Toeristen Informatie Nederland

Diemen

Diemen is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland. Aan de noordzijde van de gemeente ligt het IJmeer. De gemeente grenst in het noorden en zuiden aan de gemeente Amsterdam (in het noorden aan IJburg, in het noordwesten aan de Watergraafsmeer, in het zuiden aan Amsterdam-Zuidoost met inbegrip van het dorp Driemond), in het oosten aan het tot de gemeente Gooise Meren behorende Muiden en in het westen aan het tot Ouder-Amstel behorende dorp Duivendrecht.

Diemen ligt ligt ingeklemd tussen de wijken Amsterdam IJburg, Amsterdam Zuid-Oost en Amsterdam Oost en is ondanks deze ligging tot op heden een onafhankelijke gemeente gebleven. Daardoor heeft het de voordelen van een kleinschalig dorp én die van de grote stad. Met uitstekende bereikbaarheid, kunst & cultuur, evenementen en bruisende horeca van Amsterdam om de hoek. En aan de andere kant bos, water, ruimte en groen. De ideale combinatie dus!

Overnachten in Diemen

Omringd door natuurgebieden en de stad binnen handbereik overnacht u hier natuurlijk in een natuurhuisje  als uitvalbasis om de omgeving te verkennen. Ten noordoosten van Diemen ligt het IJsselmeer met zijn recreatiemogelijkheden. Ook in de omgeving van Diemen kunt u genieten van het groen. Binnen enkele minuten bent u in de natuur. U kunt fietsen in het bos of door het veenweidegebied, in het Gooi, in landelijk Noord of in de Flevopolder.

Bezienswaardigheden in Diemen

 • Speelbos Banjerbossie: Sluip via de kronkelpaadjes door het bos en ontdek wat er te spelen valt: vaar met het pontje over het water, roetsj met de kabelbaan door de lucht, spring via de stapstenen over water en gras of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Kinderen kunnen hier naar hartenlust hutten bouwen, met water kliederen, verstoppertje spelen of gewoon gezellig luieren. 
 • Birdroute Diemerbos: De Birdroute in het Diemerbos is er voor alle kinderen die meer willen weten over vogels en natuur. In het proeflokaal kun je een knapzak (5,-) met zoekkaart en wat lekkers halen. Zoek vervolgens de 10 vogels op de route en verdien een officieel vogeldiploma van Boswachter Anne!
 • House of Bird – bierproeverij en natuur: House of Bird is een plek waar natuur, bier en activiteiten op een enthousiaste manier bij elkaar komen.
 • Natuurpark Spoorzicht: Natuurpark Spoorzicht is 3,5 hectare bos in het centrum van Diemen. Ingeklemd tussen spoorwegen en autoweg A1 ligt dit prachtig stil stukje natuur. Het gebiedje maakt deel uit van de Diemer Scheg. Dat is een trekroute van wilde dieren tussen de Diem en de Watergraafsmeer. Dieren gebruiken het park langs die route om uit te rusten, te eten en jonkies te krijgen. Dieren die van deze route gebruik maken, zijn bij voorbeeld vossen, ringslangen, padden, marterachtigen zoals hermelijn, bunzing en wezel, en kleinere zoogdieren, zoals haas, egel en noordse woelmuis.
 • TukTuk Company: rondrijden in een Thaise Tuk Tuk!
 • Rederij Clipper Stad Amsterdam: Rederij Clipper Stad Amsterdam organiseert onder andere dagtochten in Nederland, avontuurlijke zeilreizen in Europa en luxe cruises in het Caraïbisch gebied.
 • Saan Museum: In het Saan Museum in Diemen komt die geschiedenis tot leven. Bewonder de bijzondere collectie historische auto’s en kranen, waarvan een groot deel nog rijdend is. Ook leuk is het om te dwalen langs de wanden met talloze mooie, grappige en bijzondere oude foto’s. Of te bladeren in de oude onderhoudsboeken en te snuffelen tussen de gereedschappen en hulpmaterialen van vroeger.

Natuur in Diemen

Ook heeft Diemen natuurgebieden. Zij vormen de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. Noemenswaardig zijn het Diemerbos, het Penbos, Park Spoorzicht en de Diemer Vijfhoek. Het Diemerbos is een jong bos dat in fasen is aangelegd in de periode 1992-1996. Een onderdeel daarvan is het Telegraafbos, geschonken door de gelijknamige krant. Park Spoorzicht is een natuurpark in het centrum van Diemen. De Diemer Vijfhoek is beschermd natuurgebied en daar bevindt zich het fort Diemerdam dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Winkelen in Diemen

In Diemen kunt u prima winkelen! Er is een breed aanbod aan particuliere winkels maar ook van grote ketens. Bij de drie grotere winkelcentra is voldoende parkeergelegenheid en de bereikbaarheid van de winkels is goed. Ook met de bus, tram of trein kunt u er makkelijk komen. In het winkelcentrum Diemerplein zijn de winkels iedere eerste zondag van de maand open, van 12.00 tot 17.00 uur en op vrijdag is er koopavond.

Wandelen in Diemen

 • De Diemerbrugroute (blauw) laat het dorpje langs de Weespertrekvaart en tramlijn zien. Terug langs de ringvaart en het groen langs de spoorlijn.
 • De Oud-Diemenroute (oranje) is een uitstapje naar het oudste Diemen, langs de wijk Vogelweide en door het nog onbebouwde deel van de Diemer­polder. Met een verrassend schelpenpaadje langs de Diem!
 • De Route Nummer 14 (paars) komt door Beton­dorp en is vernoemd naar het rugnummer van de beroemde voetballer Johan Cruijff.
 • De Overdiemenroute (rood) gaat nog een stapje verder en steekt het Amsterdam-Rijnkanaal over naar Fort Diemerdam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
 • De DaaromDiemen Natuurroute (15 km) verbindt de natuurgebieden en groenstroken in en rondom de bebouwde kom van Diemen. 

 

Alle routes starten bij station Diemen.

Bereikbaarheid Diemen

Openbaar vervoer
Het station Diemen ligt op loopafstand van het winkelcentrum. Als u het station uitloopt, gaat u rechtsaf de Ouddiemerlaan in en loopt rechtdoor. Na de in- en uitgang van de parkeergarage aan de Ouddiemerlaan vindt u twee entrees naar het winkelcentrum.

Parkeergarage
In Diemerplein parkeert u veilig en comfortabel, want het winkelcentrum heeft een eigen ondergrondse parkeergarage. Diemerplein staat garant voor kwaliteit, dus de garage is schoon, veilig en goed verlicht. De parkeergarage is dagelijks geopend van 07.00 t/m 23.00 uur. Met uw parkeerkaart kunt u 24 uur per dag uitrijden.

In het centrum van Diemen parkeert u overal betaald. De tarieven van de parkeergarage Diemerplein zijn voordeliger dan de parkeertarieven rondom het winkelcentrum. € 0,50 voor de eerste 25 minuten € 0,50 voor de tweede 25 minuten, daarna € 0,30 per 13 minuten. Dagtarief € 7,-