Toeristen Informatie Nederland

Baarn

Baarn ligt in het midden van Nederland aan de Utrechtse zijde van de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland, aan een van de weinige rivieren die van bron tot monding op Nederlands gebied liggen, de Eem. De gemeente Baarn omvat omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog het dorp Lage Vuursche, een deel van de buurtschap Eembrugge, het grootste deel van de buurtschap Pijnenburg, en het buurtschapsgedeelte van Soestdijk (zijnde Paleis Soestdijk met directe omgeving).

Bezienswaardigheden in Baarn

Vorstelijk Baarn kent meerdere plaatsen, parken en gebouwen van grote cultuurhistorische waarde. Zoals Paleis Soestdijk en haar rijke Oranje-verleden, de Pekingtuin, het Cantonspark en het imposante kasteel Groeneveld met zijn uitgestrekte landgoed. En natuurlijk kasteel Drakensteyn, huis van Prinses Beatrix, die sinds begin 2014 weer koninklijk dorpsgenoot is. Cultuur hoort bij Vorstelijk Baarn, zoals de nerven in een blad. Zo beleven cultuurliefhebbers onvergetelijke avonden in Theater De Speeldoos, dat naast een gevarieerd theateraanbod populaire bioscoopfilms vertoont. Bezoek bij uw verblijf in Baarn ook eens:

 • Paleis Soestdijk
 • Kasteel Groeneveld
 • Amaliapark
 • de Brink
 • Pauluskerk
 • Nicolaaskerk
 • Gemeentehuis van Baarn
 • Station met Koninklijke wachtkamer
 • Cantonspark
 • Emmapark
 • Maarschalksbos
 • Lage Vuursche en kasteel Drakestein
 • De Naald van Waterloo
 • Pekingtuin
 • Baarnse Bos

Winkelen in Baarn

In het levendige winkelgebied van Vorstelijk Baarn heerst een dorpse gemoedelijkheid en toch vind u hier vrijwel altijd wat u zoekt. En dan vooral die heerlijke specialiteit waar mensen kílometers voor omrijden. Baarn telt meer dan honderd speciaalzaken waar u gastvrij wordt ontvangen: met een vriendelijk woord, een kop koffie en soms zelfs met een glaasje wijn! Liever naar de bekendere winkelketens? Ook die zijn er volop. Wat ook zo prettig is: er is altijd plek voor je auto en parkeren is gratis.

Geniet van een goede kop koffie of thee met een lekkere appelpunt bij een van de knusse restaurants op de Brink of in het gezellige bosdorp Lage Vuursche. Of laat u culinair verrassen! Gezellig met vrienden of vriendinnen onder elkaar, met familie of zakelijke relaties. Vorstelijk Baarn heeft altijd wel een plek die past bij uw moment, uw wensen, of uw feestje.

Wandelen en fietsen in Baarn

Elk jaar komen vele toeristen en dagjesmensen naar Baarn en Lage Vuursche om op de fiets of te voet te genieten van de prachtige omgeving. Uiteraard starten vele fietsknooppunten vanuit Baarn.  Een fietstocht maken rond Baarn is één van de beste manieren om meer van dit gebied te zien, maar het is soms lastig om te weten waar u precies heen moet gaan. Al fietsend kunt u optimaal genieten van de highlights van Baarn en van de schoonheid van eeuwenoude bossen.

In Baarn en Lage Vuursche is het ook prachtig wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die starten in Baarn.Wandel over de populaire klompenpaden dwars door het prachtige agrarische gebied, over landgoederen en langs de vele boerenerven.

Overnachten in Baarn

Droom uw droom in Vorstelijk Baarn: dat is ’s morgens wakker worden met de belofte op weer zo’n mooie dag. Bij De Zeven Linden, met het vrolijke gekwetter van de vogels om u heen. Allurepark De Zeven Linden is een camping in Baarn, Utrecht, gelegen in het bos. De camping heeft plaatsen met afbakening, met schaduw, zonder schaduw en met enige schaduw. Er is mogelijkheid tot het huren van trekkershutten. Het kampeerterrein beschikt over enkele verharde camperplaatsen voor kort verblijf. De camperlaatsen zijn geschikt voor kort verblijf en zijn circa 4 meter breed (ruimte voor camper + luifel).

In stijl overnachten kan bij Kasteel De Hooge Vuursche, dit is overnachten in een sprookje van romantiek, stijl en klasse. Vanuit uw hotelkamer heeft u uitzicht op de schitterende tuin van het hotel.

Evenementen in Baarn

– Op een zondag in februari is er in Baarn ‘Gluren bij de Buren’, hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende steden en dorpen worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een wel zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden keel tot theatermakers die u verrassen en koren die u omverblazen! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten. Door de speciale looproutes kunt u hierdoor als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken gezelliger en geeft lokale acts een podium. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom, en draagt bij aan het budget om de volgende editie mogelijk te maken). Beleef het karakter van uw stad of dorp, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale muzikanten als bezoeker van ‘Gluren bij de Buren’. 

– Het Cultureel Festival (weekend begin september) is een van de grootste gratis culturele evenementen in de regio, met in totaal 16 uur vol muziek, kunst, dans, film, theater, literatuur en nog veel meer! Al twintig jaar lang wordt het centrum van Baarn jaarlijks omgetoverd tot het culturele hart van de regio. Op maar liefst 4 podia kunt u genieten van klassieke muziek, dans en theater. Verder is er nog van alles te doen op diverse pleinen: een Kinderplein, een Sportplein, een Zorg- en Welzijnplein, een Cultuurplein en een Vrijwilligersplein. En op de Kunstmarkt op de Brink tonen ca. 40 kunstenaars uit Baarn en omgeving hun meest recente werk. Hier kunt u kunst kijken én kopen. Kom naar de kunstmarkt om prachtige en unieke werken te zien en de kunstenaars achter het werk te ontmoeten. 

Toeristen Informatie Punt Baarn

Het TIP bevindt zich in de Huiskamer op loopafstand (circa 1 minuut) van het NS Station Baarn aan de Stationsplein 74, 3743 KM in Baarn. Hier kunt u persoonlijk informatie inwinnen over de regio. Daarnaast is er een actuele folderdisplay en kunt u er diverse fiets- en wandelroutes en VVV cadeaukaarten kopen.

Openingstijden
Elke maandag
gesloten
Elke dinsdag
gesloten
Elke woensdag
10.00 – 13.30 uur
Elke donderdag
gesloten
Elke vrijdag
gesloten
Elke zaterdag
10.00 – 13.30 uur
Elke zondag
10.00 – 13.30 uur