Toeristen Informatie Nederland

Enkhuizen

Enkhuizen is een stad en gemeente in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Enkhuizen staat bekend als de ‘Haringstad’ vanwege zijn verleden als centrum voor de haringvisserij. De stad is, onder meer vanwege de uitgebreide en goed bewaarde historische binnenstad, een belangrijk toeristisch centrum (jachthavens, SprookjeswonderlandZuiderzeemuseum). Daarnaast telt het stadje internationaal vermaarde zaadbedrijven en tuinbouw, alsmede een cluster van kunststofindustrie. In Enkhuizen wordt (in mindere mate) Enkhuizens gesproken, een West-Fries dialect.

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

De binnenstad van Enkhuizen wordt door grachten doorsneden en ligt binnen vestingwallen die uit de 17e eeuw dateren en goed bewaard zijn gebleven. Tijdens een stadswandeling door de historische binnenstad passeert men verschillende authentieke gebouwen. Bekend zijn de Drommedaris (1540; in 1649 verhoogd en van een toren voorzien) met klokkenspel van Pieter Hemony, daterend uit de jaren 1671-1677, de laatgotische Zuider- of Pancraskerk, uit de 15e en 16e eeuw, met in de bijbehorende toren een klokkenspel van de gebroeders Hemony, de Wester- of Sint-Gommaruskerk, uit de 15e en 16e eeuw, met aangebouwde librije, waarin een 17e-eeuws interieur en het stadhuis (1686-1688), ontworpen door Steven Vennecool.

Voorts zijn er de waterpoorten Oudegouwsboom en Boerenboom (beide daterend uit de 17e eeuw), de stadsgevangenis (1612), de Waag (vroeg-renaissance) uit 1559 en het Snouck van Loosenhuis uit 1786.

Het Snouck van Loosenpark, daterend uit 1897, is een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Dit werd gefinancierd uit de nalatenschap van de laatste erfgename van een bekende Enkhuizer patricische familie waaraan het park tevens de naam ontleent.

Een deel van Enkhuizen is een beschermd stadsgezicht.

Overnachten in Enkhuizen

  • Op het gebied van vakantiewoningen is er een uitgebreide keuze in en om Enkhuizen. Ook camperaars kunnen in Enkhuizen overnachten in hun camper op EuroParcs Enkhuizer Strand . De kampeerplaatsen voor campers beschikken over alle nodige voorzieningen en bevinden zich met de neus aan het water. De plaatsen zijn verhard en hebben een gemiddelde afmeting van 6 x 10 meter. Verder zijn ze voorzien van 10 ampère elektra en gratis Wi-Fi. Op het veld bevindt zich een watertappunt en een stortplaats voor het chemisch toilet. U kunt gebruikmaken van de sanitaire gebouwen en de wasserette op het park. Bent u voor een zakelijk bezoek in Enkhuizen of wilt u genieten van alle luxe die een hotel te bieden heeft, dan kunt u terecht in de plaatselijke hotels.

Wandelen in Enkhuizen

Wanneer u door Enkhuizen wandelt, waant u zich terug in de tijd. Ontdek het zelf met één van de prachtige afwisselende stadsroute’s. Bewonder de historische schepen in de havens, wandel langs de talloze monumenten en grachtjes en geniet van de rust in een van de meest charmante parken van Nederland, het Snouck van Loosenpark. Het Snouck van Loosenpark in Enkhuizen is in leeftijd het tweede tuindorp van Nederland.Enkhuizen is een vestingstad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vindt u maar liefst 366 Rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal.

Evenementen in Enkhuizen

Enkhuizen kent een aantal grote en kleinere evenementen waarvan hieronder enkele genoemd worden.

  • Sinds 1974 wordt in mei/juni het Jazzfestival Enkhuizen georganiseerd. Vele internationale jazzbands treden gedurende vier dagen op. Vanaf donderdag kan er op diverse plaatsen traditionele Jazz beleefd worden. Op de zaterdag is er onder meer een buitenprogramma.
  • Sinds 2002 wordt er in het voorjaar het Smartlappenfestival georganiseerd.
  • In de Zuiderkerk vinden in de zomer op een aantal zaterdagavonden concerten plaats rond het rond het historische Freytag orgel.
  • Ook in de zomermaanden organiseert de vereniging Oud-Enkhuizen op woensdagavonden stadswandelingen door de historische binnenstad.
  • Op de derde donderdag in september is het Enkhuizer Harddraverijdag met een kortebaandraverij en vuurwerk tot slot. Sinds 2014 is er geen kermis meer in die week.
  • In december is er een lichtjesavond in ‘t Suud (Vissershoek) en omgeving. Hierbij worden inloopconcerten gegeven in het Stadhuis, de Lutherse Kerk, het Wapen van Enkhuizen, de Drommedaris en de Zuiderkerk.

Havens van Enkhuizen

Een zeer belangrijk onderdeel voor Enkhuizen, vroeger én nu, zijn de havens:

de Oude Haven, de Oosterhaven, de Buitenhaven,de Compagnieshaven en zeker ook de Krabbershaven met de daaraan gelegen Gependam, waar veel Holland Sail-schepen tijdens het seizoen aangemeerd liggen. Ontdek de havens van Enkhuizen tijdens een zeilvakantie!

Holland Sail biedt meerdaagse zeilreizen op het IJsselmeer en de Waddenzee aan. Dit is vooral voor groepen van 12-48 personen aan boord van schepen van de oudste historische zeilvloot ter wereld. De vloot bestaat uit maar liefst 29 schepen.

Winkelen in Enkhuizen

De gezellige binnenstad herbergt een aaneenschakeling van verrassende kleine en grote winkels. Zo goed als alle winkels zijn gevestigd in historische en/of monumentale panden. Dat maakt shoppen in Enkhuizen erg sfeervol en een gezellig dagje uit! In de Westerstraat vindt u de meest bijzondere winkels en boetiekjes. Stijlvol design, eigenzinnige mode, overheerlijke bonbons, koffie- en theespecialiteiten en hippe brillen.

  • Meestal op de derde maandag in de maand juni vindt in Enkhuizen de jaarlijkse Lappenmarkt plaats als besluit van de jaarlijkse kermis. Dit is een traditie die honderden jaren oud is. De ruim twee kilometer lange markt is een van de grootste jaarmarkten in de provincie Noord-Holland. Honderden marktkooplieden bieden hun waren aan in de binnenstad, van confectie tot huishoudelijke artikelen. Oorspronkelijk had Enkhuizen ook een jaarmarkt in het najaar.
  • De weekmarkt vindt plaats op woensdag in de Westerstraat rond de Westerkerk.
  • De koopavond is in Enkhuizen op vrijdag, de winkels zijn dan geopend tot 20.00 uur. De laatste jaren organiseert men op vrijdagmiddag/avond een Paas- en Kerstmarkt twee weken voor deze feestdagen van 12 tot 22 uur.

Uitgaansleven in Enkhuizen

Enkhuizen biedt tal van uitgaansgelegenheden voor jong en oud. Van discotheek tot bruin café, alles is mogelijk! Ook in de nabije regio zijn er diverse mogelijkheden voor een compleet verzorgde avond uit, trouwerij of feestavond.

Bereikbaarheid Enkhuizen

Enkhuizen is per trein verbonden met Hoorn en Amsterdam. De N505 verbindt Enkhuizen met Hoogkarspel; de N307 zorgt voor de verbinding met snelweg A7. De N307 loopt door over de Houtribdijk, die het Markermeer van het IJsselmeer scheidt. De dijk verbindt Enkhuizen met Lelystad. In de dijk bevindt zich een groot sluizencomplex alsmede naviduct Krabbersgat, dat ervoor zorgt dat auto- en scheepvaartverkeer elkaar ongehinderd kunnen passeren.

In het zomerseizoen van eind april tot begin oktober vaart het “MS Bep Glasius” driemaal per dag tussen Stavoren en Enkhuizen. Sinds 2002 vaart het “MS Friesland” in het zomerseizoen tussen Enkhuizen en Medemblik, in aansluiting op de Stoomtram Hoorn-Medemblik

In het zomerseizoen werd door het passagiersschip Prins Claus, dat buiten het seizoen als partyboot werd gebruikt, driemaal per dag een bootverbinding onderhouden met Urk. In 2008 werd de Prins Claus verkocht en de nieuwe eigenaar nam de veerdienst niet over. Sinds de zomer van 2009 vaart de driemaster Willem Barentsz gedurende de zomer tweemaal daags heen en weer tussen Urk en Enkhuizen.

 

Toeristen Informatie Punt Enkhuizen

Het TIP is gelegen:
Tussen Twee Havens 1
1601 EM Enkhuizen
0228-31 31 64