Toeristen Informatie Nederland

Steenwijkerland

Steenwijkerland is een gemeente in de Kop van Overijssel. De gemeente grenst in het noorden aan de Friese gemeenten De Friese Meren en Weststellingwerf, in het noordoosten en oosten aan de Drentse gemeenten Westerveld en Meppel, in het zuiden aan de Overijsselse gemeenten Staphorst en Zwartewaterland en in het westen aan de Flevolandse gemeente Noordoostpolder. De gemeente Steenwijkerland omvat de steden Blokzijl, Steenwijk en Vollenhove, de dorpen Belt-Schutsloot, Blankenham, Dwarsgracht, Eesveen, Giethoorn, Kalenberg, Kallenkote, Kuinre, Oldemarkt, Onna, Ossenzijl, Paasloo, Scheerwolde, Sint Jansklooster, Steenwijkerwold, Tuk, Wanneperveen, Willemsoord en Zuidveen, en de buurtschappen Baarlo, Baars, Barsbeek, Basse, Basserveld, Blauwe Hand, De Bult, De Klosse, De Kolk (deels), De Krieger, De Pol, Doosje, Eese, Heetveld, Hoogeweg, IJsselham, Jonen, Kadoelen, Leenders (deels), Leeuwte, Marijenkampen, Moespot, Molenhoek, Muggenbeet, Nederland, Poepershoek, Pollesteeg, Roekebosch, Ronduite, Thij, Westeinde, Wetering, Witte Paarden en Zuurbeek. Dit zijn 3 steden, 19 dorpen en 34 buurtschappen in totaal. Bij Dinxterveen staan nog wel witte plaatsnaamborden, maar deze bebouwing is te zeer in het dorp Wanneperveen geïntegreerd om nog van een buurtschap te kunnen spreken.

Bezienswaardigheden in Steenwijkerland

Giethoorn

Dompel u onder in Giethoorn & andere sprankelende waterdorpen. Van straatarme veenkolonie tot internationale toeristentrekker. Waterdorp met rieten daken, hoge bruggen en smalle grachten. Het dorp telt 2630 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). Tegenwoordig worden allerhande motorisch voortbewogen boten hiervoor gebruikt en wordt er nauwelijks nog gepunterd.

Landgoed de Eese 

De Eese is een landgoed onder de rook van Steenwijk, dat al in de middeleeuwen is ontstaan. De adellijke familie die in de middeleeuwen het landgoed bewoonde had nauwe familierelaties met telgen uit het geslacht van de heren van Kuinre. 

Stadsmuseum Steenwijk

Stadsmuseum Steenwijk biedt een schat aan bezienswaardigheden in diverse kamers. Het museum is nationaal geregistreerd, wat inhoudt dat het voldoet aan landelijke eisen die zijn gesteld ten aanzien van organisatie, presentatie en conservering van materialen. Het Stadsmuseum heeft zich toegelegd op een zestal kerncollecties van bekende Steenwijker fabrikanten uit de vorige eeuw : Eskaf aardewerk, Wildebras poppen, Monsieur meubelen, Bijkamp zilver, Steenwijker tabaksindustrie en de Vestingstad. Daarnaast omvat de collectie diverse archeologische vondsten, kaarten, handwerken, voorwerpen uit Steenwijks historie, een schooltje, een winkeltje en een keuken uit ‘Grootmoeders tijd.’ Het museum is op de bovenverdieping niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Overige tips

  • Speel- en doepark de Voorst, ruim 5000m2 speelplezier voor jong en oud.
  • Dierenpark Taman Indonesia, hier vind je allerlei speciale dieren uit Indonesië
  • Bad Hesselingen Meppel, subtropisch zwembad met  glijbanen en (uitzwem) buitenbad
  • Histo Mobil, een automuseum met outdoor en indoor speeltuin
  • Meer Zoo, een kleinschalig dierenpark waar de kinderen educatief kennis kunnen maken met dieren

Overnachten in Steenwijkerland

Laat u verrassen en ga origineel overnachten in de gemeente Steenwijkerland. Laat u verbazen over de architectuur, het interieur of juist de omgeving. Elk hotel in Steenwijkerland heeft wel iets origineels. Fietsen in deze regio geeft u ook een unieke ervaring, u wordt één met de natuur. Een aanrader is zeker een fietstocht door Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Daarnaast is Giethoorn ook zeker een bezoek waard. In deze omgeving zijn er ook watertaxi´s die u naar de overkant van de verschillende wateren brengen. In alle seizoenen van het jaar is de natuur hier prachtig en heeft u genoeg te kijken. Denk hierbij aan de kabbelende beekjes, wuivend riet, heuvelachtige bosgebieden en het bijzondere trilveen. Er zijn diverse opties voor een wandeltocht, een vooraf uitgestippelde route of een zelf bedachte route door het natuurgebied of natuurlijk een mooie stadswandeling. Tussendoor kunt u bijkomen bij een van de vele cafés  en restaurants. Vanuit uw vakantiehuis in Overijssel zijn er dus genoeg mogelijkheden voor een actieve vakantie in Steenwijkerland.

Natuur in Steenwijkerland

Uit toeristisch oogpunt wordt het grondgebied van de gemeente Steenwijkerland, samen met omliggende gebieden in de Noordoostpolder en Lemsterland, gepromoot onder de naam Waterreijk Weerribben-Wieden. In de gemeente ligt het Nationaal Park Weerribben-Wieden.Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten. De volgende bezoekers-/informatiecentra zijn in het Nationaal Park Weerribben-Wieden aanwezig:

  • Het Buitencentrum Weerribben, Ossenzijl
  • Informatieruimte van het nationaal park, Kalenberg
  • Het Bezoekerscentrum De Wieden, Sint Jansklooster
  • Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht, Zwartsluis