Menu
Menu
Het Tabaksteeltmuseum is een thematisch museum aan de H.v.d. Boschstraat 46 in Amerongen in de Nederlandse provincie Utrecht Het Tabaksteeltmuseum werd in 1984 geopend als “Historisch Museum Amerongen”. Het is gevestigd in een gerestaureerde authentieke tabaksschuur. Het toont het verleden van drie eeuwen tabaksteelt in Amerongen en omgeving.
Het voorste deel van de 19e-eeuwse schuur herbergt de permanente collectie aan de hand van vitrines, fotopresentaties, computeranimaties en video’s. Het achterste deel is ingericht als tabaksschuur. Hier wordt getoond hoe de tabak van het tabaksveld werd gedroogd en verwerkt. Bij het museum is een tabaksveldje waarop in de praktijk wordt getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep.
HET MUSEUM IS GEOPEND VAN 1 APRIL T/M 31 0KTOBER, DE OPENINGSTIJDEN ZIJN:
MAGeslotenDI-ZO13.00 – 17.00
Omgeving
Amerongen is een dorp in de provincie Utrecht, deel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, gelegen aan de voet van de Amerongse Berg nabij de Nederrijn in het zuidoosten van de provincie. Amerongen is vooral bekend dankzij Kasteel Amerongen dat net ten zuiden van het dorp in de uiterwaarden ligt. Kasteel Amerongen is in het rampjaar 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer opgebouwd. De laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II heeft anderhalf jaar op het kasteel gelogeerd alvorens naar Huize Doorn te verhuizen. Op 28 november 1918 tekende hij in Kasteel Amerongen zijn troonsafstand. Het kasteel is thans een museum met een fraaie kasteeltuin.
Op een uitloper van de Amerongse berg staat, tegen de uiterwaarden aan en vlak bij het kasteel, de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de hoge toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een vrijwel identieke toren is gebouwd in Eemnes-Buiten. De Protestantse Gemeente te Amerongen-Overberg (PKN) is eigenaar van de Andrieskerk. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd. De genoemde Protestantse Gemeente te Amerongen-Overberg is ontstaan op 1 januari 2017 uit een fusie tussen de Hervormde Gemeente te Amerongen-Overberg en de Gereformeerde Kerk Amerongen-Elst.
Toeristen Informatie Punt Amerongen
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen
De Proloog
Allemanswaard
3958 KA Amerongen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.