Toeristen Informatie Nederland

Noord-Beveland

Noord-Beveland is een (voormalig) eiland en tevens een gemeente en streek in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente Noord-Beveland omvat de dorpen Colijnsplaat, Geersdijk, Kamperland, Kats, Kortgene en Wissenkerke en de buurtschappen Campensnieuwland, Jacoba, Plankendorp en Stroodorp. In totaal zijn dit 6 dorpen en 4 buurtschappen. Het eiland ligt ten noorden van Walcheren en Zuid-Beveland en is daar met twee dammen mee verbonden. Daartussen ligt het Veerse Meer. Aan de noordzijde van Noord-Beveland ligt de Oosterschelde. Het eiland is geheel vlak en ligt 1 meter boven zeeniveau. De naam Beveland is een verbastering van Bavoland, genoemd naar de missionaris Sint Bavo. Noord-Beveland is een van de dunstbevolkte gebieden van Nederland. Kamperland is de grootste kern op Noord-Beveland en is een populaire bestemming onder watersporters door de ligging vlakbij Noordzee, Veerse Meer en de Oosterschelde. Het kleinste dorp op het eiland is Geersdijk. De haven van het dorp ligt direct aan de vaarroute van het Veerse Meer. Kortgene is de enige plaats op Noord-Beveland die ooit stadsrechten heeft gehad. Het enige Middeleeuwse gebouw op het hele eiland staat hier. De oude kerktoren heeft alle stormvloeden overleefd die de rest van het dorp compleet verwoest hebben. 

Overnachten in Noord Beverland

Er is op Noord-Beveland volop ruimte om te recreëren en ook zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Van camping tot vakantiewoning en welnesshuisjes, van hotel tot camperplaatsen, het is er allemaal. Wel 70% van de verblijfsgasten is vaste gast en komt graag terug. Noord-Beveland is echt een eindeloos vakantie eiland met voor elk wat wils. Avontuurlijke activiteiten maar ook onthaasting door middel van wandelen, fietsen, paardrijden en dergelijke, om de natuur en cultuur te beleven.

Bezienswaardigheden in Noord beverland

Er valt veel te zien en te beleven in Noord-Beverland: U vindt er bijzondere natuur, inlagen, schone stranden, authentieke dorpen, goede fietspaden, rust, ruimte en heel veel watersport mogelijkheden.

  • Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied ten noorden en oosten van Noord-Beveland. Het is het grootste Nationale Park van Nederland. Met een beetje geluk kunt u als het eb is de zeehonden zien rusten op de drooggevallen zandplaten. 
  • Ter hoogte van het midden van de inlaag Keihoogte (ten noorden van Wissenkerke) staat een vogelobservatiehut, die bijna altijd uitzicht biedt op vele kustvogelsoorten. Bij de inlaagdijk van de Keihoogte staat een infopaneel en daar begint ook het wandelpad naar de observatiehut. Op de inlaagdijk van de inlaag ‘s Gravenhoek is een uitkijkpunt van waaraf de drie vogeleilanden goed te observeren zijn.
  • Een bijzonder cultuurhistorisch gebied is de Oesterput. Deze voormalige inlaag werd weggeslagen tijdens een overstroming. Later werd het gebied gebruikt als oesterput en nog weer later werd het een landbouwhaventje. Bij laag water kun je de resten hiervan nog zien.
  • Vanouds bekend zijn de Kamperlandse duinen. Hier kunt u heerlijk wandelen. Op het Noordzeestrand kunt u zonnen, spelen en zwemmen. Voor surfen en zeilen, kunt u ook terecht aan de andere kant van de Veersedam: aan het Veerse Meer. Hier is het overigens ook goed zonnen en zwemmen.
  • Eén van de mooiste technische hoogstandjes van de 20e eeuw, de stormvloedkering, ligt op 5 minuten rijden van Kamperland. Absoluut de moeite waard om eens te bekijken! Bent u geïnteresseerd in de achtergrond en de invloed van de stormvloedkering op de Zeeuwse waterwereld, ga dan eens kijken bij Waterland Neeltje Jans.

Wandelen en fietsen in Noord Beverland

Vooral wandelend en fietsend is het eiland in al zijn facetten optimaal te beleven. De kust van Noord-Beveland toont eindeloos variërende overgangen van land naar water. De kleuren van het landschap wisselen met de seizoenen: het groene loof van de suikerbieten, het geel van graan en de grijs glimmende klei van geploegde akkers. Zomers kleurt een bont palet van wilde bloemen de akkerranden. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden aangelegd van ruim 150 km. 64 km. daarvan is onverhard.

Ook aan fietsers heeft Noord-Beveland veel te bieden. Wat voor wandelaars is uitgestippeld bestaat ook voor fietsers. Hiervoor bestaat een uitgebreid knooppunten netwerk. Op elk VVV kantoor kan men u een fietskaart van Noord-Beveland ter hand stellen. Aan de fietsroutes van “Verhalen in het Land” verspreid over Noord-Beveland staan unieke verhalenborden waarlangs je een fietstocht uit kunt zetten. Op die manier ontdekt u per fiets het eiland en neemt u kennis van bijzondere wetenswaardigheden en lang bewaarde geheimen.

Stranden in Noord Beverland

Noord-Beveland is door de mens veroverd op de zee. Gelegen tussen de Noordzee, Nationaal Park Oosterschelde en het Veerse Meer is het tegenwoordig een plek waar je een echt eilandgevoel krijgt. Het Banjaardstrand bij Kamperland is een van de meest populaire stranden, met uitzicht op de Oosterscheldekering. Het kilometerslange strand biedt ruimte aan badgasten en buiten het seizoen ook aan kitesurfers en andere watersporters. Het verderop gelegen strand bij Neeltje Jans is kleiner maar biedt ook spectaculair uitzicht over de Deltawerken. De dorpen Kamperland en Kortgene zijn populaire bestemmingen bij watersporters.

Bereikbaarheid Noord-Beverland

Noord-Beveland heeft geen eigen NS station. Vanaf het station Goes kunt u wel met de bus naar Noord-Beveland reizen. In Zeeland wordt het busvervoer geregeld door Connexxion. De buslijnen rijden langs de verschillende kernen. Uw route met de bus kunt u op de website van Connexxion plannen.

Komt u met de auto, dan Noord Beverland makkelijk te bereiken. Er is namelijk één weg waarmee ieder dorp simpel bereikbaar is. Dit is de N255. Deze weg loopt van het uiterste westen naar het oosten van het eiland. Als u vanaf het westen komt kunt u achtereenvolgens eenvoudig naar Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk, Kortgene, Colijnsplaat en Kats. De N255 sluit ook aan op de 4 toegangswegen, de Veerse Dam, de Stormvloedkering, de Zeelandbrug en de Zandkreekbrug, naar andere delen van Zeeland Mochten deze routes onvolledig of te summier zijn voor u dan kunt u via deze routeplanner uw route zelf bepalen en vollediger maken.