Toeristen Informatie Nederland

Uithoorn is een plaats maar ook een gemeente in Noord-Holland. Het ligt aan de Amstel, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Amsterdam en grenst aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht. De gemeente Uithoorn omvat naast het gelijknamige dorp verder nog het buurtschap De Banken en het dorp De Kwakel. Liefhebbers van natuur kunnen hier hun hart ophalen aan de kilometers fiets- en wandelroutes. Uithoorn heeft geen treinstation meer. Het station is namelijk op 3 september 1950 gesloten voor personenvervoer. In Uithoorn rijden overigens wel twaalf buslijnen die allemaal het busstation Uithoorn aandoen.

Bezienswaardigheden in Uithoorn

  • Thamerkerk
  • De Schutse
  • De Burght op het
  • Potgieterplein
  • De Schanskerk
  • Fort aan de Drecht

Overnachten in Uithoorn

In en om Uithoorn staan schitterende natuurhuisjes  om te overnachten. Heerlijk in de natuur maar toch dicht bij de grote stad.

Toeristen Informatie Punt Uithoorn

LAAN VAN MEERWIJK 16
1421 UITHOORN

Natuurgebieden in Uithoorn

  • Het Libellebos ofwel De Biezenwaard: Dit gebied ligt tussen het bedrijventerrein en de wijk Zijdelwaard. Het park is ongeveer 20 ha groot. Er loopt een kudde grote grazers, je kunt er wandelen spelen, fietsen en de hond mag er lekker los lopen. In het groengebied in de Bovenkerkerpolder mogen honden eveneens los lopen. In het Libellebos logt ook Kinderboerderij De Olievaar.
  •  In Uithoorn ligt een groot natuurgebied van 60 hectare, met als middelpunt het Zijdelmeer, één van de oudste veenwateren in Hollands laagveen die vroeger in open verbinding met de Amstel stond. Het meer is 1.5 km lang en heeft een oppervlakte van 30 hectare. Hier groeien zeldzame plantensoorten zoals de ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis. Er zijn ook verschillende mooie vogelsoorten te bewoneren zoals de groenling, zwaluw, nijlgans en een broedend ooievaarskoppel.

Wandelen in Uithoorn

In Uithoorn is het prachtig wandelen. De meeste wandelroutes  beginnen en/of eindigen bij het Fort aan de Drecht. Het is er heerlijk wandelen waarbij er veel natuurschoon te bewonderen is.

 

Winkelen in Uithoorn

In Uithoorn liggen de meeste winkels in de grote winkelcentra Amstelplein en Zijdelwaardplein.

WINKELCENTRUM AMSTELPLEIN
Nabij de rivier de Amstel en bij de Irenebrug ligt winkelcentrum Amstelplein.

Het Amstelplein is voor het merendeel overdekt en herbergt een groot aantal uiteenlopende winkels. Van een Kruidvat, een moderne Albert Heijn, het befaamde Modehuis Blokker, een HEMA, verschillende verswinkels en nog veel meer. Voor een hapje en een drankje kun je terecht op het binnenterras van Bakkerij en bij van Maanenrestaurant Plein 57.

Het Amstelplein is goed te bereiken. De bus stopt hier, en er is een gratis en overdekte parkeergarage. Boottoeristen kunnen aanmeren aan de 25 meter lange boodschappensteiger, die loopt vanaf de Schans tot aan de Amstelstraat. Hier kunnen boottoeristen aanmeren om gezellig te shoppen. Elke vrijdag is er koopavond op het Amstelplein.

WINKELCENTRUM ZIJDELWAARD
Winkelcentrum Zijdelwaard is centraal gelegen in Uithoorn. Het is een gezellig, compleet en grotendeels overdekt winkelcentrum, met ruim 40 winkels, waaronder een Albert Heijn, uitstekende verswinkels, kledingzaken, een Jumbo, en diverse speciaalzaken. Opvallend is het grote horeca-aanbod welke er gevestigd zijn. Dit varieert van sushi, pizza’s en een onvervalste Febo-kroket uit de muur, tot neerstrijken voor een verfijnde Aziatische lunch of diner.

Het Zijdelwaardplein is zeer goed bereikbaar. Er is gratis parkeergelegenheid, overdekte fietsenstallingen en er is ruimte op het parkeerterrein, rond het centrum en op het dak. Het busstation met directe busverbindingen naar Amstelveen, Mijdrecht, Breukelen, Aalsmeer en Haarlem ligt op 8 minuten lopen. Op vrijdag is het koopavond.