Menu
Menu
Bevrijdingsmuseum Zeeland is een museum in de Zeeuwse plaats Nieuwdorp dat de gehele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook besteedt het museum aandacht aan Bataljon Zeeland, dit bataljon bestond grotendeels uit vrijwilligers die mee wilden vechten om de rest van Nederland en West-Europa te helpen bevrijden. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië.
Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. De Amerikaanse president Roosevelt formuleerde in januari 1941 de Vier Vrijheden, welke noodzakelijk zijn voor een menswaardige wereld. De uitkomsten van de Slag om de Schelde, het openstellen van de haven van Antwerpen, waren bepalend voor de plannen voor de oprichting van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit rechtvaardigt de opoffering, toen en nu. In de Roosevelt Experience (opening eind oktober 2019) ziet u dat de strijd voor en de bevordering van vrijheid nog steeds een actueel thema is dat ons allemaal aangaat.
Beleef de Slag om de Schelde
Beleef de Slag om de Schelde in het Bevrijdingspark Zeeland (3 hectare). Het park wat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek, nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Verder is het Bevrijdingspark ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, Shermantanks et cetera.
Het museum beschikt over een gezellig museumcafé waar u uw verblijf kunt veraangenamen met een hapje en een drankje. Het Museumcafé is dé ideale locatie voor een kop koffie met iets lekkers, gecombineerd met een bezoek aan het museum of bevrijdingspark. In de zomer is het heerlijk vertoeven op het sfeervolle terras.
Tijdens de openingstijden van het museum is het museumcafé vrij toegankelijk, ook voor fietsers en wandelaars.
Omgeving
Nieuwdorp is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1172 inwoners (01-01-2011). Tot 1970 behoorde Nieuwdorp tot de gemeente ‘s-Heer Arendskerke. Nieuwdorp is gelegen aan de N254, de weg die Middelburg verbindt met de Westerscheldetunnel. Deze weg vormt tevens de scheiding tussen het dorp en het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost (Sloegebied), waar veel van de inwoners van Nieuwdorp werken.
Leuk is een bezoek aan Boonman’s Wijnmakerij. Ontdek hoe de familie Boonman van de zwarte bessen ambachtelijke wijn, sap, sauzen en chutneys maakt. Tijdens een excursie op de wijn- en jammakerij krijgen de deelnemers alles uitgelegd en is er gelegenheid tot vragen stellen. De producten zijn te koop in de winkel van Boonman’s Wijnmakerij. Gasten zijn ook welkom voor een koffiestop zonder excursie. Ook voor een lekkere streeklunch zijn bezoekers hier aan het juiste adres.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.