Toeristen Informatie Nederland

Amersfoort

Amersfoort is een stad en gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Utrecht in het midden van het land. Amersfoort ligt op een vlakke plaats in de vallei van de Eem aan de meest noordoostelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug en ten zuiden van het hoger gelegen gebied Hoogland. De stad heeft een middeleeuwse kern met grachten en wallen. Het kloppende hart van Amersfoort herbergt een schat aan monumenten, musea, stadspoorten, muurhuizen en vele pittoreske details.

Bezienswaardigheden in Amersfoort

Amersfoort telt ruim 400 rijksmonumenten en twee stadsgezichten: Rijksbeschermd gezicht Amersfoort (binnenstad) en Rijksbeschermd gezicht Amersfoort – Bergkwartier (villawijk). De middeleeuwse binnenstad is opmerkelijk goed geconserveerd en bezit een grachtenstelsel. De Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook “Lange Jan” genoemd) is de belangrijkste blikvanger. Met zijn 98 meter is het de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. De bijbehorende kerk ging bij een explosie in 1787 verloren. De Onze Lieve Vrouwetoren is het centrale punt van het coördinatenstelsel van de Rijksdriehoeksmeting en was tot ca. 1970 ook de oorsprong (x = 0 m, y = 0 m) hiervan. Het wordt daarom wel het middelpunt van Nederland genoemd. Dit is in 1996 bij de toren zichtbaar gemaakt door twee metalen strips, waarvan één de x-as aangeeft en de ander de y-as. In het midden van de torenvloer is een markering aangebracht die het nulpunt aangeeft. Rond 1970 is de oorsprong om praktische redenen verschoven naar buiten Nederland zodat het punt nu exact de coördinaten x = 155 000 m, y = 463 000 m heeft.

De binnenstad heeft nog andere bezienswaardige kerken, zoals de Sint-Joriskerk aan de Hof en de rooms-katholieke Sint-Franciscus-Xaveriuskerk, ontworpen door architect F. Wittenberg. Ook de Sint-Aegtenkapel en de Oudkatholieke kerk H. Georgius zijn noemenswaardig. De Elleboogkerk, een neoclassicistische kerk uit 1820, werd tijdens een brand op 22 oktober 2007 verwoest. Er werd besloten tot een complete restauratie, die in 2014 werd voltooid.

Een belangrijke niet-religieuze bezienswaardigheid is de stadsmuur. De eerste stadsmuur werd gebouwd rond 1300. De Plompetoren was een onderdeel van de oudste muur. Hier werden vroeger de gevangenen gehouden. Tussen 1380 en 1451 werd een nieuwe stadsmuur gebouwd, die de stad tot in de 19e eeuw ruimschoots heeft kunnen omsluiten en die deels behouden is. Nadat de oudste stadsmuur haar functie had verloren werd deze gebruikt om huizen tegenaan te bouwen, Muurhuizen. Een voorbeeld van zo’n Muurhuis is het huis Tinnenburg. De binnenstad heeft ook een jongere stadsmuur.

De stad heeft daarnaast een aantal stadspoorten, zowel land- als waterpoorten. De meest bijzondere en bekendste is de Koppelpoort, die zowel land- als waterpoort is. Verder zijn er de Monnikendam (een waterpoort) en de Kamperbinnenpoort (een landpoort).

Bierbrouwerij De Drie Ringen is gevestigd in een voormalige stadsboerderij en brouwt op ambachtelijke wijze bier. Verder zijn het Hofje de Poth, een van de oudste hofjes in het land en het Sint-Pietersgasthuis noemenswaardige bezienswaardigheden.

Er worden stadswandelingen georganiseerd door het Gilde Amersfoort en rondvaarten in de Amersfoortse grachten door Stichting Waterlijn.

Buiten Amersfoort ligt sinds 1948 een dierentuin, het DierenPark Amersfoort, gelegen in het Bos Birkhoven, aan de westkant van de stad. Deze dierentuin trekt jaarlijks ongeveer 750.000 bezoekers (2008) en is daarmee de 16e attractie van Nederland, gerekend naar bezoekersaantallen.

Overnachten in Amersfoort

Vakantie in eigen land kan heel bijzonder zijn. Zeker als u overnachten in één van de fraaie hotels of bed & breakfast in Amersfoort om uw verblijf compleet te maken. Rondom Amersfoort zijn er verschillende natuurgebieden aanwezig. U kunt ook vanuit een natuurhuisje de uitgestrekte Utrechtse Heuvelrug verkennen, en aan landgoed Hoevelaken, ten oosten van Amersfoort verkennen. Op dit oude landgoed vindt u oude beukenlanen en mooie doorkijkjes op de omgeving.

Wandelen in Amersfoort

Amersfoort is ideaal om al wandelt te ontdekken. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar die u alle highlights van Amersfoort laten zien. Loop een route door de omliggende natuur, door het historische centrum óf met een thema zoals kunst of wellness. Dat wordt hoe dan ook genieten. Alle routes zijn te downloaden als GPX-bestand: upload ze op uw smartphone en volg de route gemakkelijk via GPS.   

Winkelen in Amersfoort

Wanneer u op zoek bent naar een sfeervolle binnenstad met unieke winkels en boetiekjes, bent u in Amersfoort aan het juiste adres. Amersfoort is dan ook niet voor niets in 2015 uitgeroepen tot beste winkelstad van de provincie Utrecht. De gezellige pleintjes en diverse winkelstraten staan garant voor een geslaagde dag shoppen

Langestraat
Als u zeker wilt zijn van slagen, brengt u een bezoek aan de Langestraat in Amersfoort. Hier vindt u namelijk een zeer breed aanbod van diverse winkels en modezaken. Voor de grotere bekende winkelketens bent u hier in de juiste straat. De grote winkelketens zijn erg populair onder het ruime winkelpubliek en biedt uitgebreid keuze voor jong en oud. Vanuit deze hoofdstraat is het tevens mogelijk om verschillende zijstraten te bezoeken waar diverse andere winkelketens te vinden zijn.

Krommestraat
Charmante boetiekjes en winkeltjes vindt u in de Krommestraat. Hier hebben alle winkeltjes een uniek en eigen karakter. Zo vindt u hier geen grote (mode)ketens, maar juist zelfstandige ondernemers met een buitengewoon aanbod. Van exclusieve sieraden tot fantastische cadeaus. De Krommestraat staat ook wel bekend als ‘het leukste straatje van Amersfoort’ en dat merkt u! In elke winkel treft u weer iets anders aan en is er dus voor ieder wat wils!

De Kamp
Het verlengde van de Langestraat is de Kamp waar u tevens leuke boetiekjes en winkeltjes aantreft. Voor nog meer unieke aankopen mag ook een bezoek aan de Kamp niet missen tijdens een dagje winkelen in Amersfoort. Ook in deze straat kunt u op ontdekkingstocht voor allerlei nieuwe, kleine merken en ondernemingen. Zo kun je in de Kamp bijzondere interieuraccessoires, sieraden, mode en cadeaus scoren. De diverse hotspots die u hier vindt maken uw dagje uit compleet.

Daarnaast vindt u hier – maar ook in de Langestraat en Krommestraat – diverse gezellige horecagelegenheden waar u tijdens of na het shoppen weer even helemaal bij kunt komen. Bovendien is het elke zondag koopzondag in Amersfoort en dus kunt u hier elke dag weer naar hartenlust winkelen.

Uitgaansleven in Amersfoort

Amersfoort is een echte bierstad. Al honderden jaren wordt hier fantastisch bier gebrouwen. Er zijn in de afgelopen jaren nieuwe brouwerijen gestart, zoals Rock City Beers, Phoenix en Louis Loyaal. De oudste Bierbrouwerij De Drie Ringen bevindt zich op Kleine Spui 18, tevens het startpunt van een kroegentocht.Verder heeft Amersfoort heeft één groter theater, de Flint, tevens congrescentrum, enkele kleinere plus twee bioscoopcentra met meerdere zalen en een poppodium (Fluor, tot 2015 De Kelder). De horeca is sinds de jaren zeventig flink ontwikkeld met de pleinen de Hof en het Lieve Vrouwekerkhof als zwaartepunt. Er zijn een aantal jaarlijks terugkerende muziek- en theaterfestivals (zie hieronder). Daarnaast vindt Proef Amersfoort (vanaf 1996), een culinair evenement, elk jaar plaats op de Hof. Het Eemplein, met onder meer een Pathébioscoop (8 zalen), muziekschool, bibliotheek en horecagelegenheden is 31 oktober 2012 geopend.

Toeristen Informatie Punt Amersfoort

Het TIP in Amersfoort is gevestigd aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren; het stralende middelpunt midden in het historische centrum. Hier kunt u ook terecht voor typisch Hollandse souvenirs, eigen ‘I love Amersfoort’ productlijn, lokale lekkernijen en heerlijke Amersfoortse biertjes.