Toeristen Informatie Nederland

Landsmeer

Landsmeer is een dorp en gemeente in de regio Waterland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente Landsmeer maakte deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam, nu Vervoerregio Amsterdam. Tevens is Landsmeer mede bekend om het natuurgebied Het Twiske. Landsmeer behoort tot de tien duurste gemeenten in Nederland. Op een steenworp afstand vindt men de voordelen van de goed te bereiken stedelijke omgeving van Amsterdam, Zaanstad en Purmerend.

Bezienswaardigheden in Landsmeer

Het Twiske
Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje. Natuurliefhebbers komen vooral aan hun trekken in de rustiger gedeelten en stiltegebieden. Door het vele water verblijven er veel moeras-, riet- en watervogels, zoals de roerdomp, slobeend, baardman en smient. Om het water liggen weiden met onder andere Schotse Hooglanders, vossen en hermelijnen, bossen met onder andere de grote bonte specht, de gaai en de nachtegaal. In het gebied broeden ook roofvogels, zoals de havik, de buizerd en de torenvalk. Aan de noordkant van de Stootersplas is een betonnen broedwand gebouwd waar de oeverzwaluw een nest uit klei kan graven. Hier in de buurt en verder naar het noorden overwinteren nonnetje en brilduiker. Doordat de Stootersplas tot ruim 30 meter diep is uitgegraven is de bodem zandgrond en is het water uitzonderlijk helder vergeleken met omliggende gebieden in Zaanstreek en Waterland.

In het Twiske ligt het grootste onderwaterpark van Nederland met het helderste water. Voor sportduikers is het mogelijk te duiken met de big five van de zoetwatervissen; snoek, paling, bittervoorn, stekelbaars, en grondel. Er liggen vele onderwaterobjecten die met vijf onderwaterroutes verbonden zijn. Ook toegankelijk voor sportduikers met een beperking.

De Twiskemolen
De monumentale Twiskemolen is een prachtige poldermolen die dateert uit 1541. De Twiskemolen, waar de molenaar en zijn vrouw in wonen, is bijna dagelijks in bedrijf en bemaalt de polder à 650 hectare groot.
De twiskemolen is een van de populaire bezienswaardigheden in Landsmeer. Het informatiebord vlak naast de molen biedt voorbijgangers uitgebreide informatie over het functioneren van de molen.

Het Ilperveld
Het Ilperveld is een natuurgebied in de gemeente Landsmeer dat eigendom is van de stichting Landschap Noord-Holland. Het strekt zich uit tussen de dorpen Landsmeer en Den Ilp en het Noordhollandsch Kanaal bij Ilpendam en Watergang.
Het Ilperveld kan je het beste vanuit een boot bekijken. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterpunter of een roeiboot. Een boot kun je huren van mei tot oktober. Verken wandelend het Ilperpad achter het Bezoekerscentrum. Loop naar de vogelkijkhut of neem het trekpontje naar de onderzoekslocatie van Omhoog met het Veen.

Waterrecreatie in Landsmeer

Landsmeer is een uitstekende plek voor waterrecreatie. Bij de Breek ligt een botenhelling met ruime parkeermogelijkheden vanaf waar u dit prachtige gebied over het water kunt verkennen. U vindt De Breek ter hoogte van de kruising Sportlaan en Hermessingel.

Zowel de Stooterplas in het Twiske als de Breek in Landsmeer bieden geweldige visstekjes voor hengelsport liefhebbers. Aan de begroeide oevers van de Stooterplas zijn genoeg geschikte plekken voor de echte sportvisser, maar ook voor de beginnende hengelaar.

Winkelen in Landsmeer

Het Winkelcentrum Landsmeer heeft een prachtige mix van landelijke winkelketens en lokale speciaalzaken. Het centrum is compact, compleet en gezellig. En niet onbelangrijk: het parkeren is ruim en gratis! Gezellig koffie drinken, een broodje eten of een kadootje kopen? Dat kan allemaal dicht bij huis.

Wekelijks wordt op vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur op het Marktplein te Landsmeer een markt gehouden. De markt brengt sfeer in het dorp en is een ontmoetingsplaats voor velen. Er wordt een actief beleid gevoerd voor de werving van niet-vertegenwoordigde branches op de markt.

Uitgaansleven in Landsmeer

Café de hertog van Landsmeer is het hart van het dorpshuis van Landsmeer en een geliefde locatie voor een borreltje. Ook voor feesten en evenementen is het een uitermate geschikte plek.

Openingstijden
Vandaag: 10:00 tot en met 00:00
maandag: 10:00 tot en met 00:00
dinsdag: 10:00 tot en met 18:00
woensdag – donderdag: 10:00 tot en met 00:00
vrijdag: 10:00 tot en met 17:00
zaterdag – zondag: 10:00 tot en met 00:00

Veerdienst in Landsmeer

Er is een veerdienst tussen Ilpendam en Landsmeer.
Vaartijden:
maandag t/m vrijdag 07.00 tot 19.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 08.00-18.00 uur

Bereikbaarheid Landsmeer

Landsmeer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer:

– EBS Bus 319 vanaf metro Noord in Amsterdam
– EBS Bus 125 vanaf Station Sloterdijk

Voor bezoekers die naar Den Ilp of Purmerland willen reizen is het aan te raden om een Bus Tram Metro 1,5 uur kaartje (BTM kaartje) aan te schaffen, omdat binnen de tijd zonder extra kosten overgestapt kan worden.