Toeristen Informatie Nederland

Olst-Wijhe

Olst-Wijhe is een gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel aan de IJssel tussen Deventer en Zwolle. Olst en Wijhe zijn twee dijkdorpjes aan de IJssel in Salland (Overijssel), hemelsbreed op nog geen 5 kilometer afstand van elkaar. Wijhe is altijd een meer agrarische gemeente gebleven, terwijl Olst zich ontwikkelde tot een industriedorp. In 2001 zijn de twee dorpjes noodgedwongen gefuseerd.

De provinciale wegen N337 (Deventer – Olst – Wijhe – Zwolle) en N348 (Deventer – Wesepe – Raalte – Ommen) doorkruisen de gemeente, evenals de spoorlijn Zwolle – Deventer. Zowel Olst als Wijhe hebben een spoorwegstation waar een intercity tweemaal per uur stopt. De gemeente kent twee veerponten over de IJssel: Wijhe-Vorchten en Olst-Welsum.

Bezienswaardigheden in Olst-Wijhe

Wijhe:
Het dorp heeft een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden. Indrukwekkend is bijvoorbeeld de Nicolaaskerk. De oudste delen van deze kerk dateren uit de 13e en 14e eeuw. Zoekt u graag de natuur op? Trek er dan op uit in de Buitenwaarden, een natuurreservaat in de uiterwaarden aan de IJssel. U treft hier verschillende soorten eenden aan, bijvoorbeeld de slobeend, grutto, tafeleend en smient. Van 1 mei tot 1 november is dit natuurreservaat ook per fiets te bereiken. 

Olst:
U hoeft zich geen seconde te vervelen tijdens uw verblijf in dit charmante dorp in Overijssel. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Museum Oud Keukengerei. Deze woonboerderij staat boordevol oude keukenapparatuur, voorwerpen die u nog nooit eerder hebt gezien. Het dorp zelf is onder bekend vanwege een tweetal molens, namelijk de Bökkers Mölle en de Molen van Boks. Bijzonder zijn ook de aardehuizen. Deze woningen zijn zelfvoorzienend en gemaakt van tweedehands bouwmaterialen.

Naast een uitgestrekt buitengebied bestaat de gemeente uit zeven kerndorpen: Olst, Wijhe, Boskamp, Den Nul, Boerhaar, Welsum en Wesepe. Daarnaast liggen de volgende buurtschappen in de gemeente: Fortmond, Middel, Eikelhof, Marle, Herxen en Elshof. In deze dorpen en buurtschappen zijn diverse beeldend kunstenaars actief die workshops geven en hun atelier of galerie openstellen of tijdens bijzondere gelegenheden hun werk exposeren. In de gemeente bevinden zich ook een aantal musea waar u het leven van vroegere tijden terugvindt.

Olst-Wijhe maakt deel uit van Salland: een uniek vakantiegebied tussen de rivier de IJssel en het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Wandelen in Olst-Wijhe

Olst-Wijhe is prachtig, beleef het zelf en kom wandelen! Een stevige wandeling door de uiterwaarden? Lekker uitwaaien in het afwisselende waterlandschap langs de IJssel? Dwars door de pittoreske dorpjes? Met deze wandelroutes ontdekt u de mooiste plekken van de regio Salland!

Een eigen wandeling maakt u gemakkelijk met behulp van het wandelnetwerk. De wandelkaart met de gemarkeerde wandelroutes is verkrijgbaar bij de Touristinfo-punten. Kijk hier voor alle startpunten in Salland. Of maak uw eigen wandelroute met de routeplanner.

Fietsen in Olst-Wijhe

In gemeente Olst-Wijhe vindt u een diversiteit aan landschappen waar u heerlijk kunt fietsen: langs de rivier de IJssel, tussentijds oversteken via pontjes/fietsveren en genieten van de prachtige uiterwaarden en even afstappen in een van de leuke 12 kernen die Olst-Wijhe te bieden heeft. Fietsen over het platteland, met uitzicht op boeren op de trekker, fraaie landgoederen, koeien en schapen in de wei, boerderijwinkels met streekproducten en Rustpunten onderweg voor een korte stop bij gastvrije bewoners in het buitengebied. U ontdekt Olst-Wijhe het beste op de fiets! Er zijn talloze routes. Stel zelf u fietsroute samen met behulp van de fietsknooppunten. De kaart van het fietsnetwerk Salland  is verkrijgbaar bij de Touristinfopunten. Ook zijn er diverse gratis apps bijvoorbeeld Fietsnetwerk. Klik hier en maak je eigen knooppuntenroute door de gemeente.

Winkelen in Olst-Wijhe

Zowel het centrum van Olst als dat van Wijhe is zeer zeker een bezoekje waard. Beide dorpen staan garant voor een gezellige sfeer, lokale gemoedelijkheid en een gevarieerd winkelaanbod. De winkelcentra zijn goed bereikbaar en overal is het parkeren gratis. Let op: er zijn wel blauwe zones waar u een parkeerkaart nodig hebt. Op vrijdagavond zijn de meeste winkels in Olst en Wijhe tot 21.00 uur geopend. De winkeltijden kunnen per winkel verschillen.

De Olster en Wijhese warenmarkt zijn zeker een bezoekje waard.

  • In Wijhe is er elke dinsdagochtend van de week een markt van 08:30 uur tot 12:00 uur op het Van Dedemplein.
  • In Olst elke vrijdag vanaf 11:00 uur tot 16:30 uur op de Aaldert Geertsstraat en de Jan Schamhartstraat.

Bereikbaarheid Olst-Wijhe

Olst-Wijhe is via de N337 verbonden met Deventer en Zwolle. Er zijn 2 stations: in Olst en in Wijhe. Station Olst verwerkt circa 1364 passagiers per dag, station Wijhe 1259. De afgelopen 10 jaar liet het aantal passagiers in Olst een groei zien van 23% en het aantal passagiers in Wijhe van 55%. Ook is er een uitgebreid fietsnetwerk waardoor zowel de bereikbaarheid per fiets als de recreatieve functie goed is. De veerponten spelen een belangrijke rol in de recreatie en in de bereikbaarheid van enkele kleine kernen. De ligging tussen Deventer en Zwolle isvooral een kracht, doordat Olst-Wijhe goed bereikbaar is zowel per auto, fiets en trein en omgekeerd de voorzieningen in de steden goed bereikbaar zijn voor inwoners van Olst-Wijhe. Ook de ligging aan de IJssel in een groene omgeving en de ruimte voor de inwoners om dichtbij huis te kunnen recreëren is belangrijk. Tegelijkertijd werd opgemerkt dat deze kwaliteiten deels slecht bereikbaar en toegankelijk zijn voor recreatieve doelen.

Toeristen Informatie Punt Olst-Wijhe

Touristinfo IJssel

Infocentrum IJssel,
Rijksstraatweg 109,
8121SR Den Nul
0570 – 745040
Dagelijks 10-17 uur

Touristinfo Olst

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5h,
8121CM Olst
0570 – 561606
Ma t/m za 10- 16 uur 

Touristinfo Wijhe

Primera Schippers,
Langstraat 43,
8131BA Wijhe
0570 – 521307
Di t/m do 9-18 uur
Vrij 9-20 uur, za 9-17 uur