Toeristen Informatie Nederland

Blaricum

Blaricum is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Blaricum ligt in de landstreek het Gooi. Net als het nabijgelegen Laren is het van oorsprong een brinkdorp waarvan nog veel boerderijen bewaard zijn gebleven. Rond het begin van de twintigste eeuw vestigden zich in Blaricum veel rijke Amsterdammers en kunstenaars, waardoor het dorp sterk in aanzien steeg.
De dorpskern van Blaricum is een beschermd dorpsgezicht. Balricum is omgeven door water en heidevelden, mooie bouwlanden en bossen. Blaricum heeft eigenlijk alles voor recreanten en toeristen.

Overnachten in Blaricum

Tijdens uw verblijf in Blaricum kunt u overnachten in de één van de schitterende natuurhuisjes die in de omgeving liggen. Tijdens uw verblijf in Blaricum kunt u er verschillende bezienswaardigheden bezoeken, waaronder een groot aantal monumentale boerderijen en woonhuizen. Ook kunt u een kijkje nemen bij de oude kerk in het dorp.

Bezienswaardigheden in Blaricum

In de gemeente bevinden zich onder andere de volgende bezienswaardigheden.

Natuurgebieden in Blaricum

De Gooise Heemtuin van de stichting geeft een indruk van de bloeiende rijkdom van de oorspronkelijke Gooise vegetatie. Tevens schenkt de tuin aandacht aan aspecten van het vroegere cultuurlandschap. De bijna 2000 m2 grote heemtuin kent dankzij haar unieke indeling een bijzondere verscheidenheid op het gebied van flora en fauna. Van maart t/m oktober werken leden van de IVN-werkgroep op woensdagochtenden, samen met andere vrijwilligers, aan het onderhoud van de tuin. Belangstellenden zijn dan welkom voor een rondleiding, om rond te kijken of om gezellig mee te werken. Op verzoek kunnen rondleidingen voor groepen worden verzorgd. In de wintermaanden wordt er niet gewerkt. De tuin is het gehele jaar door vrij toegankelijk.

Wandelen in Blaricum

Blaricum is het beste wandelend te verkennen. Wandel door langs het water, bos, heide van Blaricum. Geniet op het strand langs het Gooimeer (bij de Stichtse Brug) of van het rustgevende geluid van ruisende bomen in het Warandepark. Ook een wandeling over de Blaricummerheide is de moeite waard. Hier vindt u niet alleen de schaapskooi, ‘bewoond’ door een kudde van ongeveer 40 schapen, maar ook het hoogste punt van het Gooi: de Tafelberg (36,4 m boven NAP).

Winkelen in Blaricum

Blaricum heeft goede en gezellige horecagelegenheden, leuke en aparte winkels en een ijssalon die door het IJscentrum Wageningen en de sector Fastservice van Koninklijke Horeca Nederland is uitgeroepen tot IJssalon van 2009. Ook de smederij van de meest klantvriendelijke ondernemer van 2008 vindt u in Blaricum.

Evenementen in Blaricum

Oranjevereniging Blaricum is organisator van diverse Blaricumse evenementen: Koningsdag, het vuurwerk, de Blaricumse Kermisweek en de Sinterklaasintocht. Hier kunt u terecht om te informeren of er ten tijde van uw bezoek een evenement is.

Bereikbaarheid Blaricum

Blaricum is met de auto van zowel de snelweg A1 als A27 goed bereikbaar. Met het Openbaar Vervoer is Blaricum niet heel goed bereikbaar. Als u vanaf een treinstation van een naastgelegen plaats in Blaricum wilt komen is dat een kleine reis. Blaricum heeft twee busstations waar een aantal buslijnen samenkomen: bij een carpoolplaats aan afrit 35 van de A27 en bij het Tergooi ziekenhuis.