Toeristen Informatie Nederland

De Ronde Venen

De Ronde Venen is een gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht en heeft een oppervlakte van 116,98 km² (waarvan 16,21 km² water). Mijdrecht is de grootste plaats en tevens hoofdplaats van de gemeente. De Ronde Venen bestaat hoofdzakelijk uit ingepolderd veengebied. In het oosten van de gemeente bevinden zich de Vinkeveense Plassen. De plassen en het Botshol vormen een fysieke scheiding tussen Abcoude en Baambrugge enerzijds en het eigenlijke gebied van de Ronde Venen anderzijds. Er loopt echter wel een weg door de Vinkeveense plassen, de Baambrugse Zuwe. Centraal in de gemeente, tussen de oude dorpskernen van Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis, bevindt zich de diepgelegen polder Groot-Mijdrecht (6 meter beneden NAP).

Bezienswaardigheden in de Ronde Venen

 • De Vinkeveense Plassen bieden mogelijkheden om te varen, duiken, zwemmen en nog veel meer! Voor meer informatie kunt u terecht bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Vinkeveen, Haven Herenweg 144, 3645 DT Vinkeveen.
 • Volgens de Duikersgids is de duikzone bij zandeiland 4 in de Vinkeveense Plassen één van de mooiste duiklocaties van Nederland. Duikvergunningen zijn verkrijgbaar bij Airdiving.
 • Natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelgebied waar u (buiten het broedseizoen) kunt wandelen, varen of kanoën.
 • Het landschap van De Ronde Venen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Er zijn maar liefst zes forten in De Ronde Venen te vinden.
  • Fort bij Uithoorn
  • Fort Waver-Amstel
  • Fort in de Botshol
  • Fort aan de Winkel
  • Fort bij Abcoude
  • Fort bij Nigtevecht
 • Deze fortenfietsroute voert u erlangs! Op de website van de Stelling van Amsterdam vindt u nog vele andere mogelijkheden om dit bijzondere culturele erfgoed te ervaren.
 • Het Groene Hart polderlandschap leent zich uitstekend voor wandel-, fiets- of vaartochten. Op de website van website Routesinutrecht.nl vindt u verschillende routes met name voor wandelen en fietsen. Voor een mooi vaarrondje kunt u de website van het Sloepennetwerk raadplegen.

Overnachten in de Ronde Venen

Om alle bezienswaardigheden in de Ronde Venen te bezichtigen heeft u niet genoeg aan één dag. U kunt overnachten in een natuurhuisje om alles wat u wilt te bezoeken.  Wilt u met de camper de gemeente bezoeken dan kunt u terecht op de camperplaatsen: Amstelkade  en Parking Ontspanningsweg.

Wandelen in de Ronde Venen

Het aantal wandelroutes door Vinkeveen en haar omliggende kernen is eindeloos. Van korte ommetjes tot prachtige dagtochten. Verhard of onverhard; het kan allemaal. 

RONDJE WAVERHOEK
Het veenmoeras Waverhoek is een klein pareltje in de Randstad. Het grenst aan het natuurgebied Botshol. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Uit te breiden met de Botsholroute.

Lengte: 2,5 km
Startpunt: Parkeerterrein bij Waverhoek aan de Botsholsedwarsweg.

BOTSHOLROUTE
Prachtige wandeling om het natuurgebied Botshol. Langs de Vinkeveense Plassen, over smalle dijkjes, langs wuivende rietlanden en weidevogelgebieden. Eventueel uit te breiden met het Rondje Waverhoek.

Lengte: 12 km
Startpunt: Botsholsedijk 32, Vinkeveen

BELLOPAD
Een natuur- en cultuurwandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom). De helft van het traject loopt over de oude spoorbaan. Verder loopt de route door de oudste polder van Nederland en langs de Angstel.

Lengte: 19 km
Startpunt: Mijdrecht – Abcoude of in de delen.

WAARDESACKERROUTE
Korte wandelroute die vertrekt bij eiland 1 aan de Vinkeveense Plassen. Langs natuurgebied Botshol, dwars door de weilanden en over de Proosdijersluis. In het broedseizoen (15 maart-15 juni) gesloten.

Lengte: 5 km
Startpunt: TOP Winkelpolder

DOOR DE MIDDELEEUWEN
Ervaar de rust in het prachtige weidse landschap van het Groene Hart. Kijk vanaf uitkijktoren de Grote Sniep kilometers ver over de landerijen met haar slootjes.

Lengte: 18 km
Startpunt: B&B ‘t Theepotje

Toeristen Informatie Punt de Ronde Venen

De TIP Vinkeveen is gevestigd in het kantoor van Watersportcentrum Vinkeveen Haven aan de Herenweg 144 te Vinkeveen. Gelegen in het centrum van Vinkeveen en direct naast de N201. Bezoek het Toeristisch Informatie Punt kantoor voor folders, brochures en visitekaartjes of een persoonlijk advies. De TIP is gedurende het watersportseizoen van 1 april tot en met 1 oktober dagelijks geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. Van 1 oktober tot en met 1 april geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.