Toeristen Informatie Nederland

Regio Zeeland

Toeristen Informatie Zeeland

Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland. Zeeland grenst aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en (voor een klein stuk) Antwerpen. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg.

Zeeland is een archipel van schiereilanden, verbonden door bruggen en een tunnel. Deze schiereilanden zijn Tholen, Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Deze eilanden hebben ieder hun eigen kenmerken. Van de rust en ruimte op Tholen en Sint Philipsland, tot de gezelligheid op de Walcherse kust. Wat hen bindt is het water. U staat overal binnen een kwartier aan open water. Langs de ruim 650 kilometer Zeeuwse kust komt u talloze vuurtorens tegen. Veel bezienswaardigheden in Zeeland zijn met de zee verbonden. De Deltawerken zijn een direct gevolg van de strijd tegen het water.

Zeeland is een prachtige provincie aan de kust en kent vele kleine, oude dorpjes die een bezoekje meer dan waard zijn. Hoewel Zeeland absoluut populair is onder Nederlandse toeristen, zijn het vooral veel oosterburen die naar deze kustprovincie trekken. Dankzij de vele kilometers aan stranden en het zonnigste weer van het Europese deel van Nederland trekt Zeeland jaarlijks miljoenen toeristen. Het landschap rondom de dorpjes is prachtig. Mooie watertjes, schorren, weiden en velden wisselen elkaar af. Zeeland ligt gunstig ten opzichte van een aantal grote steden. Binnen een uur staat u in Rotterdam, Breda of Antwerpen. Steden waar je je prima kunt vermaken met winkels, terrassen, bioscoop en theater. Of blijf in Zeeland en sluit een dagje uit in Vlissingen af met een bioscoopbezoek aan Cinecity.
Voor een dagje uit in Zeeland kunt u ook kiezen uit een van de vele attracties. Deltapark Neeltje Jans combineert leren en vermaak. U kunt er ook in een van de pijlers van de Oosterscheldekering kijken. Of erop klimmen. Een dagje uit met de stoomtrein Goes-Borsele is een rit terug in de tijd. Met een echte stoomtrein tuf je door het Zeeuwse landschap. Veel bezienswaardigheden behoren tot het erfgoed van de Zeeuwen. In de streekmusea in Zeeland is alles te vinden over de Zeeuwse taal, de klederdracht, landbouw en visserij. Minstens evenveel is ook terug te zien gewoon op straat, tussen de mensen. Er zijn nog enkele Zeeuwen die dagelijks in klederdracht lopen. Dat is zelfs voor de eigen inwoners een bezienswaardigheid. In heel Zeeland zijn talloze monumenten terug te vinden. Steden als Middelburg, Zierikzee, Veere en Hulst hebben overal tastbare herinneringen aan vroegere tijden. Stadswandelingen met een gids voeren langs alle bezienswaardigheden.

In Zeeland zijn veel campingscamperplaatsen en bungalows langs de kust. Het aanbod in Zeeland is groot. Van grootschalige parken met animatieteams tot een klein huisje aan zee en van een camperplaats tot een luxe vakantiehuis in Zeeland. Toeristen Informatie Nederland heeft het beste aanbod voor u geselecteerd.

Sinds 1 januari 2003 bestaat Zeeland uit dertien gemeenten.

 1. Borsele (22.800 inwoners)
 2. Goes (37.653 inwoners)
 3. Hulst (27.524 inwoners)
 4. Kapelle (12.785 inwoners)
 5. Middelburg (48.544 inwoners)
 6. Noord-Beveland (7.308 inwoners)
 7. Reimerswaal (22.678 inwoners)
 8. Schouwen-Duiveland (33.779 inwoners)
 9. Sluis (23.386 inwoners)
 10. Terneuzen (54.589 inwoners)
 11. Tholen (25.780 inwoners)
 12. Veere (21.835 inwoners)
 13. Vlissingen (44.371 inwoners)