Toeristen Informatie Nederland

Sluis is een vestingstad en gemeente in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de provincie Zeeland. Onder de gemeente Sluis vallen 3 steden, 13 dorpen (en een stuk buitengebied van het dorp Biervliet), 2 badplaatsen en 47 buurtschappen. Oostburgis de hoofdplaats van de gemeente Sluis. In de gemeente liggen een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten. Deze gemeente staat bekend om haar de uitstrekte stranden, bourgondische karakter, het weidse landschap, de mooie steden en dorpen, maar ook de culturele hotspots. Daarnaast ligt in deze gemeente één van de twee badplaatsen van Zeeland met een officiële badstatus, namelijk Cadzand-Bad. Om deze status te krijgen moet bewezen zijn dat het zeewater een heilzame werking heeft, net als de bodemproducten en het klimaat. De grootste blikvanger van Sluis is het stadhuis in de plaats Sluis, dat als enige in Nederland is voorzien van een belfort, een versterkte toren met vier hoektorentjes.

Vestingstad Sluis doorstond vroeger vele aanvallen en belegeringen. Een van de belangrijkste van deze aanvallen is de Slag om Sluis (1340 & 1603). De sporen daarvan zijn nog goed zichtbaar: vestingmuren, aarden walstructuren, grachten en schansen. In de 14e eeuw legde men de Wallen van Sluis aan, dit om de toen belangrijke handelsstad Sluis te beschermen. In 1587 veroverden de Spanjaarden Sluis en in 1604 werd de stad terug ingenomen door de troepen van Prins Maurits. de Waterpoort, De Stenen Beer, de de Oostpoort en Zuidpoort zijn de 4 nog bestaande Stadspoorten die deel uitmaken van de vesting.

Toerisme is van groot belang voor gemeente Sluis. De natuurlijke duinen, brede zandstranden, authentieke kernen en het weids en afwisselend polderlandschap, trekken vele toeristen naar de regio. Sluis. De gemeente is een uniek stukje Nederland, met de Vlaming als goede buur.

Bezienswaardigheden in Sluis

Evenementen in Sluis

  • De brocante markt langs de Damse vaart,
  • De zomer- avondmarkten
  • De zwinathlon
  • De schaatsbaan in de winter
  • Standwerkersconcours
  • Fokveetentoonstelling
  • Belfort Oldtimerrit

Winkelen in Sluis

Sluis is een aantrekkelijke winkelstad, en het winkelcentrum wordt ook wel het ‘rondje Sluis’ genoemd. In geen enkele andere stad van deze grootte vind je zo’n verscheidenheid aan producten en winkels in een sfeer van vriendelijkheid en warmte. De oude kerkstraat, kapellestraat en de kaai behoren tot het kloppend hart van Sluis met leuke boetiekjes en drogisterijen.

In Sluis is een enorme variatie in modezaken van super trendy tot elegant klassiek, boetiekjes, drogisterijen, en speciaalzaken, afgewisseld met restaurants en terrasjes. Juist die mengelmoes met de typisch Vlaamse aankleding in het straatbeeld maakt het winkelen in Sluis zo gezellig.

Heel bijzonder in Nederland en België is het feit dat de winkels (al 100 jaar) ook op zon- en feestdagen geopend zijn. Slechts twee keer per jaar sluiten de winkeliers van Sluis hun deuren, en dat is op eerste kerstdag en op nieuwjaarsdag. Om deze reden ken Sluis ook geen koopavond.

 

Markten in Sluis

SLUIS – Groote markt. Op vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur
OOSTBURG – Marktplein en Ledelplein Oostburg. Op woensdag van 08.00 tot 16.00 uur
BRESKENS – Spuiplein Breskens. Op donderdag van 08.00 tot 13.30 uur
IJZENDIJKE – Markt , Ijzendijke. Op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur

SLUIS – Jaarlijks terugkerende drukbezochte avondmarkten: Ieder jaar op de laatste 2 dinsdagen van Juli en de eerste 2 dinsdagen van Augustus. Vanaf 11 uur begint reeds de braderie en om 17 uur start het straattheater, straatanimatie en is er livemuziek. De winkels zijn dan open tot 22 uur.

Wandelen in Sluis

Over en onderlangs de stadswallen is het in alle jaargetijden prachtig wandelen. De wallen cq verdedigingsmuren liggen er al meer dan 600 jaar. Langs de wallen van Sluis zijn echte Schotse hooglanders aan het grazen. Onderweg kom je de “pareltjes” van Sluis tegen, zoals de oude stadspoorten uit de 15e eeuw, waaronder Zuidpoort en Oostpoort, De Steenen Beer en Waterpoort. Ook passeer voert de wandeling langs windkorenmolen “De Brak”, welke nog regelmatig in bedrijf is.

Wandeling 4,5 km
Wandeling 12 km

Het is ook mogelijk om met een gids door Sluis te wandelen. Voor bezoekers die slecht ter been zijn is er een optie om met de bus- of vaartocht Sluit te bezichtigen.