Toeristen Informatie Nederland

Dalfsen

Dalfsen is een gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel. De gemeente omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen en de buurtschappen Ankum, Dalmsholte (deels), De Broekhuizen, De Marshoek, De Meele, Den Hulst, Emmen, Engeland, Gerner, Hessum, Holt, Lenthe, Millingen, Ooster-Dalfsen, Rechteren, Rollecate (deels), Rosengaarde, Ruitenveen, Slennebroek, Strenkhaar, Veldhoek (deels), Vennenberg en Welsum. In totaal zijn dit 5 dorpen en 23 buurtschappen.

Bezienswaardigheden in Dalfsen

De meeste toeristen komen echter naar Dalfsen toe vanwege de schitterende natuur in de directe omgeving van het dorp. De uitgestrekte velden rondom Dalfsen lenen zich perfect voor korte en lange wandelingen of fietstochten. De aanwezigheid van de Overijsselse Vecht heeft hier veel mee te maken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is te vinden net buiten het dorp in het dorpje Rechteren. Het Kasteel van Rechteren is gebouwd in de veertiende eeuw maar heeft in de loop der eeuwen wel wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo is de Donjontoren verhoogd, zijn de wallen afgegraven en zijn er enkele vleugels aan het kasteel toegevoegd. Het kasteel is al sinds de vijftiende eeuw in handen van de familie van Rechteren die het tot op de dag van vandaag nog steeds bewonen. Jammer genoeg is het kasteel niet opgesteld voor bezoek.

De Westermolen

De Westermolen staat aan de Molenstraat te Dalfsen. Eigenaar is de gemeente Dalfsen. De molen heeft een opvallende plaats in het landschap. Het is een rietgedekte, achtkantige houten stellingmolen op een achtkantig gemetseld onderstel. Hij werd in 1818 gebouwd. De wieken hebben een vlucht van 22,20 meter. De molen is maalvaardig en draait regelmatig door de zorg van vrijwillige molenaars.

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij

‘U een lekker bier, zij een mooi beschutte werkplek’, dat is het motto van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen. Want de brouwerij is een zogeheten ‘zorgbrouwerij’. Er worden (op afspraak) in de brouwerij rondleidingen gehouden. Aansluitend kan men tijdens de proeverij genieten van de ambachtelijke gebrouwen bieren.

Saab museum

Niet alle mensen in Dalfsen weten dat er in ons dorp, sinds 10 jaar, een heel leuk Saab museum gevestigd is. De Saab is bij velen vooral bekend als auto van de dokter. Aan de Dedemsweg halverwege richting Nieuwleusen woont de familie Tammeling. Deze nazaten van dominee Tammeling, die met zijn allen veel Saabs in hun bezit hebben, showen verschillende oude modellen en toebehoren in een gerestaureerde schuur naast hun boerderij. Koffie staat er altijd klaar en de familie zijn erg hartelijke mensen die graag over hun Saab liefde vertellen. In de schuur staan elf zeldzame exemplaren maar buiten ook nog wel twintig minder zeldzame modellen. In hun kleine garage word gesleuteld aan ouwe Saabs en liggen vele onderdelen.

Overnachten in Dalfsen

Om alle bijzondere bezienswaardighede te bezichtingen kunt u verblijven in één van de mooi natuurhuisjes die Dalfen aanbied. 

Camperaars kunnen terecht op de  gratis camperplaatsen bij service bij Wienen Autotechniek. De openingstijden zijn 24/7. Hier is tevens een tankstation aanwezig en zijn kleine reparaties mogelijk. Het centrum is ongeveer 1,5km vanuit de parking. Het is een prima plek voor Prima plaats voor lozen grijswater en innemen schoonwater, chemisch toilet kan niet geleegd worden als er chemicaliën in zitten.

Wilt u liever de service van een hotel of bent u voor een zakelijk bezoek in Dalfsen dan kunt u overnachten in hotel Mooirivier. Mooirivier is een uniek gelegen hotel aan de rivier de Vecht in Dalfsen.

Wandelen in Dalfsen

Dalfsen staat bekend om haar mooie natuur. Rondom de plaats liggen de mooiste wandelroutes en fietsroutes. Heerlijk om even te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Elk seizoen op haar eigen manier. In de herfst de prachtige gouden, oranje en bruine kleuren van de bomen, in de winter genieten van glanzende ijskristallen tussen de takken. Geniet in de lente en de zomer van het al prachtige groen aan de bomen en de bloemen die in bloei staan.

Route langs de zwevende kei 14 km

Voor wie Dalfsen bezoekt is deze kei niet te missen. Deze zevende kei werd in 2000 geplaatst. Dit kunstobject is een creatie van de kunstenaar Bas Maters uit Arnhem. De kei is 8 meter breed en 4 meter hoog. De grote zwerfkei balanceert op een brokstuk van een klassieke zuil. Een bijzonder werk dat u aan het begin en eindpunt van deze wandelroute kunt bewonderen. De rest van de mooie wandelroute brengt u langs waterlopen en groen. Bekijk de complete route op de website van RouteYou

Wandelen langs landgoederen Dalfsen 12,4 km

Bijna alle gronden ten zuiden van Dalfsen zijn opgedeeld onder verschillende landgoederen. De natuur en het landschap zijn door de eeuwen heen prachtig bewaard gebeleven. Wandelen over die landgoederen is dan ook belevingsroute, met elke kilometer verrassingen. Download hier de complete route.

Wandelroute in het teken van de Vecht 10,2 km

Deze prachtige wandelroute voert u een rondje om de vecht. Bij de stuw van Vechterweerd steek u de vecht over. Let op bij hoge waterstanden kan het zijn dat het pad bij de stuw onder water staat. Bekijk deze route op de website van RouteYou

Met de motor door Dalfsen

Dalfsen ook per uitstel zeer geschikt om per motor te verkennen. Deze motorrit door het Twentseland voert langs attractieve houtwallen, oeroude heidevelden en glooiende vlaktes, de Kuiperber met zijn heerlijke bochten zal niet ontbreken. De route voert ons langs vele genoeglijke en levendige stadjes en dorpjes. Ook Ootmarsum, een stadje waar kunst en cultuur hoogtij vieren zult u aan doen.
Velen hebben deze route reeds voor u gereden en scharen hem in de top 3 van Nederland!!!

Over het water door Dalfsen

Verken de prachtige omgeving van Dalfsen vanaf het water. Bij Hiawatha Actief kunt u terecht voor het huren van kano’s en motorboten. In overleg organiseren wij ook zelf een boottochtje over de Vecht voor max. 6 personen.

Winkelen in Dalfsen

Het centrum van Dalfsen wordt hoofdzakelijk gedomineerd door enkele winkels en supermarkten maar als je wat beter om je heen kijkt dan zult u zien dat de kern van het dorp gevormd wordt door enkele prachtige oude woningen en kerken. De meest opvallende bouwwerken zijn de Nederlands Hervormde kerk, de Westermolen en de RK Cyracuskerk.

Bereikbaarheid Dalfsen

Met het OV is Dalfsen prima te bereiken met de trein vanuit Zwolle. Met de auto is de meest gebruikte aanrijroute die via de N757.

Toeristen Informatie Punt Dalfsen

Het Toeristen Informatie Punt Dalfsen is gevestigd in de Bloemendalstraat 10, midden in het centrum van Dalfsen.