Menu
Menu
Brusea is een Visserij Museum en Oudheidkamer aan de Oudestraat in Bruinisse, een dorp in de gemeente Schouwen-Duiveland, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het museum heeft een Maritieme collectie en een Streek- en Stadshistorische collectie.
Stichting Brusea, de naam is een samentrekking van Bru (Zeeuws voor Bruinisse) en (mu)sea, opgericht in 1998, is de overkoepelende stichting van de twee kleine musea.
In Brusea, vertelt het Visserij Museum, opgericht in 1985, de geschiedenis over de visserij op schelpdieren, waaronder de mosselcultuur, van Zeeland en in het bijzonder van het dorp Bruinisse. De collectie bestaat onder andere uit visserskleding, gereedschap, navigatiemiddelen, maquettes en schelpenverzameling.
De Oudheidkamer opgericht in 1968, gehuisvest in een monumentenpand, is een voormalige visserswoning met een inrichting van rond 1800. De inrichting bestaat onder meer uit een pronkkamer, keukeninrichting, bedsteden en klederdracht.
Naast de vaste collecties, zijn er regelmatig wisselexposities te zien.Stichting Brusea, de naam is een samentrekking van Bru (Zeeuws voor Bruinisse) en (mu)sea, opgericht in 1998, is de overkoepelende stichting van de twee kleine musea.
Openingstijden:
Van de laatste week in april en de maanden mei juni en september
Van maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur
In juli en augustus alle dagen van de week m.u.v. de zondagen, van 14:00 tot 17:00 uur.
Op woensdagen van 10:00 tot 16:00 uur demonstratie Bruse bolusbakken.
Op donderdagen demonstratie Zeeuwse mosselen koken van 10:00 tot 16:00 uur.
Uiteraard zijn deze heerlijkheden ook te verorberen.
Tijdens de herfstvakantie van 15 t/m 27 oktober is het museum geopend van 14:00 tot 17:00 uur m.u.v.de zondagen. Ook dan vinden de demonstratie plaats.
Groepen vanaf 10 personen kunnen het gehele jaar het museum bezoeken
Omgeving
Bruinisse is het mosseldorp van Schouwen-Duiveland. De grote mossel op het havenplateau en de vele vissersboten in de haven getuigen daarvan.
Het dorp staat bekend als een vissers- en landbouwgemeenschap. Van oudsher is de mosselkweek een belangrijke inkomstenbron. Sinds de sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 wordt het mosselzaad in de Waddenzee geoogst. Bij Bruinisse zie je ook verschillende mosselzaadinvanginstallaties liggen. Met de kenmerkende blauwe vaten die boven het water uitsteken.
Elk jaar wordt begin juli de opening van het mosselseizoen gevierd met de drie dagen durende visserijdagen. Het hele dorp staat dan in het teken van mossels eten en feesten.
De geschiedenis van Bruinisse en de mossels vind je terug in Visserijmuseum Brusea in de Oudestraat. Het aangrenzende monumentenpand De Oudheidkamer is ingericht als een 18e-eeuwse visserswoning.
Mede door de gunstige ligging aan het Grevelingenmeer, is Bruinisse een populaire vakantiebestemming. Steeds meer watersporter vinden hun weg naar het vissersdorp. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa en een vaargebied met een geheel eigen flora en fauna.
De jachthaven van Bruinisse ligt pal aan het Grevelingenmeer. De jachthaven is recent nog compleet gerenoveerd. Met nieuwe horecagelegenheden, winkels, uitgebreide faciliteiten, een openbaar zwemstrand en veel ruime ligplaatsen. Daardoor behoort de haven nu tot de modernste jachthavens van Zeeland.
Eén van de jaarlijkse hoogtepunten in het dorp zijn de Visserijdagen. Er zijn volop mosselen, rondvaarten met vissersboten en muziek. Behalve de jaarlijkse visserijfeesten heeft Bru nog veel meer evenementen.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.