Toeristen Informatie Nederland

Utrechtse Heuvelrug

Als een oase van rust, net buiten de Randstad, vind u tussen Utrecht en Amersfoort in de provincie Utrecht de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, met hun prachtige natuur, talloze landgoederen en levendige steden en dorpen. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug (Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg) komen actie, ontspanning en natuur samen.

Bezienswaardigheden in de Utrechtse Heuvelrug

Op de Heuvelrug vind u veel leuke musea speciaal voor kids! Speuren bij Huis Doorn, de krijgsmacht verkennen in het Nationaal Militair Museum, of knutselen bij Kasteel Amerongen, er is voor ieder wat wils. Liever de natuur induiken? Breng dan een bezoekje aan het Nationaal Bomenmuseum Gimborn en maak met een schatkaart een speurtocht. Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland. Met kronkelende paden, slingerende waterpartijen, een grote heidetuin, bijzondere doorkijkjes en een enorme boomhut. Op 29 hectaren is een wereldberoemde collectie van 3000 soorten bomen en struiken verzameld uit alle delen van de wereld. 

De Utrechtse Heuvelrug beschikt over een aantal prachtige kastelen en buitenplaatsen die nationale bekendheid genieten. De weelderige pronkstukken van macht en pracht zijn gelegen op de mooiste plekken in het landschap. Op deze historische locaties beleefd u authentiek Nederlands buitengebied met de mooiste kasteelmusea en tuinen. U kunt prinsheerlijk overnachten bij een van de sfeervolle landgoedhotelsnatuurhuisjesVakantiepark De Thijmse Berg en allerlei buitenplaatsen. Of kamperen op één van de schitterende campings. De locaties liggen allemaal op korte reisafstand van elkaar, ideaal om per fiets te bezoeken. En met het paspoort op zak kun je zowel genieten van de rust en natuur als je verdiepen in de Nederlandse geschiedenis van de kastelen en buitenplaatsen.

Wandelen in de Utrechtse Heuvelrug

Wandel in de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug over de populaire klompenpaden, onverharde bospaden, via boerenland en landgoederen. Luister naar de vele soorten vogels of sta oog in oog met een hert. Geniet van magnifieke doorkijkjes in de prachtige natuur en verken in alle rust het mooie buitengebied met de karakteristieke landschappen. In het prachtige afwisselende landschap in Amerongen en omgeving zijn tientallen wandelroutes beschikbaar. Van een dorpsrondje tot een lange afstandspaden voor een meerdaagse tocht, en alles wat daar tussenin zit. De Utrechtse Heuvelrug heeft veel hoogteverschillen, wat voor minder mobiele mensen problemen kan opleveren. De meeste wandelpaden zijn redelijk begaanbaar voor mindervaliden en kinderwagens.

  • Rond Landgoed Broekhuizen liggen paden die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers: Wandelroute Broekhuizen- Beleef het landgoed (routemarkering blauwe paaltjes, 2,4 km lang).
  • Op het Leersumse Veld is de route Natuur zonder Drempels (routemarkering blauwe paaltjes, 3 km lang) sinds juni 2019 geopend.
  • Kasteel Groeneveld en de paden op het landgoed zijn rolstoeltoegankelijk; bij het koetshuis zijn rolstoelen te huur. De fietspaden in boswachterij De Vuursche zijn deels onverhard en zijn in natte perioden niet geschikt voor rolstoelen.
  • In De Vuursche ligt een scootmobielroute. Nabij het bosbad in de Hooge Vuursche en op de Stulpse laan bij het Pluismeer zijn picknicksets speciaal voor invaliden.
  • Trajecten van de De Koninklijke Weg lopen door de Vuursche. Dit is een lange-afstand wandelpad dat ook voor mindervaliden toegankelijk is. De wandelroute verbindt Paleis Noordeinde met Paleis Het Loo.

Winkelen in de Utrechtste Heuvelrug

Van lokale ondernemers met unieke sfeervolle winkeltjes tot de grote modeketens, ze zijn allemaal vertegenwoordigd op de Heuvelrug. Wilt u goed gevulde tassen met kleding en accessoires? Dan zijn Veenendaal, Zeist en Soest winkelgebieden bij uitstek. Bent u op zoek naar speciaalzaakjes, antiek en brocante? Bezoek dan zeker ook de kleinere authentieke dorpjes op de Heuvelrug, zoals Woudenberg en Leersum. Ook in Baarn en Driebergen vind u karakteristieke winkels, galerieën en terrassen. En shoppen met slecht weer? Dat kan perfect in Veenendaal, waar u in het centrum twee grote overdekte winkelcentra vindt.

Er vinden in alle gemeenten op de Heuvelrug regelmatig leuke markten plaats, naast de reguliere waren-, vis- en groentemarkten.

Toeristen Informatie Punt Utrechtse Heuvelrug

Het TIP is gevestigd in Huis Doorn, Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn. Hier vind u een ruime sortering routes en foldermateriaal. Het assortiment van het Informatiepunt Utrechtse Heuvelrug bestaat uit: – Foldermateriaal – Fiets- en wandelkaarten – Informatiebalie – VVV cadeaubonnen

Openingstijden

Zondag 12:30 17:00
Woensdag 12:30 17:00
Donderdag 12:30 17:00
Vrijdag 12:30 17:00
Zaterdag 12:30 17:00