Menu
Menu
Het Fruitteeltmuseum in Kapelle is een museum waarin de fruitteelt centraal staat. In het museum worden technieken uit de fruitteelt en de gewasbescherming uitgelegd. Er zijn allerlei (oude) voorwerpen die in de fruitteelt worden en werden gebruikt, een werkende veilingklok, een bibliotheek en buiten ook diverse fruitsoorten als plant te zien. Ook is er aandacht voor het (thuis) verwerken van fruit en het houden van bijen, die immers een rol spelen bij bestuiving. Het museum is gevestigd in een voormalige groene school.
Het museum werd sinds 1976 (samen met Historisch Museum De Bevelanden) bestuurd door een gemeenschappelijke regeling van eerst vijf, later vier gemeenten in de Bevelanden. In 2011 is de gemeenschappelijke regeling opgeheven en is het museum overgedragen aan een stichting.
Het fruitteeltmuseum is sinds 2004 een geregistreerd museum.
Rondom de thema’s Bloei, Groei, Oogst en Snoei zijn er open opstellingen geplaatst. Niet alleen in de museumtuin, maar ook in het museum zijn er nu “bomen” te vinden. Door de interactieve schermen kan een bezoek een individuele belevenis worden. Daarnaast is er aandacht voor “Oral History”, de mondelinge kennisoverdracht.
De werkende veilingklok is uitgebreid met een digitale veilingmeester, die ook als er geen echte veilingmeester aanwezig is kan uitleggen hoe veilen werkt.
De museumtuin, op natuurlijke basis, is in alle seizoenen een lust voor het oog. Er is voor wie goed kijkt in elk seizoen wel iets te beleven. Er staan 170 verschillende voornamelijk appel- en perenbomen.
In de museumwinkel zijn diverse streekproducten te koop en in het uitgebreide museumcafé of op het buitenterras is het genieten van koffie met appeltaart.
Omgeving
Kapelle is een dorp op Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het is de hoofdplaats van de gemeente Kapelle.
Het dorp is wellicht het meest bekend door een aantal beroemde inwoners die hier vandaan komen: schrijfster Annie M.G. Schmidt en oud-premier Jan Peter Balkenende.
In de gemeente Kapelle staan 50 Rijksmonumenten, waarvan 8 in het dorp Kapelle zelf. Als eerste is er de Hervormde kerk uit 1500. Op het plein voor de kerk staan ook een aantal waterpompen. Een andere bezienswaardigheid in de Franse militaire begraafplaats. Tijdens de strijd in Zeeland, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, kwamen de Fransen de Nederlanders helpen. Het plan was mislukt en 10 jaar werd de begraafplaats opgericht als enige Franse begraafplaats in heel Nederland.
Dit museum bevat veel leuke informatie en, zeker in de winter, een leuke museumtuin. Het is geen museum om snel doorheen te racen. Het café is heel relaxed. Lekkere koffie en heerlijk stukjes appeltaart gegeten. Snel nog even iets schattigs uit het winkeltje meegenomen. Het was een leuke middag.