Toeristen Informatie Nederland

Enschede

Enschede is een stad en gemeente in Twente, in het oosten van de Nederlandse provincie Overijssel. Onder de gemeente Enschede vallen, naast de stad Enschede, de dorpen Lonneker, Boekelo, Usselo, Glanerbrug en de buurtschap Twekkelo, die voor de adressering van brieven allemaal onder de woonplaats Enschede vallen. Hoewel het niet in het hart van Twente ligt, maar net voor de grens met Duitsland, mag je Enschede best wel het epicentrum van het oosten noemen. Het is de grootste stad in de regio Twente met een bruisende binnenstad biedt een groot aanbod aan winkels, culturele voorzieningen en horeca.

Bezienswaardigheden in Enschede

Grolsch Brouwerij:

Ontdek alles over ons bier, de reclames, de historie of de wereldwijd bekende Grolsch beugelfles. In de Grolsch Shop in de brouwerij vindt u heel veel unieke Grolsch-producten. Van glazen en vilten tot kleding en gepersonaliseerde beugelflessen. 

Vliegveld Twenthe:

Vliegveld Twente evenementen locatie is een oude vliegbasis in Twente welke zich kenmerkt door de verkeerstoren, start en landingsbanen, shelters, bunkers, hangars en een oude brandweerkazerne. Schrijf u in voor een boeiende excursie! Bevlogen gidsen nemen u mee op pad door de voormalige Vliegbasis Twente. De excursies zijn onderverdeeld in de thema’s: natuur, cultuurhistorie & landschap en Technology Base.

 Kerken en andere gebedsruimten:

  • De middeleeuwse, thans hervormde, Grote Kerk (midden op de Oude Markt)
  • De Sint-Jozefkerk. Gebouwd in 1893 en met de 77-meter hoge torenspits het tweede hoogste gebouw van de stad na de Alphatoren
  • De Nederlands Gereformeerde Lasonderkerk. Gebouwd in 1927. Tot 1970 behoorde dit kerkgebouw toe aan de Nederlands Hervormde Gemeente. Sinds 2004 is dit kerkgebouw, dat op de hoek van de Lasondersingel en de H.B. Blijdensteinlaan staat Rijksmonument.
  • De rooms-katholieke Jacobuskerk aan de Oude Markt met neoromaanse en Byzantijnse stijlelementen, gewijd aan Jakobus de Meerdere (patroonheilige van Enschede).
  • De parochiekerk H. Paulus met priorij Congregatie van Sint-Jan uit 1957, ontworpen door Johannes Sluijmer in de stijl van de Bossche School, G.J.van Heekstraat/Weegschaalstraat.
  • De Synagoge (Prinsestraat; ontworpen door Karel de Bazel; gebouwd in 1927–1928)
  • De Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië Mor Kuryakos (Wesselerbrinklaan 110; gebouwd in 1998)
  • De Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië Mor Yakub van Sarugh (M. H. Tromplaan 50)
  • De Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië Mor Petrus en Paulus (Het Leunenberg 588)

 

Watertorens:

  • Watertoren Hoog en Droog: Watertoren, bouwjaar 1890
  • De Janninktoren (bouwjaar 1900): Blustoren van de voormalige katoenspinnerij Jannink & Zn.
  • De Menkotoren (bouwjaar 1912): Watertoren van de voormalige textielfabriek N.J. Menko
  • De Rozendaaltoren (bouwjaar 1907): Watertoren in de voormalige textielfabriek Rozendaal, waar sinds 2008 De Museumfabriek gehuisvest is.

 

Musea:

Het Rijksmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek die zijn schilderijencollectie in een nieuw Rijksmuseum in Enschede wilde onderbrengen. In 1930 werd dit museum geopend. Rijksmuseum Twenthe exposeert wisselende tentoonstellingen van hedendaagse, moderne en klassieke kunst te zien.

De Museumfabriek (voorheen TwensteWelle) is een museum in de wijk Roombeek dat is ontstaan uit een fusie van drie instellingen: Natuurmuseum Enschede, Van Deinse Instituut en Fabriekscomplex Jannink. In dit museum wordt het cultuurhistorisch erfgoed van Twente gekoppeld aan het natuurhistorisch erfgoed, een unieke combinatie voor Nederland. Het museum werd in april 2008 geopend door toenmalig koningin Beatrix.

Winkelen in Enschede

Enschede is een echte winkelstad! De winkels in de binnenstad zijn zeven dagen per week geopend. Rondom het H.J. van Heekplein vindt u bekende ketens als Zara, Mango, Primark en Decathlon. In de gezellige kleine winkelstraatjes, zoals de Haverstraatpassage, Walstraat, De Heurne en Zuiderhagen, zijn veel lokale speciaalzaken en charmante boetiekjes gevestigd.

Openingstijden
Maandag: 11.00 tot 18.00 uur.
Dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag: 9.30 tot 18.00 uur.
Donderdag: 9.30 tot 21.00 uur.
Winkeliers bepalen zelf wanneer ze gesloten zijn.

Alle winkels in heel Enschede mogen iedere zondag open zijn van 12.00 tot 17.00 uur. Winkeliers kiezen zelf of ze hieraan meedoen.
Op feestdagen zijn de winkels open vanaf 12.00 uur. Behalve op nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag. Dan zijn de winkels dicht.

Wandelen in Enschede

Geloof het of niet maar de meeste inwoners van Twente zijn binnen 5-10 minuten in de vrije natuur. Ook al bent u midden in de grote stad, de natuur is altijd dichtbij. Neem bijvoorbeeld Nationaal Landschap zoals Hof Espelo of het bijzondere Vliegveld Twenthe. Wandelen in Twente geeft u een gevoel van vrijheid en verrijking, omdat geen enkel plekje hetzelfde is. Een mooie wandelroute in Twente heeft u dan ook zo gevonden. Via de wandelknooppunten van Twente maakt u van een 5 km wandelroute gemakkelijk een 10 km wandelroute. Want als u eenmaal op pad bent, is er zoveel te zien dat u eindeloos door kunt wandelen.

Uitgaansleven in Enschede

Donderdagavond staat bekend als studentenavond in Enschede. Veel studenten gaan naar Aspen Valley, ‘t Gat in de MarktFriends, Fellini, Paddy’sDe Wigwam of één van de vele andere discotheken en bars in Enschede!Bij Rico Latino gaan zeker de voetjes van de vloer met een avond salsa dansen. Voor de beste speciaalbiertjes kan men het best naar De Beiaard, Stanislaus Brewskovitch gaan. In de zomer is het genieten van een glaasje wijn op BRUUT’s dakterras, met de heerlijke middagzon op je gezicht. In de wijnbar kunnen gasten kennis maken met ruim 100 wijnen. Ook kan men in de wijnbar terecht voor een culinaire high wine of een lekkere borrel samen met collega’s of vrienden. BRUUT heeft het allemaal en is daarmee een unieke hotspot in het centrum van Enschede voor jong en oud. 

Evenementen in Eschede

De meeste evenementen vinden plaats in het centrum op de Oude Markt, in de gehele binnenstad, op de campus van Universiteit Twente of in de directe omgeving van Enschede. De jaarlijkse Marathon van Enschede wordt sinds 1947 gehouden in de binnenstad. De marathon bestaat uit twee rondes van iets meer dan 21 kilometer. Naast de Marathon van Enschede faciliteert Enschede het grootste studentensportevenement van Nederland, de Batavierenrace. De Batavierenrace is een studentenestafette over ruim 175 km in 25 etappes van Nijmegen naar de campus van Universiteit Twente en is sinds 2012 volgens Guinness Book of Records ‘s werelds grootste estafetteloop. Na afloop vindt het grootste studentenfeest van Europa plaats op de campus van de Universiteit Twente. In oktober wordt het military-evenement Military Boekelo-Enschede gehouden. Naast deze sportevenementen wordt jaarlijks de singelloop georganiseerd, een hardloopwedstrijd rond de stad.

Tevens worden er jaarlijks meerdere festivals georganiseerd. Zo heeft de stad rond Pinksteren een eigen dancefestival, Freshtival, op recreatiepark Het Rutbeek. Op Koningsnacht en Koningsdag vindt in de binnenstad het Koningsfestival Enschede plaats en op de campus van Universiteit Twente het hardstyle-evenement Hardfest. In mei en juni trekken foodfestivals richting Enschede. Sinds 2016 wordt jaarlijks in augustus op voormalig Vliegbasis Twenthe hardcore/hardstylefestival Airforce gehouden. Enkele lokale evenementen zijn in mei Muziek in de Straten in het winkelgebied, in juni Kunst in het Volkspark, in de zomer de Grolsch Summer Sounds en in september culinair evenement Proef-Eet en technologiefestival GOGBOT.

Toeristen Informatie Punt Enschede

Er zijn in Enschede vier Toeristen Informatie Punten ingericht bij ondernemers in de binnenstad. Hier kunt u terecht voor een gratis plattegrond, stadswandeling of bijvoorbeeld de Uitagenda.

Stoet – Pijpenstraat 15, 7511 GM Enschede

Sam Sam – Oude Markt 15-17, 7511 GA Enschede

Boekhandel Broekhuis – Marktstraat 12, 7511 GD Enschede

Enschede Promotie / Tourist info Enschede – Langestraat 41, 7511 GM Enschede