Toeristen Informatie Nederland

Bergen is een dorp en tevens een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente Bergen is een populaire toeristenbestemming, vooral vanwege het strand en de badplaatsen langs de Noordzeekust. Bergen is een pittoresk dorp waar kunst, natuur en cultuur samenkomen en is van vroeger uit een kunstenaarsdorp. De ligging van het dorp, omringd door duin en zee, bos, inspireerde veel schrijvers, schilders en architecten. Er zijn in de zomermaanden verscheidene kunstmarkten rondom de Ruïnekerk. Ook zijn er verschillende muziekfestivals (in het eerste weekend van september), en de Kunst10daagse die elk jaar in oktober tienduizenden bezoekers trekt.

De gemeente omvat naast het gelijknamige dorp Bergen ook nog de dorpen Bergen aan Zee, Groet, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Schoorl, de buurtschappen Aagtdorp, Camperduin, Catrijp, Hargen, Het Woud, Leihoek (deels), Bregtdorp, Rinnegom, Schoorldam (deels), Westdorp, Wimmenum, Zanegeest en Zijpersluis (deels), en de badplaatsen zonder woonkern Hargen aan Zee en Schoorl aan Zee. In totaal zijn dit 13 buurtschappen, 7 dorpen, en 2 badplaatsen.

Het centrum van Bergen heeft als centraal middelpunt de eeuwenoude ruïnekerk en een gezellige sfeer. Er liggen kleine boetiekjes, winkeltjes, en gezellige terrasjes is waar het heerlijk vertoeven is. In de gemeente Bergen zijn prima voorzieningen, bezienswaardigheden en activiteiten voor een geslaagde vakantie in Noord-Holland. Alles ligt hier binnen handbereik: zon, zee en strand, en binnen een half uurtje bent u in Amsterdam.

Bezienswaardigheden in Bergen

  • het Zeeaquarium 
  • Museum Het Sterkenhuis
  • Kasteel Egmond
  • Park Meerwijk
  • Museum Kranenburgh
  • De Ruinekerk van Bergen uit 1597
  • The Obsession of Art
  • Het Oude Hof (17e Eeuw)
  • Filmtheater Cinebergen
  • Atelier Ellen Hille

Overnachten in Bergen

Bezoekers die willen genieten van een strandvakantie kunnen terecht in de schitterende natuurhuisjes  in Bergen aan zee. Zakelijke bezoekers of toeristen die liever in een hotel overnachten kunnen overnachten bij Hotel Victoria . Dit is een familiehotel dat beschikt met 36 comfortabele hotelkamers, en ligt op nog geen 100 meter van het strand. Kampeerders kunnen heerlijk kamperen op bijvoorbeeld Camping Egmond aan Zee. In Noord-Holland zijn genoeg accommodaties  te vinden om van een heerlijke strandvakantie te genieten.

Wandelen in Bergen

De gemeente Bergen biedt vele mogelijkheden voor wandelaars. De gemeente is gelegen aan de kust, maar heeft ook uitgestrekte duinen en bossen die de moeite waard zijn om te verkennen. Een van de favoriete plekken om te wandelen in de gemeente Bergen is het duingebied Schoorlse Duinen. Dit gebied is het hoogste en breedste duingebied van Nederland, en biedt diverse wandelroutes door de bossen, duinen en langs het strand. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en bieden een prachtig uitzicht over de Noordzee en het omliggende landschap. 

Winkelen in Bergen

In Bergen kan men uitgebreid winkelen, en eigenlijk is er bijna alles te koop. In Stadspaviljoen Noord is een veelzijdige winkel met allerlei kleding, design-merken en snuisterijen te vinden. Er zijn verschillende kledingwinkels zoals: Summum (dameskleding), en Duetz (herenkleding). Voor een goed boek gaat u naar Boekhandel Thomas of de Eerste Bergensche Boekhandel. En natuurlijk zijn er verschillende supermarkten in Bergen. Ook zijn er salons voor een uitgebreide gezichts- of lichaamsbehandeling.

Op zaterdag is er markt rond de ruïnekerk, en op vrijdagavond is het koopavond in Bergen.

Toeristen Informatie Punt Bergen

Plein 1
1661 JX Bergen

Openingstijden:
Maandag: 13.00 – 17.00
Dinsdag: 10.00 – 17.00
Woensdag: 10.00 – 17.00
Donderdag: 10.00 – 17.00
Vrijdag: 10.00 – 17.00
Zaterdag: 09.30 – 16.00