Menu
Menu
Aardenburg is één van de oudste plaatsen in de Zwinstreek. Het bestaat al bijna 2.000 jaar. In de bodem van Aardenburg is een grote hoeveelheid Romeinse en middeleeuwse voorwerpen gevonden. Benieuwd naar het leven van toen? Kom dan naar het Archeologisch Museum in Aardenburg.
Romeinen
In Aardenburg bouwden de Romeinen een groot fort voor 300 soldaten. Naast het fort ontstond een dorpje. Het museum laat het dagelijkse leven van deze soldaten en burgers zien aan de hand van verscheidene personages: een soldaat, een priester en een koopman met zijn vrouw, zoontje en hun slaaf.
Ze tonen je het verhaal achter de vele opgegraven voorwerpen: hoe ze woonden, wat ze aten en dronken, in welke goden en godinnen ze geloofden, en hoe ze zich beschermden tegen het boze oog.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen was Aardenburg een bedrijvige en rumoerige Vlaamse havenstad. In het museum ontmoet je een aantal opvallende personen uit deze tijd: een schipper, een herbergiersfamilie en hun hondje, een bedevaartganger en een priester. De voorwerpen die zij gebruikten kun je bezichtigen.
Zo kom je bijvoorbeeld te weten wat misbaksels zijn. Waarvoor vogelfluitjes gebruikt werden. Hoe oud spaarpotjes zijn. En wat doet een vuurspuwende draak in het museum?
Open van 1 mei t/m 30 oktober
di t/m vrij van 10.00 tot 17.00 uur
za en zo van 13.00 tot 17.00 uur
op afspraak voor groepen en scholen (ook voor 1 mei)
Omgeving
Aardenburg is een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. Aardenburg ligt in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen en behoort tot de gemeente Sluis. Aardenburg vormde tot 1995 een zelfstandige gemeente, waarvan ook de kernen Eede, Sint Kruis en de buurtschap Draaibrug deel uitmaakten. In 1995 fuseerde de gemeente Aardenburg met de gemeente Sluis, waarbij de gemeente Sluis-Aardenburg werd gevormd. In 2003 ging deze al op in de nieuwe gemeente Sluis. Aardenburg is tevens de oudste stad van de provincie Zeeland.
Wandel in de oudste stad van Zeeland langs de patriciërshuizen en volg de Wallenroute of één van de Poëzieroutes. Ben je ‘s avonds nog in de stad, dan hoor je de papklok luiden. Vroeger gingen dan de stadspoorten dicht. Nu hoef je je niet meer te haasten, de middeleeuwse Kaaipoort blijft altijd open. De eerste poort dateert uit de 13e eeuw, de enige nog overgebleven stadspoort die er nu staat is uit 1650.
Dankzij een uitgebreid netwerk van fietspaden en routes ontdek je op de fiets of te voet de omgeving van Aardenburg. Zoek de oude smokkelpaden en 16e eeuwse verdedigingswerken.
Aardenburg is een schilderachtige plaats met een groot aantal bezienswaardige gebouwen. Vooral aan de Weststraat vindt men een aantal oude huizen. Het historische karakter van het stadje heeft ook kunstenaars aangetrokken. Zo vindt men er een aantal galerieën.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.