De Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland, kortweg de OTMMZ, is in 1992 opgericht door een groep enthousiaste oldtimer liefhebbers, met het doel om oude trekkers, motoren en werktuigen te bewaren, te restaureren en tentoon te stellen. Inmiddels zijn er meer dan 250 leden en meer dan 300 tractoren en een groot aantal stationaire motoren.
Wat is er te zien.
Uit de periode van voor 1960 is een deels vaste en een jaarlijks wisselende collectie fraai gerestaureerde trekkers en stationaire motoren te zien, alsmede de technische informatie hierover.
Aan de hand van foto’s, waar mogelijk met een Zeeuwse inslag, en ander historisch materiaal wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling die de motorisatie doorgemaakt heeft. De periode na 1960 valt (strikt genomen) buiten het gebied van de ‘oldtimer’, maar wordt zijdeling belicht om een completer beeld te geven. Naast bovenstaande is in het museum een collectie miniaturen aanwezig. In andere vitrines zijn ook tijdschriften, boeken en folders te bezichtigen. Ook worden videopresentaties verzorgd en zijn foto’s te zien waarop de trekkers en het verdere materieel van de club aan het werk zijn
Aan de wanden hangen allerlei foto’s, reclame materiaal en een aantal schilderijen van Sjaak Oosterling. Het museum beschikt daarnaast over een winkeltje waar aardige souvenirs te verkrijgen zijn.
Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid een kopje koffie of een glaasje fris te drinken, binnen of in de tuin op het terras, midden in het Waardevol Cultuur Landschap. De Stoomtrein Goes Borsele heeft vanaf juni 2010 haar dienstregeling uitgebreid. Tussen de ritten door met de stoomtrein rijden zogenaamde motorwagens. Deze door dieselmotoren aangedreven treinen stoppen op een aantal nieuw gemaakte stations. Tussen de overweg en het museum is een nieuw station geplaatst, zodat reizigers ook ons museum aan kunnen doen. Een welkome uitbreiding op het aanbod voor de toeristen in Zeeland.
Omgeving
Grenzend aan de Westerschelde en middenin Zuid-Beveland, ligt ‘s-Gravenpolder. Het een levendige kern met ruim 4600 inwoners. Het dorp heeft veel voorzieningen zoals een bakker, slager, supermarkt, snackbars en meerdere sportverenigingen. In het midden van het dorp staat de Hervormde Sint Martinuskerk uit de 14 e eeuw. De kerk is in gotische stijl gebouwd en heeft een achthoekige klokkentoren. De toren is een officieel rijksmonument. De haring op de windwijzer zou verwijzen naar de vroegere visserij in het dorp. In de Middeleeuwen had ‘s-Gravenpolder een eigen haven.
Aan de Langeweg in het dorp staat de Elimkerk, een gereformeerde kerk. De kerk is gebouwd in 1977 en heeft ruim 1500 zitplaatsen. Daarmee is het een van de grotere kerken in Nederland, qua zitplaatsen althans. De kerk heeft een typische, spitse toren, van zo’n 35 meter hoog.
Aan de rand van het dorp ligt korenmolen De Korenhalm. De bakstenen molen is in 1876 gebouwd en beeldbepalend voor het dorp. De molen is maalvaardig en op afspraak te bezoeken.
Ten zuiden van ‘s-Gravenpolder ligt natuurgebied de Zwaakse Weel. Het is een voormalige zeearm. Er lopen diverse routes door het natuurgebied, zodat je hier uitgebreid kunt wandelen, fietsen of paardrijden.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.