Menu
Menu
Aan de rand van het centrum van Oostburg bevindt zich het oorlogsmuseum Switchback.
Het levenswerk van Erik Adriaansen, het betreft hier een zuiver privé initiatief. Reeds op jeugdige leeftijd is hij begonnen met het verzamelen van allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De collectie groeide gestaag, maar was enkel op afspraak te bezichtigen. Na een aantal tijdelijke exposities in de regio, kwam het idee van een permanente expositie. Aldus opende in 1995 het museum voor het eerst haar deuren.
In het museum staat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog centraal, met speciale aandacht voor de bevrijding in het najaar van 1944. Het museum is vernoemd naar de codenaam van de Canadese militaire operatie ter bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944: Operatie Switch Back.
Openingstijden
Zaterdag van 13:00 tot 17:00 in de maanden juli en augustus.
Omgeving
Oostburg is een stad in de gemeente Sluis. Oostburg ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen. Met 4.705 inwoners (1 januari 2023) is Oostburg even na Breskens de grootste plaats in de gemeente Sluis. Oostburg vervult een centrumfunctie: het gemeentehuis, een school voor voortgezet onderwijs, het Ledeltheater en een ziekenhuis zijn er gevestigd. Daarnaast vervult de stad de rol van winkelcentrum en zijn er diverse banken gevestigd. Vroeger was Oostburg ook het toneel van veemarkten en dergelijke. Oostburg wordt ook wel ‘eenhoornstad’ genoemd. Je vindt op allerlei plekken beelden van eenhoorns!
Oostburg ligt te midden van een zeekleilandschap bestaande uit een lappendeken van polders die voor een belangrijk deel in gebruik zijn als akkerbouwgebied. Een aantal kreken is in de omgeving van het stadje te vinden. De belangrijkste natuurgebieden zijn: Het Groote Gat ten oosten van Oostburg, De Plate bij Bakkersdam ten zuiden van Oostburg, en de gebieden De Blikken en De Reep ten noorden van het stadje. De gebieden zijn eigendom van Het Zeeuwse Landschap en zijn kreekgebieden. De Plate bevat kreken en een orchideeënrijk grasland en is eigendom van het adellijke Huis de Hemptinne.
In het landschap liggen tal van overblijfselen van de versterkingen die hoorden bij de Passageule-Linie en de Linie van Oostburg.
De omgeving van Oostburg leent zich uitstekend voor het maken van fietstochten, waarbij je je altijd kunt oriënteren op de watertoren. Tijdens de fietsroute Staats Spaanse Linies ga je terug in het verleden en fiets je langs restanten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog.
Zeer interessant museum en een goede begeleiding. Naast de vele voorwerpen, illustreren tal van foto’s en documenten het verloop van de zware strijd in het najaar van 1944. Ook leerzaam voor kinderen.