Toeristen Informatie Nederland

Kampen is een gemeente in de provincie Overijssel, genoemd naar de hoofdplaats en levendige stad Kampen. Deze Hanzestad  is gelegen aan de benedenloop van de IJssel, nabij de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. De rijkdom van de vroegere historie is terug te zien aan de prachtige monumenten in de oude binnenstad. Kampen was door de ligging aan de druk bevaren handelsroute, ooit een van de welvarendste steden van Noord-Europa. Nu is Kampen druk vanwege de sporen die dit heeft achtergelaten.

De gemeente Kampen omvat naast de gelijknamige stad de dorpen Grafhorst, ‘s-Heerenbroek, IJsselmuiden, Reeve, Wilsum, Kampereiland, Kamperveen, Mastenbroek (deels) en Zalk, en de buurtschappen De Heuvels, De Roskam, De Zande, Bisschopswetering, Hogeweg, Nieuwstad, Oosterholt, Oude Wetering (deels), Posthoorn (grotendeels) en Zuideinde (deels). In is dit 1 stad, 9 dorpen en 10 buurtschappen. Kampen kent sinds 1975 een beschermd stadsgezicht. In de gemeente zijn er een aantal gemeentelijke monumenten, rijksmonumenten, en oorlogsmonumenten.

Toeristen die Kampen bezoeken met het openbaar vervoer kunnen uitstappen bij één van de twee stations. Het station Kampen is gelegen de overkant van de brug, op loopafstand van het centrum. Het station Kampen Zuid is gelegen aan de zuidkant van Kampen. Bij beide stations ligt ook een busstation.

Bezienswaardigheden in Kampen

 • Het Ikonenmuseum
 • Het Speelgoedkabinet
 • Museumboerderij Erf 29
 • Oude Raadhuis
 • D’Olde Zwarver; een achtkantige stellingmolen uit 1842
 • Cellebroederspoort
 • Koornmarktspoort
 • Kleinste huisje van Kampen, Aan de Burgwal 98
 • Sigarenfabriek De Olifant

Overnachten in Kampen

Overnachten  in Hanzestad Kampen kan op allerlei manieren. In Kampen  liggen de meest mooie, unieke en historische locaties om te verblijven. Er zijn vakantiehuizen in Kampen, Hotels, Campings & Camperplaatsen etc . Een vakantie in Overijssel zal zeker slagen als de uitvalbasis Kampen is.

Wandelen in Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een stadswandeling of GPS tocht. Om alle bezienswaardigheden in en rondom Kampen te bekijken zijn verschillende wandelroutes  uitgezet. De routes variëren van 2 kilometer tot 20 kilometer. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een route te wandelen. Wandel bijvoorbeeld van de Korenmarktpoort richting de oude Vispoort, vlakbij het oude Raadhuis, waar al vanaf de 14e-eeuw de vismarkt plaatsvindt.

Een aanrader is om een wandeling te maken in het Nationaal Landschap IJsseldelta welke begrensd door het Zwarte Water, het Zwarte Meer en de IJssel. Het strekt zich uit over delen van de gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterland. De IJsseldelta is een prachtige zoetwaterdelta en heeft unieke en bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden.

Winkelen in Kampen

Kampen heeft de langste winkelstraat van Nederland! De Oudestraat slingert door de sfeervolle en monumentale binnenstad en is een aaneenschakeling van trendy woonwinkels, hippe kledingshops, exclusieve boetiekjes, en bijzondere speciaalzaken. In het midden van de winkelstraat ligt de Plantage, het gezellige horecaplein met ieder weekend de zaterdagmarkt. Neem ook eens een kijkje in de Geerstraat, de Broederstraat, op de Botermarkt! Vrijdagavond is het koopavond. De winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend.

Op maandagochtend van 8.30 tot 12.30 is er in Kampen een gezellige warenmarkt op de Nieuwe Markt/Burgwal/Meeuwenweg. U kunt hier terecht voor onder andere fruit, vis, kledingstoffen, kleding, schoenen, kruiden, groente, brood en kaas.

Iedere zaterdag is er een levensmiddelenmarkt van 9.00 tot 17.00 uur op de Nieuwe Markt in Kampen.

In IJsselmuiden is er iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur een algemene warenmarkt op het Markeresplein.

 

Evenementen in Kampen

 • Kamper ui(t)dagen
 • Full Color Festival ( juni
 • Oostwalbotterrace ( Eind Juni )
 • stripevenement ( Augustus )
 • Beach Kampen
 • Kerst in Oud Kampen ( Dec )

Toeristen Informatie Punten Kampen

De Stadskazerne
Oudestraat 216, Kampen

Read Shop Bos
Oudestraat 41-43, Kampen