Toeristen Informatie Nederland

Deventer

Deventer is een gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Overijssel. Met 100.718 inwoners (per 31-12-2019), is Deventer in Nederland de jongste (32e) gemeente die het inwoneraantal van 100.000 heeft overschreden. Deventer is (na Enschede en Zwolle) de derde gemeente van Overijssel en de op een na grootste gemeente van Salland.

Deventer is een ontzettend gezellige oude Hanzestad, Deventer ligt aan de rivier de IJssel in de provincie Overijssel. De gezellige sfeer komt voornamelijk doordat Deventer één van de vijf oudste steden van Nederland is, en meestal geeft een historische sfeer van een stad veel gezelligheid.

Winkelen in Deventer

Naast het uitgebreide winkelaanbod in het centrum van Deventer beschikt de stad over een aantal kleinere winkelcentra. Op alle winkelcentra kunt u terecht voor uw dagelijkse boodschappen. Daarnaast beschikken deze centra over een groot aanbod van andere winkels. Parkeren in de winkelcentra buiten de binnenstad is gratis (m.u.v. de Boxbergerweg). Tevens kunt u uitstekend winkelen in de omliggende dorpskernen Diepenveen, Schalkhaar en Bathmen. Het compacte winkelhart in het centrum van de stad biedt een keur aan groot- en kleinschalige winkeltjes. Galeries variërend van klassiek tot modern, inspirerende woonwinkels met bijzondere meubelen, antiquariaten, houten speelgoed, kunstnijverheid, souvenirs, bloemsierkunst, kwalitatieve mode- en schoenenzaken, zowel voor volwassenen als kinderen, u vindt het allemaal! En alle winkels bieden een eigentijds en breed assortiment op het gebied van de nieuwste trends.

Op donderdagavond hebben de winkels in de binnenstad de mogelijkheid om open te zijn. De koopavond kenmerkt zich als een gezellig avondje uit: druk bezochte winkels en een ontspannen sfeer in de grand cafés en volle restaurants.

Koopavond binnenstad: donderdagavond tot 21:00 uur
Koopavond buitenwijken en dorpen: vrijdagavond tot 21:00 uur

Bij de VVV Deventer in het Penninckshuis, Brink 89, is voor het winkelend publiek een gratis folder verkrijgbaar. In de ‘Wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes’ treft u ruim75 kleinschalige winkeltjes die allen voldoen aan de criteria: uniek en bijzonder! U kunt de route ook direct bekijken.

Iedere zondag is het Koopzondag in Deventer, winkeliers zijn vrij om tussen 12.00 en 17.00 uur hun winkel te openen. Veel winkels in Deventer zijn dan ook elke zondag geopend. De eerste zondag van de maand, tussen 12.00-17.00 uur, zijn alle winkels geopend en is het een extra uitgebreide koopzondag in de Deventer binnenstad.

Vandaag de dag heeft Deventer van dinsdag t/m zaterdag iedere dag een markt. Van dinsdag t/m donderdag zijn er wijkmarkten en op vrijdag en zaterdag zijn er op stadsplein De Brink twee grote algemene warenmarkten.

Deventer kent bovendien nog steeds een aantal grote jaarmarkten: de Goede Vrijdagmarkt en de Deventer Boekenmarkt. Daarnaast worden er lopende het jaar meerdere andere bijzondere markten georganiseerd.

Winkelcentra

• Deventer Centrum
• Winkelcentrum Boreel, Boreelplein 
• Boxbergerweg 
• Colmschate, Flora 
• Zwaluwenburg
• De Vijfhoek, Andriessenplein
• Keizerslanden, Karel de Groteplein 
• Deltaplein
• Runshopping Centre De Snippeling, Essenstraat / Hannoverstraat 
• Diepenveen, Dorpsstraat 
• Schalkhaar, Oerdijk 
• Bathmen, Brink en omliggende straten 

Evenementen in Deventer

Deventer is een stad met vele bijnamen. Hanzestad, omdat Deventer een onderdeel van het Hanzeverbond is. Koekstad, vanwege de Deventer Koek en het Koekwinkeltje waar deze tegenwoordig nog steeds wordt verkocht. Monumentenstad, dankzij de prachtige monumentale panden in de binnenstad. Maar hoe Deventer het meest bekend is, is als evenementenstad. Een divers aanbod aan grootse en kleinere evenementen die in heel Nederland en daarbuiten bekend zijn. Deze evenementen trekken jaarlijks ruim 400.000 bezoekers trekken.

Deventer op Stelten
Artiesten uit de uithoeken van Europa komen in juli naar Deventer voor het grootste theaterfestival van Oost Nederland. Verschillende locaties in het centrum van de stad vormen het theater voor ruim 150 nationale en internationale buitenvoorstellingen. Deventer op Stelten trekt jaarlijks circa 120.000 bezoekers. De acts zijn zeer divers. Grootse producties hoog boven de grond, intieme verhalen dicht bij het publiek of dansende acrobaten door de straten van Deventer. De voorstellingen tijdens Deventer op Stelten komen uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederlands. Prachtige decors, uitbundige kostuums en special effects zorgen voor een bijzondere belevenis voor jong en oud.

Boekenmarkt
Deventer staat naast evenementenstad ook bekend als boekenstad. Dat komt doordat Deventer eeuwen geleden al vol zat met drukkerijen, uitgeverijen en boekhandels. Ook wordt de naam in stand gehouden door het evenement dat jaarlijks in augustus plaatsvindt. De Deventer Boekenmarkt bestaat uit ruim 6 kilometer aan kramen en is hierdoor uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa. Het aanbod is zeer divers; kinderboeken, romans, poëzie, literatuur en strips. Om de ruim 850 kramen allemaal te bezoeken gaan sommige mensen al bij zonsopgang op zoek naar dat ene literaire pareltje. Ruim 125.000 bezoekers zullen struinen door de zee aan titels om vervolgens hun boekenkast weer te kunnen aanvullen. 

Dickens Festijn
Het Dickens Festijn is een jaarlijkse (kerst)activiteit in de Overijsselse stad Deventer. Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. Kerst in het Bergkwartier is namelijk alsof je een 19e-eeuws Engelse stad binnenwandelt. De ruim 950 personages nemen u mee in de vele verhalen van Charles Dickens. Verbaas u niet als u Scrooge, David Copperfield, Oliver Twist of Nicholas Nickleby tegen het lijf loopt. De Carol Singers zullen het tafereel van muziek voorzien. Deze festiviteit wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers waardoor de wachttijd wel tot 1,5 uur kan oplopen. Maar dat is zeker de moeite waard, als u eenmaal binnen bent en kunt genieten van de prachtige klederdracht, versierde straten en acteurs die koste wat het kost in hun rol blijven.

Zomerkermis
De grootste kermis van Oost Nederland staat jaarlijks in het centrum van Deventer, De Deventer Zomerkermis. Ruim 75 attracties staan verspreid over de pleinen in de binnenstad. Op de Brink, Nieuwe Markt en het Grote Kerkhof zal weer muziek klinken. Gillende mensen die over de kop worden gedraaid in de booster, of in de rondte gaan in de break dance. Voor de kleintjes zijn er ook verschillende attracties zoals de zweefmolen en mini-achtbaan. Tijdens de euro dag kun je voor kleine prijsjes gebruik maken van de attracties. Met een suikerspin in de hand is dit evenement weer een sensatie voor iedereen.

Sallandse Heuvelrug

Tussen de Hanzesteden Deventer en Zwolle aan de ene kant en Twente aan de andere kant ligt de Sallandse Heuvelrug. Het gebied, dat is ontstaan in de ijstijd, omvat maar liefst 26 heuvels, de rivier de Regge en het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest Europa. Een deel van het gebied is een Nationaal Park, met zeldzame flora en fauna zoals het korhoen en de nachtzwaluw. Deze natuur, maar ook de ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie, maken het gebied een verrassende en bijzondere plek in Nederland.

Op de Sallandse Heuvelrug bevindt zich de laatste populatie korhoenders in Nederland. Ook de nachtzwaluw komt er voor en het is een belangrijk leefgebied van de levendbarende hagedis en de zandhagedis. Op vochtige plekken zijn de bruine kikker, kamsalamander en kleine watersalamander te vinden. Op de heide is de hazelworm algemeen. Van de zoogdieren zijn ree, vos en das aanwezig en marterachtigen als de steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn. Begin 2018 werd aan de hand van observatiegegevens achteraf geconstateerd dat het gebied korte tijd was bezocht door een passerende gezenderde wolf. Er broeden bijna tachtig verschillende soorten vogels in het gebied waaronder, behalve de al genoemde, de roodborsttapuit en de raaf.

Er zijn verschillende gemarkeerde wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes. Het Pieterpad en het Marskramerpad doorkruisen het gebied, net als de bewegwijzerde fietsroutes LF 8 en LF 15. Op de Holterberg bij Holten bevindt zich het particuliere Natuurmuseum Holterberg, daar zijn ook verschillende horecagelegenheden. De Sallandse Heuvelrug is een belangrijk recreatiegebied. Er zijn in de omgeving dan ook veel campings, vakantiehuizenhotels en andere op recreatie gerichte voorzieningen.

Bereikbaarheid Deventer

Deventer ligt zeer centraal op de spoorverbindingen tussen Amsterdam/Rotterdam en Oost-Nederland of Duitsland en op de lijn Zwolle-Arnhem/Nijmegen. Deventer is dan ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer, vanaf het NS- en busstation is de loopafstand naar het centrum 5 minuten.

 

Toeristen Informatie Punt Deventer

Voor meer informatie over Deventer en bezienswaardigheden kunnen bezoekers terecht bij het TIP op adres:

Brink 89
7411 BX Deventer

Hier is alle informatie op het gebied van reizen, winkelen en genieten van het brede aanbod aan recreatieve en culturele activiteiten in Deventer te vinden.