Menu
Menu
Bij A Seal Stellendam worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehonden en zeehonden die gewond of ziek zijn. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat zijn om weer in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelatne. Bij A Seal vertellen we alles over het leefgebied van de zeehonden. Ons centrum ligt direct aan het Haringvliet en naast de Haringvlietsluizen. Regelmatig hebben wij wisselende exposities met als thema natuur en milieu. Voor scholen hebben wij een educatief lespakket ontwikkeld en geven wij gastlessen.
‘Een Zee Aan Informatie’
De bezoeker van A Seal wordt door de tentoonstelling ‘Een Zee Aan Informatie’ van Rijkswaterstaat op een zeecontainerwand op een laagdrempelige manier geïntroduceerd aan het Offshore Expertise Centrum.
Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat om in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten. Voor het zover is, doorlopen (of beter gezegd; zwemmen) de zeehonden een soort stappenplan. Hieronder kun je zien hoe dit precies in zijn werk gaat.
Stap 1
Zeehond in nood
Meldingen over zeehonden komen binnen via het noodnummer. De EHBZ zorgt ervoor dat alle zeezoogdieren in nood worden opgehaald en opgevangen. Niet alle eenzame zeehonden op het strand hebben hulp nodig. Daarom worden ze eerst goed geobserveerd voordat ze meegenomen worden. Bij A Seal vangen we alleen zeehonden op.
Stap 2
Quarantaine
Nadat de zeehonden bij A Seal aangekomen zijn, liggen ze de eerste 21 dagen in een geïsoleerde ruimte. Dit doen we om te voorkomen dat virussen verspreid worden. De dierenarts onderzoekt het dier en bepaalt welke behandeling het nodig heeft om aan te sterken of te genezen.
Stap 3
Aansterken
Na de quarantaine verhuizen ze naar een nieuw verblijf, de serre. Hier is ruimte om verder aan te sterken en samen te spelen. Sommige zeehonden kunnen al zelfstandig hele vissen eten, maar andere zeehonden hebben hier nog hulp bij nodig. Een vrijwilliger stopt de vissen dan in de bek van de zeehond, totdat de zeehond zelfstandig kan eten.
Stap 4
Voorbereiden op vrijlating
Als de zeehond sterk genoeg is, mag hij naar de volgende baden in de buitenlucht. In het buitengebied ligt de nadruk van de opvang op de terugkeer naar de natuur. Hier worden hele vissen in het water gegooid en leren ze de vis zelf te eten uit het water.
Stap 5
Vrijlating
Alle zeehonden die bij A Seal opgevangen en verzorgd zijn, worden weer vrijgelaten zodra ze genezen zijn. Om sterk genoeg te zijn om zelfstandig te kunnen overleven, moeten ze in ieder geval zo rond de 35 kilo wegen. Meestal vinden de vrijlatingen plaats op de stranden bij Ouddorp of Renesse.
ROUTEBESCHRIJVING: Volg op de N57 de borden Stellendam Havens en Haringvlietsluizen en neem de afslag Haringvlietsluizen. Volg vervolgens de borden Haringvlietsluizen en dan kan je vanzelf bij A Seal!
Ons bezoekerscentrum en de buitenverblijven zijn toegankelijk voor gehandicapten en invaliden. Er zijn parkeerplaatsen voor invaliden dichtbij de entree en in het restaurant kan gebruik worden gemaakt van het invalidentoilet.
Omgeving
Stellendam is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3.500 inwoners (1 januari 2020). Stellendam ligt aan de Rijksweg N57. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.
Op enkele kilometers afstand ligt de Deltahaven, de thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam; in totaal gaat het om zo’n 50 kotters. In Stellendam is ook een visafslag gevestigd. De oorspronkelijke haven van Stellendam verloor grotendeels haar functie door de Deltawerken. Bij de haven ligt de Goereese sluis.
Bezienswaardigheden
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.