Toeristen Informatie Nederland

Gemeente Hoorn

Hoorn

Hoorn is een stad en gemeente in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente ligt via het Hoornse Hop aan het Markermeer. Hoorn moet u echt een keer zien, horen, proeven en voelen! Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, komt u nog overal tegen. Dat geeft de stad zijn bijzondere sfeer.

Bezienswaardigheden in Hoorn

Oostereiland betekent voor Hoorn dat het in één klap een toeristische trekpleister rijker is. Een uniek onderdeel van de historische binnenstad van Hoorn. U vind hier in de Schuijteskade 1 het Toeristen Informatie Punt van Hoorn. In de maanden juni, juli en augustus is deze 7 dagen per week geopend.  In de winkel zijn verschillende stadswandelingen te koop en er is een gidsje met wandelingen en fietsroutes rondom Hoorn. Ook is het mogelijk om Hoorn en omstreken te ontdekken op andere manieren dan alleen wandelen door de stad, via interactieve spelprogramma’s zoals Crazy 88 en het Hou van Holland Stadsspel. Hier ziet u de stad zoals u het anders niet zou zien. Natuurlijk biedt het Toeristisch Informatie Punt diverse rondleidingen aan

Het Oostereiland in Hoorn is een voormalig gevangeniscomplex op een in de 17e eeuw aangelegd eiland. Het eiland is gevormd door dammen aan te leggen en deze later te verhogen en verbreden. Vanaf het station loopt u in 20 minuten naar het Oostereiland. Het is een leuke route dwars door de oude binnenstad, uw bestemming is met borden aangegeven. De dichtstbijzijnde bushalte is Vollerswaal. De lijnen 14 en 15 doen deze halte aan en vertrekken vanaf station Hoorn. Vanaf dit station vertrekken ook de bussen van Hoorn CityTours die Oostereiland aandoen. Een tocht naar het Oostereiland is een avontuur op zich. De historische haven, het fantastische uitzicht over het IJsselmeer en de robuuste schoonheid van de voormalige gevangenis vormen een decor dat moeiteloos past in iedere film.

Overige Bezienswaardigheden

 • Jachthavens
 • (Kunstcentrum) de Boterhal of St Jansgasthuis (1563)
 • Westfries Museum
 • Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
 • Museum van de twintigste eeuw
 • Bossuhuizen 

Uitgaan en overnachten in Hoorn

In Hoorn vind u ondere andere een casino en een bioscoop voor een gezellige avond uit waarna u kunt overnachten in een hotelbed & breakfast in het centrum van Hoorn. U kunt dan ongeremd genieten van uw avondje uit in dit West Friese stadje. In Hoorn kan iedereen die van uitgaan houdt zich uitleven. Op het bruisende horecaplein de Roode Steen vind u volop gezelligheid. U vindt er vele bruine cafés en brasserieën. De Roode Steen of Kaasmarkt is een plein in de binnenstad van Hoorn, het kruispunt van zes straten en steegjes, te weten, met de klok mee: Grote Noord, Kerkstraat, Grote Oost, Grote Havensteeg, West en Proostensteeg. Aan het plein zijn het Westfries Museum en de Waag gevestigd. In het midden van het plein staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, een VOC-gouverneur, gemaakt door Ferdinand Leenhoff. In de zomer van 2007 is de oorspronkelijke kaasmarkt die hier plaatsvond, weer in ere hersteld. De Grote Oost is gelegen ten oosten van het plein. De Roode Steen, Grote Oost en het West liggen alle drie op de Westfriese Omringdijk en maken daardoor deel uit van de oudste straten van Hoorn.

Op slechts enkele meters afstand van de Roode Steen ligt het Kerkplein waar ook nog een aantal uitnodigende etablissementen gevestigd is. Hier kunt u onder andere diverse speciaal biertjes proeven in een gezellig bierencafé, rustig aan de bar hangen of een dansje wagen in een trendy uitgaansgelegenheid. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook aan de gezellige Dubbele Buurt nog vele knusse bruine cafés te ontdekken. Proost!

Winkelen in Hoorn

Of u nu in Hoorn woont of als gast komt, de oude binnenstad trekt! Er is een mooi ’winkelrondje’ waar alle bekende winkels maar ook unieke zaken te vinden zijn. En grenzend aan dit ’winkelrondje’ vind u bijzondere winkels met bijvoorbeeld cadeauartikelen, boeken, antiek en curiosa, maar ook musea en galeries. En u belandt dan uiteraard ook in de haven, misschien wel de mooiste haven aan het IJsselmeer. Het Hoornse centrum is onderverdeeld in verschillende winkelgebieden:

Grote Noord
De Grote Noord is dé winkelstraat van Hoorn. Op de Grote Noord vind je bijvoorbeeld verschillende grote winkels zoals Rituals, Ici Paris, Kelly Fashion, Foot Locker en veel meer.

Kleine Noord
De Kleine Noord, staat ook wel bekend als de mode straat. Op de Kleine Noord zijn namelijk verschillende mode speciaalzaken te vinden zoals Schutz, de Mode Apotheek, Indian Summer & Bryant.

Hoornse Straatjes
De Hoornse straatjes zijn een verzameling aan straten in de binnenstad van Hoorn. Op de Hoornse straatjes is een ruim aanbod aan speciaalzaken te vinden, zoals hobby, schoenen en interieur winkels.

Gedempte Turfhaven, Ramen & Breed
Ook op de Gedempte Turfhaven, het Ramen & Breed is een gevarieerd aanbod aan winkels te vinden. Van mode winkels zoals Elton Herenmode & Topics Fashion tot aan de woonwinkel Basiclabel.

Elke laatste zondag van de maand, is het koopzondag in het centrum van Hoorn. In de maand december is het daarnaast elke zondag koopzondag. Vanaf 12:00 tot 17:00 zijn de meeste winkels geopend.

Markten in Hoorn

 • Wekelijkse markt – elke zaterdag
 • Woensdagmarkt – elke woensdag tussen 8 juli en 5 augustus
 • Voorjaarsmarkt – Eind april 2020
 • Lappendagmarkt – derde maandag in augustus
 • Najaarsmarkt – tweede dinsdag in november 

Evenementen in Hoorn

In Hoorn vinden jaarlijks verscheidene evenementen plaats. Zo wordt ieder jaar in de laatste week van augustus de Roode Steen voorzien van een tapijt van begonia’s. Het thema van 2006 (30 jaar Sesamstraat in Nederland) werd uitgebeeld met 140.000 bloemen, die samen een oppervlakte van 650 m2 besloegen. In 2007 was het thema “de scheepsjongens van Bontekoe”. Op de Roode Steen waren onder andere het stadswapen en de Hoofdtoren uitgebeeld in circa 160.000 begonia’s. Een ander evenement op het Roode Steen is de (toeristische) kaasmarkt, die sinds 2007, het jaar waarin de stad haar 650-jarig bestaan vierde, bijna elke donderdag plaatsvindt.

De Hoornse Stadsfeesten worden elk jaar het 3e weekend van juni georganiseerd. Drie dagenlang kunnen de duizenden bezoekers gratis genieten van zang, dans, kunst en cultuur op diverse binnen- en buitenpodia.

De Hoornse Kermis wordt al sinds 1446 gehouden in de tweede week van augustus. Er staan gedurende 10 dagen in augustus ongeveer 75 attracties in de Hoornse binnenstad. In de regio is men er vaak van overtuigd dat deze kermis na Tilburg de grootste van Nederland is, maar dat is niet het geval. De kermis trekt ongeveer 50.000 mensen per dag. Op de laatste dag van de kermis, de derde maandag in augustus, wordt elk jaar Lappendag gehouden, winkels gaan die dag tussen 6 en 8 uur ‘s morgens open en in een aantal straten staat een markt.

In Zwaag is elk jaar een carnavalsoptocht georganiseerd door Carnavalsvereniging het Masker uit Zwaag. Dit evenement trekt elk jaar zo’n 50.000 bezoekers.

Op het Markermeer bij Hoorn wordt elk jaar de Bontekoerace gehouden met zeilschepen.