Menu
Menu
Het Grammofoonmuseum is een museum in de plaats Nieuwleusen, Overijssel. In het museum komt de geschiedenis aan de orde vanaf de uitvinding van de fonograaf in 1877 tot de intrede van de digitale muziek rond 1980. Naast de apparaten zijn in het museum oude grammofoons te bekijken en beluisteren.
Er is een collectie te zien van allerlei antieke fonografen en akoestische platenspelers, variërend van de kleinste reisgrammofoon ter wereld tot en met een twee meter hoge jukebox uit 1908. De collectie speelplaten bestaat uit rond tienduizend 78 toerenplaten en verder nog een groot aantal langspeelplaten (33 toeren) en singles (45 toeren).
Een van de stukken uit de collectie is verder een polyphon uit rond 1900 met ongeveer dertig bijbehorende metalen platen. Het instrument werkt als een speeldoos en de platen maken muziek door middel van uitgestanste krammetjes. Verder zijn er nog enkele radio’s, bandrecorders en microfoons te zien die de grammofoons in hun historische context plaatsen.
De verzameling is bijeengebracht door Jelle Bos die rond zijn vijfendertigste aan zijn verzameling begon. Het museum werd in 2002 ondergebracht in een stichting en heeft een oppervlakte van driehonderd vierkante meter. Het is gevestigd in het souterrain van de woning van Bos en op afspraak te bezoeken in groepen. Verder is het tijdens speciale bezoekersdagen geopend voor publiek, zoals tijdens de lokale kerstwandeling.
Omgeving
Nieuwleusen is een plaats en voormalige gemeente in de provincie Overijssel. Ten noorden van Nieuwleusen liggen het gehucht Punthorst en het Staphorster bos. Ten zuiden ligt Dalfsen en ten oosten Balkbrug. In het westen ontmoeten de N377 en de A28 (richting Zwolle en Meppel) elkaar bij de vroegere schans De Lichtmis. Nieuwleusen ligt tussen de Overijsselse Vecht in het zuiden en de Reest in het noorden. De plaats wordt bij de landstreek Salland gerekend, en recentelijk ook wel bij het Overijssels Vechtdal.
Nieuwleusen heeft een zuidelijk gedeelte (het oudste) en een noordelijk gedeelte, gescheiden door sportvelden en -voorzieningen. In Nieuwleusen-Noord liggen de oude en nieuwe Hulsterplas, twee grote, met elkaar verbonden vijvers die tussen de jaren zestig en tachtig zijn uitgebaggerd. In Nieuwleusen-Zuid ligt de kern de Kerkenhoek met de Grote Kerk uit 1830 (oorspronkelijk gebouwd in 1660), ‘ ‘t Olde Gemientehuus’ (het voormalige gemeentehuis) en het wandelgebied Palthebos, dat eens in het bezit was van het predikanten- en grondbezittersgeslacht Palthe. Op diverse locaties vindt nieuwbouw plaats, met name in het westen (de Westerbouwlanden). Plattelandskernen en (voormalige) buurtschappen die bij Nieuwleusen horen zijn Den Hulst in het noorden, De Meele in het noordwesten en het Ruitenveen in het zuidwesten.
Verdeeld over Nieuwleusen, zijn een aantal christelijke en openbare basisscholen. Centraal gelegen in Nieuwleusen ligt de middelbare school ‘Agnieten College Nieuwleusen’. Deze school behoort tot Landstede te Zwolle.
Toeristen Informatie Punt Nieuwleusen
Grote Markt 2
7711 CZ Nieuwleusen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.