Toeristen Informatie Nederland

Vlissingen

Vlissingen is een plaats (stad) en een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de noordzijde van de monding van de Westerschelde op het voormalige eiland Walcheren. Vlissingen is met het beschermde stadsgezicht een van de zeventien beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. In de zomermaanden trekken de Boulevards, het Nollestrand en het Badstrand vele toeristen en Vlissingers, zo’n 300.000 mensen per jaar. Op de zuidelijke pier staat een windorgel, dat bestaat uit bamboepijpen (met diverse gaten). Bij krachtige wind klinkt dit vagelijk als een koor. Vlissingen is het eindpunt van de Zeeuwse Lijn. Vlissingen heeft twee treinstations, station Vlissingen Souburg en station Vlissingen (vroeger Station Vlissingen Haven).

Het oude centrum telt zo’n 300 monumenten, waardoor de stad de 30e monumentenstad van Nederland is. De stad heeft mede door deze monumenten maar ook door de ligging aan de Westerschelde, de robuuste en ongepolijste gebouwen in het Scheldekwartier en het drukke scheepvaartverkeer op de rede een maritiem karakter. Het spel van water en wind zorgt iedere dag voor een andere sfeer in de stad. De Westerschelde kent veel ondiepe plekken waardoor bij de meeste schepen een loods aan boord komt. Vanaf de boulevards is de beloodsing van de schepen goed te volgen.

Stranden in Vlissingen

In Vlissingen zijn verschillende stranden te vinden. Het bekendste strand is het Badstrand, onderaan de Boulevards. Op het Badstrand wappert de Blauwe Vlag. Een internationale milieu-onderscheiding die aangeeft dat het strand schoon en veilig is. De strandrolstoel is via strandpaviljoen Pier7 te reserveren. Tevens is bij Pier7 een hellingbaan voor mindervaliden om op het strand te komen.

Ook is er nog het Nollestrand dat zich bevindt tussen het Windorgel en het Nollebos. Het is een populair familiestrand bij toeristen maar ook bij de Vlissingers zelf. Je kunt op dit strand overnachten in één van de strandhuisjes die er staan. Vanaf het Nollestrand kun je over de duinen en het strand naar Dishoek en Zoutelande wandelen en fietsen. Het strand ligt vlakbij de vaargeul in de Westerschelde. Daardoor kun je, liggend op je handdoek, de boten van heel dichtbij voorbij zien komen.

Verder zijn er nog stranden tussen het Nollestrand en Westduin. Vlak bij de Oranjemolen onder de Groene Boulevard ligt een klein strandje genaamd Uncle Beach, op dit strand landden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de geallieerden tijdens Operation Infatuate I. In de buurt is tegenwoordig een herdenkingsgebied gemaakt.

Dagje uit in Vlissingen

 • Bunker Vlissingen 011-91, Oranjedijk
 • Het Arsenaal, Arsenaalplein 7
 • Zeeuws maritiem muZEEum (MuZEEum, Kazematten, Oostbeer), Nieuwendijk 11
 • Reptielenzoo Iguana, Bellamypark 31-35
 • CineCity, Spuikomweg
 • KipVis Kunstwerkplaats, Dreesstraat 2
 • Museum Scheldewerf (Vakbondsgebouw/Verbandkamer), Willem Ruysstraat
 • Rondvaarten in de havens en op de Schelde, Stationsplein
 • Speelcircus Bambini, Baskensburgplein 2
 • Panorama Walcheren (machinefabriek), Willem Ruysstraat
 • Watertaxi & Zeesafari, Stationsplein, Tweede Binnenhavenweg, Houtkade)
 • Zonnetrein (tussen Station Vlissingen en het Nollebos via centrum)

Overnachten in Vlissingen

Wie een leuke vakantiebestemming zoekt kan een vakantiehuis of appartement huren in Vlissingen overwegen. Het verschil tussen vakantiewoningen en een appartementenhuis is dat appartementen allemaal onder 1 dak zijn gevestigd. Vakantiewoningen kunnen ook losse huisjes zijn. Vakantieappartementen worden ook wel vakantiewoningen genoemd. Maar als je losse vakantiewoningen verhuurd, noem je dit geen appartementen. Deze accommodaties zijn een perfecte uitvalbasis voor allerlei soorten vakanties. U kunt er naartoe voor een weekendje weg, maar ook voor een vakantie van bijvoorbeeld een week of twee weken. Uieraard kan met er ook voor kiezen om direct aan de kust te kamperen op één van de prachtige campings die hier liggen. 

Evenementen in Vlissingen

Vlissingen is een echte evenementenstad. In het voorjaar zijn er de eerste grote feestdagenmarkten en daarna volgt een seizoen lang aan festiviteiten en festivals. Bevrijdingsfestival Zeeland, Cuisine Machine, het straattheaterfestival Festival Onderstroom, Rescue Vlissingen en Film by the Sea zijn grote namen op de festivalkalender en één keer in de vijf jaar is het Sail de Ruyter. Maar er zijn eigenlijk het hele jaar door optredens, buurtfestivalletjes, theatervoorstellingen, dancefeesten en meer. In Vlissingen kun je je gewoonweg niet vervelen.

Winkelen in Vlissingen

In de wijken Pauwenburg, Papegaaienburg en het Spaans Kwartier zijn kleine winkelcentra. De belangrijkste winkelgebieden in de gemeente Vlissingen liggen in het centrum van Oost-Souburg (Kanaalstraat, Paspoortstraat en Oranjeplein) en het centrum van Vlissingen (Walstraat, Scheldestraat, Scheldeplein, Lange Zelke, Spuistraat en St. Jacobsstraat). In de toekomstige wijk Scheldekwartier komen ook winkels.

Toeristen Informatie Punt Vlissingen

Vlissingen heeft verschillende informatiepunten waar men terecht kan bij vragen over Vlissingen en de omgeving.