Toeristen Informatie Nederland

Oostzaan is een zelfstandige gemeente in de provincie Noord-Holland en heeft ruim 9.000 inwoners. Het is gelegen het tussen Amsterdam, Zaanstad en Landsmeer. Oostzaan heeft een groen en landelijk karakter. Dit komt met name door het prachtige recreatiegebied Het Twiske en het veenweidegebied Het Oostzanerveld. Oostzaan is tevens een dorp in de gelijknamige gemeente. Het dorp Oostzaan bestaat uit meerdere buurtschappen; Achterdichting, De Haal, De Heul, Kerkbuurt, Noordeinde en Zuideinde.

In het dorp Oostzaan zijn nog typische houten huizen te vinden. Het dorp is dan ook samen met Westzaan het oudste dorp van de Zaanstreek.

Natuurgebieden in Oostzaan

Het Twiske

Het Twiske is een prachtig natuurgebied in de Zaanstreek waar men heerlijk kan recreëren. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 650 hectare en bestaat voor een derde uit water. Het Twiske ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje. Het gebied wordt beschouwd als beschermd natuurgebied want het is een zogenaamd Natura 2000-gebied. Dit betekent dat het gebied bijzondere flora en fauna aantrekt door zijn hoge natuurwaarden.

Natuurliefhebbers komen hier graag vanwege de stiltegebieden. Het gebied trekt veel diersoorten aan. Door het vele water verblijven er veel moeras-, riet- en watervogels, zoals de slobeend, roerdomp, smient en baardman. Om het water liggen weiden met onder andere Schotse Hooglanders, Hermelijnen en vossen, bossen met onder andere de grote bonte specht, de gaai en de nachtegaal. In het gebied broeden ook roofvogels, zoals de buizerd, de havik en de torenvalk. Aan de noordkant van de Stootersplas is een betonnen broedwand gebouwd waar de oeverzwaluw een nest uit klei kan graven. Hier in de buurt en verder naar het noorden overwinteren nonnetje en brilduiker. Doordat de Stootersplas tot ruim 30 meter diep is uitgegraven is de bodem zandgrond en is het water uitzonderlijk helder vergeleken met omliggende gebieden in Zaanstreek en Waterland.

Het Twiske is perfect om te gaan wandelen, fietsen, paardrijden, watersporten en zwemmen. Er zijn stranden, een haven, een klimpark, een avonturenspeelplaats, een duikpark, een zorgboerderij en een monumentale molen.

Oostzanerveld

Het Oostzanerveld is een veenweide en natuurgebied in het noordwesten en noorden van de gemeente Oostzaan. Het is een uniek stuk open veenweidegebied dat grotendeels uit vaarland bestaat. Het bestaat uit eilandjes en sloten en is alleen te bereiken met een bootje of – als het gevroren heeft – schaatsend. Het is een van de weinige veenweidegebieden in ons land. Het Oostzanerveld is het resterende deel van de polder Oostzaan. Hier is het oorspronkelijke grondgebruik en de verkaveling nog goed te zien. Vele gronden zijn in gebruik als hooiland of weide voor koeien en schapen. Dankzij het beheer van de boeren en andere grondeigenaren in het gebied heeft dit gebied zijn open karakter behouden.

Zowel de Stooterplas in het Twiske als in het Oostzanerveld is de favoriete plek voor hengelsport liefhebbers. Zowel de echte sportvisser als de beginnende hengelaar komen hier dagelijks om een hengel uit te gooien.

Bezienswaardigheden in Oostzaan

  • Museumwoning Tuindorp Oostzaan is een unieke en nog in oorspronkelijke staat zijnde woning uit 1922 aan de Meteorenweg 174 in Amsterdam-Noord. De woning is sinds 2002 opengesteld voor publiek. In de woning is een voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp. Er zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien en een vitrinekast vol met jubileumartikelen van de N.D.S.M. Het interieur in de woning is nog uit moeders en grootmoeders tijd en zeer herkenbaar voor ouderen.
  • Sterrenwacht Vesta geeft informatie over het heelal en alles wat daarbij hoort. Leer meer over het sterrenstelsel en hoe je kunt tijdreizen. Waardoor ontstaat koud en warm weer etc.
  • De Twiskemolen is een oorspronkelijk omstreeks 1541 gebouwde achtkante binnenkruier. De monumentale molen bemaalt gecombineerd met een elektrisch gemaal de ca. 650 ha grote Twiskepolder. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf.De molen is als rijksmonument in eigendom en beheer bij Recreatieschap Het Twiske-Waterland. De molen wordt bewoond door een molenaar die de woning huurt van het recreatieschap. Daarnaast beheren zij zo’n 1600 m2 grond met daarop onder andere een moestuin, erf, boomgaard, schuur, geitenwei en –stal. Zowel de molen als de omliggende grond word beheert als zijnde cultureel erfgoed.
  • De Hervormde Kerk (ook wel Grote Kerk) is een kerk gelegen aan de Kerkbuurt 12 in Oostzaan. De kruiskerk met houten toren boven de met rococo-aanzetkrullen versierde façade werd gebouwd in 1760. De kerk is gebouwd op een terp, omdat zij in vroegere tijden gebruikt moest kunnen worden als vluchthaven. In 1916 is deze kerk gebruikt bij de watersnoodramp in 1916.

Overnachten in Oostzaan

Oostzaan is een prima uitvalbasis om Noord-Holland te verkennen. Er zijn verschillende hotels en vakantiewoningen te huur vanwaaruit Amsterdam ook prima te bezoeken is. Kom helemaal tot rust midden in het groen van Oostzaan en neem de tijd om de omgeving te ontdekken. Boek voor een meerdaags bezoek een luxe hotelkamer, knusse B&B, kleinschalige guesthouse of recreatiewoning.

Winkelen in Oostzaan

Het dorpscentrum van Oostzaan biedt een compleet winkelaanbod met volwaardige supermarkten en diverse vers speciaalzaken. Er zijn zowel food als non-food voorzieningen. In het centrum voldoende horecagelegenheden om heerlijk op een terrasje te zitten of uit eten te gaan. Buiten het dorpscentrum zijn vrijwel geen commerciële voorzieningen. In Oostzaan is het donderdag koopavond.

Elke vrijdagochtend vindt u op het plein bij het gemeentehuis van Oostzaan de wekelijkse versmarkt. Hier staan o.a een kaaskraam, groetekraam, tuinkraam, notenkraam etc.

Bereikbaarheid Oostzaan

Oostzaan is prima te bereiken en ligt dichtbij de snelwegen A8 en A7. Tevens is het goed bereikbaar per auto vanuit Amsterdam, de Zaanstreek en de rest van regio Waterland. Directe busverbindingen met Amsterdam CS en Zaandam verbinden Oostzaan met de regio.

 

Toeristen Informatie Punt Oostzaan

Voor meer informatie over Oostzaan, het Twiske en omgeving is er een informatiepunt beschikbaar in de Noorderlaaik 1, 1511 BX Oostzaan.

Tel: 075 – 684 43 38