Toeristen Informatie Nederland

Oldenzaal

Oldenzaal is een stad (en oorspronkelijk ook Hanzestad) en tevens een gemeente in Twente in de provincie Overijssel. De gemeente Oldenzaal maakt deel uit van de Regio Twente en van Netwerkstad Twente.Oldenzaalse bedrijven zijn onder andere actief in de volgende sectoren: toelevering voor de auto-industrie, bouw, installatietechniek, voedingsmiddelenindustrie (delicatessen, snacks, bakkerijen), financieel advies en met name het transportwezen. De bloei van het vrachtwagentransportwezen in Oldenzaal is overduidelijk. Er zijn veel grote Oldenzaalse transportbedrijven. Oldenzaal is een levendige, bruisende stad en een feest om naar toe te gaan. Een eeuwenoude stad bekend om haar bourgondische sfeer. De bekende Twentse gastvrijheid zult u in Oldenzaal ervaren op de gezellige terrassen aan de Groote Markt, in de winkelstraatjes of tijdens de vele feestelijke evenementen die Oldenzaal biedt. Daarnaast beschikt Oldenzaal over een multifunctioneel recreatiepark Het Hulsbeek. Hier kunt u karten,survivallen,enz. Oldenzaal is tevens de poort naar het nationaal landschap Noordoost-Twente.

Bezienswaardigheden in Oldenzaal

Museum het Palthe Huis valt samen met museum De Pelgrim en museum De Hofnar onder de Stichting Oldenzaalse Musea.
De Plechelmus, de stadswal, de cel van Huttenkloas en zelfs een verstopt stukje stadsmuur… geschiedenis is overal én zeker ook in Oldenzaal. De drie musea van Oldenzaal: het Palthe Huis, De Pelgrim en De Hofnar laten samen de geschiedenis van Oldenzaal zien met voorwerpen, schilderijen en verhalen. Er zijn heel wat spannende verhalen te vertellen over deze stad. Natuurlijk het verhaal van Huttenkloas. Klaas Annink (Beckum of Bentelo, 18 juni 1710 – Oldenzaal, 13 september 1775), beter bekend als Huttenkloas, was een berucht misdadiger uit het Nederlandse Twente. Volgens de verhalen had hij een hut van stro om koetsen te overvallen. Samen met zijn vrouw Aarne Spanjers en zijn zoon Jannes was hij verantwoordelijk voor een groot aantal diefstallen en moorden in de regio rondom Bentelo en Hengevelde, die zij pleegden vanuit hun hutje in Hengevelde. De dwangstoel waarop Klaas Annink 114 dagen heeft vastgezeten, de “Stoel van Huttenkloas”, is te bezichtigen in de Oudheidskamer van Museum Palthehuis in Oldenzaal. Verder hebben er in het verleden ook heel wat veldslagen plaatsgevonden in en om deze stad.

Winkelen in Oldenzaal

In den Vijfhoek en De Driehoek zijn de twee grootste winkelcentra van Oldenzaal. Binnen de gemeente bestaat een vereniging die een stadsorgel, het Piepenrek, beheert. Winkelcentrum In Den Vijfhoek is een modern winkelcentrum in het kloppende hart van Oldenzaal. Met meerdere overdekte passages, prachtige winkels is het hier heerlijk overdekt winkelen. Het hele jaar door organiseren zij leuke activiteiten. U kunt parkeren naast winkelcentrum de Vijfhoek op de hiervoor bestemde parkeerplaats. Winkelcentrum de Driehoek is een modern winkelcentrum met drie passages, waar u een ruim aanbod aan winkels vindt. Met 3 overdekte passages, 40 winkels, ruim en licht middenplein en diverse horecagelegenheden is het hier heerlijk overdekt winkelen.

Wandelen in Oldenzaal

Oldenzaal en omgeving is een schitterend wandelgebied. Vele bezoekers van buitenaf maken gebruik van het uitgebreide wandelnetwerk om Oldenzaal en de omgeving te verkennen. De wandelingen variëren van kleine wandelingen tot routes voor de gevorderd loper.

Evenementen in Oldenzaal

Verschillende feesten en evenementen zoals de braderiedagen Boeskool is Lös en carnaval trekken vele bezoekers van buitenaf. Oldenzaal is samen met het Achterhoekse ‘s-Heerenberg en het Sallandse Raalte een van de gemeenten boven de grote rivieren van Nederland waar het carnaval het meest uitbundig wordt gevierd. Bekend is het typisch Oldenzaalse Kapellenfestival Toeten en Bloazen, dat twee weken voor carnaval wordt gehouden. In deze carnavalstijd wordt Oldenzaal omgedoopt tot Boeskoolstad. Boeskool is de Twentse benaming voor wittekool, een product waar Oldenzaal in vroeger dagen bekend om stond. De Oldenzaalse kunstenaar Jan Kip (1926-1987) heeft van dit gegeven een bronzen beeld ontworpen: het “Boeskoolmenneke” genaamd, voorstellend een mannetje dat een wittekool voor zijn buik draagt. Wanneer men het centrum vanuit het zuiden nadert, ziet men het beeld op een sokkel. Tegenwoordig mag de kunstenares Antoinette Ruiter kleinere versies van het beeld vervaardigen. Sinds 2007 bestaat er ook een vrouwelijke variant van het Boeskoolmenneke: het “Boeskoolwiefke”. Het is een creatie van kunstenaar Berend Seiger. Het Boeskoolwiefke is mede een initiatief van de Oldenzaler Gerrit Roord. 

 

Overnachten in Oldenzaal

Oldenzaal heeft prima accommodaties om te overnachten. De hotels in Oldenzaal en omgeving bieden voordelige voordeeluitjes aan waarbij men de omgeving kan verkennen. Op die manier is overnachten in Oldenzaal altijd voordelig. Kampeerders kunnen terecht op de campings en camperplaatsen in de omgeving van Oldenzaal. De natuurliefhebbers vinden rust en stilte in het uitgebreide aanbod natuurhuisjes welke Overijssel aanbied.

Toeristen Informatie Punt Oldenzaal

Tourist Info verzorgt o.a. torenbeklimmingen in de St. Plechelmusbasiliek en verschillende andere rondleidingen zoals: Textielroutes, stadswandelingen, geveltekens lessen, Monumentenroutes. Het TIP is gevestigd in de Grootestraat 35 7571EK tr Oldenzaal

Openingstijden: 
Momenteel gesloten
maandag:9:00-17:00
dinsdag:9:00-17:00
woensdag:9:00-17:00
donderdag:9:00-17:00
vrijdag:9:00-17:00
zaterdag:10:00-16:00
zondag:Gesloten