Toeristen Informatie Nederland

Hollands Kroon

Hollands Kroon is een gemeente in het noorden van de provincie Noord-Holland. De hoofdplaats is Anna Paulowna. Hollands Kroon is een  typisch Hollands gebied met pittoreske dorpen gelegen in het weidse polderlandschap met historische plaatsen waar u de sfeer van weleer bijna kunt ruiken, de zoete en zoute wateren en de agrarische velden bieden een weids gebied vol mogelijkheden. Wees welkom in Hollands Kroon. Waar dijken overgaan in glooiende weides en uitgestrekte polders. Waar de Waddenzee zich uitstrekt tot de einder en waar de ingenieurs van de Nederlandse waterwerken hun visitekaartje achterlieten met de wereldberoemde Afsluitdijk. Op slechts 40 minuten rijden van Amsterdam vindt u, langs de snelweg A7, de Gemeente Hollands Kroon met haar vele gezichten.

Bezienswaardigheden in Hollands Kroon

Afsluitdijk

De 32 kilometer lange waterkering sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Hieraan ontleent de dijk zijn naam. De verkeersweg, onderdeel van Rijksweg 7, verbindt Noord-Holland met Friesland.

De Hoop

De Hoop is een rietgedekte grondzeiler in Den Oever. De molen is in 1675 gebouwd als korenmolen en heeft tot eind jaren ’30 van de 20e eeuw dienst gedaan.

Kwekerij Siem Munster

Uniek in Nederland: de enige mogelijkheid om tulpen te zien buiten de bloeiperiode op het veld om! De kwekerij waar meer dan 1.000.000 tulpen in verschillende groeistadia staan. U wordt in een sfeervolle ontvangstruimte ontvangen, gevolgd door een rondleiding door kassen, koelcellen en verwerkingsruimte met hypermoderne röntgenbosrobot. Als de bloemen op het veld bloeien gaan kunt u daar natuurlijk foto’s maken. Vergaderen kan natuurlijk ook: in de kas of zelfs in de outdoor vergaderaccommodatie. Dit kan tevens met borrel en diner.

Wandelen in Hollands Kroon

In de omgeving is er een uitstekend wandelnetwerk en door de goede en duidelijke knooppunten kunt u zelf uw route maken. Afstap mogelijkheden genoeg om tot rust te komen en leuke attracties om een bezoek te brengen en kennis te maken met de omgeving om daarna weer rustig de weg te vervolgen!

Kromme Gouwroute (paars)

Deze route van ongeveer 7 km loopt langs een oude veenrivier en een vooroorlogs kanaal, deels over grasdijken. U loopt dus zowel over verharde als onverharde paden. De route is in twee richtingen gemarkeerd met paarse pijlen.

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad van Texel naar het Gooi en 284 km lang. In 16 etappes van 10 tot 25 km wandelt u langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt. U komt langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Al wandelend over het Noord-Hollandpad beleefd u Nederland in éen provincie. Het wordt wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd.

Hollands Kroon bied de leukste routes door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties.

Waterrecreatie in Hollands Kroon

Wadlopen, zwemmen, vissen, roeien, zeilen, surfen of suppen. Water en Hollands Kroon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets staat de Waddenzee op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ga wadlopen met een gids, leer windsurfen op het Amstelmeer of zeil vanuit Hollands Kroon naar het IJsselmeer.

Nieuwe Niedorp
Rondvaart & bootverhuur ‘De Eendagskapitein’
Rondvaart en bootverhuur ‘De Eendagskapitein’ verzorgt rondvaarten waarbij ze u meenemen in de mooie open tuindersvlet. Wilt u liever met uw gezin, vrienden of gewoon gezellig met zijn tweeën varen, dan kan dit ook door een bootje te huren.

Westerland
Lutjestrand
Wie bij mooi weer wel toe is aan een dagje strand, maar niet naar de zee wil is bij het Lutjestrand aan het juiste adres. Het recreatiestrandje ligt aan het Amstelmeer in de Kop van Noord-Holland. U kunt bij de knusse Beachbar Brandend Zand even uitblazen.

Kolhorn
Boottocht Ansjovisjol KH44
Een zeiltochtje met het varend monument KH44 op het Kolhornerdiep is echt een unieke belevenis! Tijdens de reis zal de schipper u vragen hem te helpen met de navigatie en de zeilen. Verder vertelt hij over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf.

Winkel
Partyboot de Koperen Hoorn
Een compleet verzorgd dagje uit heeft u met Partyboot de Koperen Hoorn. Er zijn veel verschillende vaartochten waardoor er voor ieder wat wils is. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u lekker ontspannen met prachtig uitzicht op omgeving.

Sloepenroute de Grote Sloot
Met de sloepenroute de Grote Sloot zult u zich niet vervelen en ‘vaart’ u terug in de tijd langs statige stolpboerderijen. Via deze route vaart u naar kaasstad Alkmaar, Hollands Kroon met het Amstelmeer en Kolhorn, en pittoresk dorp Schagerbrug.

Overnachten in Hollands Kroon

De gemeente Hollands Kroon bied verschillende accommodaties om te overnachten aan. Campers kunnen terecht op de camperplaatsen bij de tulpenkwekerij, zeer geschikt voor iedereen die ruimte wil tijdens de camperreis, gigantisch uitzicht over de velden! De camperplaatsen beschikken over alle nodige gemakken: elektra, water, gratis WiFi, stortplaats voor uw vuilwatertank, loospunt voor het chemisch toilet. Verder kunt u gebruik maken van de douche en het toilet in het bedrijf. De plaatsen zijn ruim opgezet en er is goede verlichting. Aan hotels en natuurhuisjes is ook geen gebrek in de Gemeente Hollands kroon.