Menu
Menu
Het Touwmuseum ‘De Baanschuur’ is een museum in Oudewater, gevestigd aan de Reijersteeg 4. Het museum is daadwerkelijk gevestigd in een voormalige baanschuur, een gebouw waarin de geoogste hennep, de garens, sleden en spintollen werden opgeslagen. Het museum laat het verleden zien van hennep telende boeren en van garen producerende baanders door middel van foto’s, gereedschappen en een lijnbaan.
Het touwmuseum in Oudewater is beslist een bezoek waard. Dit sfeervolle museum was voorheen een echte baanschuur waar hennep, garens, sleden en spintollen werden opgeslagen en nu opnieuw te bewonderen zijn. De baanschuur waarin het museum is gevestigd is de laatste die – hoewel gerestaureerd – in originele staat te zien is. Ook voor kinderen is hier heel wat te zien en ook te beleven. Zo kunnen ze hun eigen springtouw maken. Tegenover het museum is een kleine speeltuin die het thema touw heel duidelijk uitstraalt.
De fabricage van touw in Oudewater en de hennepteelt in de omgeving was van groot belang voor de welvaart van de stad. De boeren rondom Oudewater in de Krimpener-, Lopiker- en Snelrewaard verbouwden de vezelhennep die in Oudewater tot touw werd geslagen. Hier werden onder meer scheepstouw, visnetten en zeildoek van gemaakt waar veel vraag naar was in de 17e eeuw. Halverwege de zestiende eeuw werd door Gijsbert van der Lee de touwfabriek in Oudewater opgericht. Deze fabriek is nog altijd in bedrijf.
Omgeving
Oudewater is een stad en gemeente in de provincie Utrecht. De plaats verkreeg stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Oudewater ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel.
Oudewater heeft veel monumenten. De binnenstad is voor een groot deel tot beschermd stadsgezicht verklaard en heeft 95 gemeentelijke monumenten en 127 rijksmonumenten. Oudewater heeft in totaal ruim 300 historische panden en is daarmee de stad met de hoogste monumentendichtheid van Nederland.
Bezienswaardigheden
De Waag, die sinds de 16e eeuw dienstdoet als heksenwaag.
Touwmuseum ‘De Baanschuur’ waarin de geschiedenis van Oudewater en het touw gepresenteerd wordt.
De Grote of Sint-Michaëlskerk uit de 15de eeuw, een driebeukige hallenkerk met zadeldaktoren uit circa 1300.
Het Stadhuis van Oudewater met gevel in renaissancestijl, uit 1588.
De Oudkatholieke kerk H.H. Michael- en Johannes de Doper uit 1882.
De Rooms-katholieke Sint-Franciscuskerk, een neogotisch gebouw uit 1881, ontworpen door E.J. Margry.
De Rooms-katholieke begraafplaats Oudewater, met een kapel en het graf van streekromanschrijver Herman de Man
De Hervormde begraafplaats Oudewater, waarvan het toegangshek en het mausoleum de status van rijksmonument hebben.
Het borstbeeld van Swiebertje, de zwerver uit de NCRV-televisieserie, dat in 2003 werd onthuld door de acteur Joop Doderer, die deze rol speelde.
Een muurplaat ter gedachtenis aan Jacobus Arminius, een in Oudewater geboren theoloog die de grondlegger van de Arminiaanse leer is.
De ruïne van het huis Te Vliet
Het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) heeft sinds 2012 de functie van de voormalige VVV Oudewater overgenomen. TIP is gevestigd in een prachtig 17e -eeuws pand, midden in het centrum van Oudewater. Het perfecte startpunt om Oudewater te ontdekken. Een team van vrijwilligers staat klaar om zowel toeristen als inwoners te vertellen over alles wat Oudewater te bieden heeft! TIP Oudewater vindt u midden in het centrum: Leeuweringerstraat 10, 3421 AC Oudewater.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.