Een uniek museum in West-Friesland is het ‘Flessenscheepjes Museum’ in Enkhuizen. Dit museum bevindt zicht in het fraaie 17e eeuwse ‘Spuihuisje, vlakbij de Drommedaris. Het herbergt ‘s werelds grootste collectie flessenscheepjes in alle soorten en maten uit alle delen van de wereld. Onderga de magie van het scheepje in de fles en ervaar hoe het door de flessenhals in zijn thuishaven wordt geloodst.
Het Flessenscheepjes Museum bevat op dit moment ‘s werelds meest omvangrijke collectie. De grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen is uniek. Meer dan 1000 exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd. maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen.
Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het mogelijk is dat een scheepje in de fles terecht komt.
Ook zijn er thema-exposities te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de scheepvaart belichten of werken van bekende flessenscheepjesbouwers laten zien.
Omgeving
Enkhuizen is een stad en gemeente in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Enkhuizen staat bekend als de ‘Haringstad’ vanwege zijn verleden als centrum voor de haringvisserij. De stad is, onder meer vanwege de watersport, een belangrijk toeristisch centrum (jachthavens, Sprookjeswonderland, Zuiderzeemuseum). Daarnaast telt het stadje internationaal vermaarde zaadbedrijven en tuinbouw, alsmede een cluster van kunststofindustrie. In Enkhuizen wordt (in mindere mate) Enkhuizens gesproken, een West-Fries dialect.
De binnenstad van Enkhuizen wordt door grachten doorsneden en ligt binnen vestingwallen die uit de 17e eeuw dateren en goed bewaard zijn gebleven. Tijdens een stadswandeling door de historische binnenstad passeert men verschillende authentieke gebouwen. Bekend zijn de Drommedaris (1540; in 1649 verhoogd en van een toren voorzien) met klokkenspel van Pieter Hemony, daterend uit de jaren 1671-1677, de laatgotische Zuider- of Pancraskerk, uit de 15e en 16e eeuw, met in de bijbehorende toren een klokkenspel van de gebroeders Hemony, de Wester- of Sint-Gommaruskerk, uit de 15e en 16e eeuw, met aangebouwde librije, waarin een 17e-eeuws interieur en het stadhuis (1686-1688), ontworpen door Steven Vennecool.
Voorts zijn er de waterpoorten Oudegouwsboom en Boerenboom (beide daterend uit de 17e eeuw), de stadsgevangenis (1612), de Waag (vroeg-renaissance) uit 1559 en het Snouck van Loosenhuis uit 1786.
Het Snouck van Loosenpark, daterend uit 1897, is een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Dit werd gefinancierd uit de nalatenschap van de laatste erfgename van een bekende Enkhuizer patricische familie waaraan het park tevens de naam ontleent.
Een deel van Enkhuizen is een beschermd stadsgezicht.
Bezienswaardigheden binnen de gemeente:
Jachthavens
Zuiderzeemuseum (buiten en binnen)
De stedenbouwkundige projecten Patrimoniumbuurt en Snouck van Loosenpark
Recreatiebad Enkhuizerzand
Sprookjeswonderland
De bloemen- en zaadvelden rondom de stad.
Chartervaart
Vestingwal
Strand aan het IJsselmeer
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.