om te overnachten. Zelfs als u op doorreis bent kunt u eenvoudig overnachten in één van de trekkershutten die de plaatselijke camping aanbied.

Winkelen in Brielle

De vele historische panden in vestingstadje Brielle zijn niet alleen leuk om te bekijken, er kan ook geshopt worden! Brielle is rijk aan unieke, gespecialiseerde winkeltjes, waar u als klant nog persoonlijk wordt opgevangen en er echt aandacht voor u is. U vindt er zaakjes met ambachtelijke producten, zoals kwaliteitskaas uit de omgeving en eigengemaakte chocolade. Verder zijn er exclusieve kledingwinkels, verschillende kunstgaleries en panden waar u bijzondere cadeautjes kunt kopen.

Al 50 jaar is de weekmarkt op maandag een begrip in Brielle. Aan de gezellige Turfkade staat deze kleinschalige, maar levendige weekmarkt. Uiteraard met de vertrouwde kramen met verse groenten en fruit, vis, bloemen, kaas, kruiden, noten, stoffen en kleding. Daarnaast vindt u ook een kraam met dierenbenodigdheden, een echte toko én natuurlijk nog meer kramen, met elk een eigen aanbod en assortiment. In de loop der jaren is de markt in Brielle uitgegroeid tot een plaats waar men niet alleen komt om de wekelijkse boodschappen te doen, maar ook om elkaar te ontmoeten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Na een bezoek aan de markt is er gelegenheid genoeg om de Brielse binnenstad te bezoeken om daar verder te winkelen en om te genieten van een goede lunch! Wilt u ook ervaren hoe gezellig de weekmarkt in Brielle is? De markt is er elke maandag van 9.00 tot 16.00 uur.

Uitgaansleven in Brielle

In Brielle kunt u natuurlijk ook terecht voor een gezellige avond uit. Het compacte historische centrum van Brielle maakt het makkelijk van de ene naar de andere bar te gaan. De cafés bieden een gevarieerd muziekprogramma aan in alle genres. Soms levend en soms gedraaid door een DJ. Naast het alom bekende potje biljarten of een spelletje darten heeft de laatste jaren ook het fenomeen ‘kennisquiz’ zijn intrede gedaan. Regelmatig worden oproepen gedaan om, in teamverband, mee te doen aan een quiz.

Of wat dacht u van een avond theater? In BREStheater vindt u gegarandeerd een breed cultureel aanbod; van cabaret tot toneel en van klassiek tot musical!

Jongeren kunnen zich uitleven in Club The Mix. Dit is namelijk is dé hotspot van regio Voorne-Putten! Met elke week de dikste sound verzorgt door Club The Mix. Kom langs en ervaar een onvergetelijke avond met de mooiste en gezelligste mensen van de regio. 

Evenementen in Brielle

  • Bevrijdingsdag, 1 april: op deze gedenkwaardige dag in 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden.
  • Nationale Bedevaart. Deze bedevaart naar Brielle is elk jaar op een zaterdag rond 9 juli. De bedevaart leidt naar het heiligdom van de Martelaren van Gorcum aan De Rik 5.
  • Brielle Blues (laatste zondag van juli): op deze dag worden op drie podia binnen de vesting door twaalf bluesbands de gehele dag bluesmuziek ten gehore gebracht. Na 22:00 volgt er een traditionele kroegentocht.
  • Zomerfestival Brielle: tentfeest waarbij landelijk bekende artiesten optreden. Het evenement vindt het tweede weekend van augustus plaats op zowel vrijdag- als zaterdagavond.
  • Brielse Maskerade: op 5 december vindt in Brielle de Maskerade plaats, voor het oude stadhuis.

 

Een nog steeds actuele Brielse traditie van gezelligheid en nostalgie, van glühwein en uit je dak gaan.

De Klaasieloper, zoals een Maskeradeganger altijd genoemd werd, kan zich tijdens de Maskerade volledig uitleven. Het is dé gelegenheid om ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons.

Bereikbaarheid Brielle

Brielle is zowel met de auto, de boot als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Zo is de op- en afrit van de A15 vlakbij en dat maakt Brielle vanuit Rotterdam snel bereikbaar. Ook het Botlekgebied en de Maasvlakte zijn door de A15 dichtbij. Het openbaar vervoer van en naar Brielle biedt diverse mogelijkheden.

Trein
Vanaf Rotterdam CS: Metro Erasmuslijn richting Spijkenisse, daarna bus 103 naar Rockanje. Reisduur ongeveer 1:05.
Vanaf Rotterdam CS: Trein Schiedam Centrum, daarna bus 89 naar Brielle. Ongeveer 0:55 uur.
Vanaf Schiedam Centrum: Bus 89 naar Brielle. Ongeveer 45 minuten.

Bus
Vanaf Schiedam Centrum bus 89 naar Brielle. Ongeveer 45 minuten.
Vanaf Spijkenisse Centrum bus 103 naar Rockanje. (in de spits ook lijn 113 of 200). Ongeveer 30 minuten.

Toeristen Infomatie Punt Brielle

U vind het Toeristen Infomatie Punt Brielle aan de markt in de hal van Historisch Museum Den Briel/het oude stadhuis. Door middel van een digitale informatiezuil kom je eenvoudig te weten wat Brielle en omgeving allemaal te bieden heeft.

 Het TIP is zes dagen per week geopend: van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17 uur.